«Γαμπρέ, φούστουρον τρως;» ρωτούσε η Πόντια πεθερά τον άνδρα της κόρης της την πρώτη ημέρα μετά το γάμο, κατά το πλούσιο πρόγευμα που είχε ετοιμαστεί για το ζευγάρι.
Η παροιμιώδης φράση προέρχεται από τη συνήθεια που υπήρχε αυτή η… ταπεινή και αφράτη ομελέτα να περιλαμβάνεται στα γαμήλια εδέσματα.
Η Μαρίτσα Τραπεζουντίδου από την Οινόη Κοζάνης εξηγεί ότι η βασική συνταγή είναι αυγά, βούτυρο και αλάτι, αλλά μπορεί να μπει οτιδήποτε, σημειώνοντας ότι στην «ομελέτα του γαμπρού» ταιριάζουν ωραία πατάτες τηγανητές, ντομάτα ή πιπεριές.
4 αυγά |
3 κ.σ. καλό βούτυρο |
1 κεσεδάκι γιαούρτι (των 250 γρ.) |
Ένα φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο |
Αλάτι και πιπέρι |
200-250 γρ. φέτα τριμμένη με το χέρι |
Μια τηγανιά πατάτες |
- Πρώτα ετοιμάζουμε μια τηγανιά πατάτες, με τον τρόπο που ξέρει ο καθένας, μια μόνο συμβουλή: καυτό το λάδι πριν πέσουν στο τηγάνι για να κάνουν κρούστα τραγανή και ποτέ στριμωγμένες, να μην διαλυθούν. Μόλις τηγανιστούν τις αφήνουμε σε πιάτο στρωμένο με ένα φύλλο απορροφητικό χαρτί.
- Σε άνετο, βαρύ τηγάνι (μαντεμένιο θα ήταν ό,τι καλύτερο) και σε δυνατή φωτιά ζεσταίνουμε το βούτυρο μέχρι να λιώσει και να κάψει. Στο μεταξύ, σε άνετο μπολ σπάμε τα αυγά και τα ανακατεύουμε καλά προσθέτοντας σταδιακά το γιαούρτι. Εκεί και η φέτα και το κρεμμύδι.
- Μόλις το βούτυρο αρχίσει να ευωδιάζει, ρίχνουμε τις πατάτες στο μίγμα με τα αυγά και από εκεί όλα μαζί στο τηγάνι. 3-4 λεπτά υπομονής για να ψηθεί από τη μια πλευρά και να κάνει κρούστα σφιχτή.
- Έρχεται η ώρα για το αναποδογύρισμα και ψήσιμο από την άλλη. Δύο οι τρόποι: είτε το γυρίζουμε με μια σπάτουλα εντός τηγανιού, με κίνδυνο να σπάσει σε κομμάτια αλλά χωρίς να χάσει το ελάχιστο σε νοστιμιά, είτε, για να χαρεί και το μάτι, καλύπτουμε το τηγάνι με ένα μεγάλο πιάτο, το αποσύρουμε από τη φωτιά, αναποδογυρίζουμε την αφράτη ομελέτα και πάλι πίσω στο τηγάνι με την άψητη μεριά από κάτω. Αν το βούτυρο έχει εξαφανιστεί από τον πάτο του τηγανιού (που συνήθως έχει), όσο η ομελέτα είναι στο πιάτο ανανεώνουμε με μια κουταλιά της σούπας μέχρι να λιώσει και τότε την ξαναρίχνουμε. Λίγη μαεστρία θέλει και το σχήμα της δεν θα χαλάσει καθόλου, θα θυμίζει καλοψημένη φριτάτα.
- Απευθείας στο πιάτο και σβέλτα λίγη τριμμένη φέτα πάνω του, να μαλακώσει όσο είναι καυτό. Αλάτι και πιπέρι ο καθένας στο πιάτο.