Στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης χτυπά την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου η καρδιά του ελληνικού κινηματογράφου, στην έναρξη του 10ου Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών. Το Φεστιβάλ ανοίγει με την προβολή της ταινίας Νοτιάς του Τάσου Μπουλμέτη, και θα διαρκέσει έως τις 19 Οκτωβρίου.
Η φετινή διοργάνωση, λόγω και της συμπλήρωσης μιας δεκαετίας από τη λειτουργία του θεσμού, περιλαμβάνει ένα πλούσιο «μενού» ελληνικών ταινιών, 15 στο σύνολό τους, και 7 ντοκιμαντέρ.
Θα προβληθούν μεταξύ άλλων οι ταινίες Chevalier της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη, Ένας άλλος κόσμος του Χρ. Παπακαλιάτη, Suntan του Αργ. Παπαδημητρόπουλου, Σιωπή του Γ. Γκικαπέππα, Μικρή Άρκτος της Ελ. Χρονοπούλου, Η δεύτερη ευκαιρία του Μ. Καραμαγγιώλη, Smac του Ηλ. Δημητρίου, Ουζερί Τσιτσάνης του Μ. Μανουσάκη, Πέρασα κι εγώ από εκεί του Β. Λουλέ.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται και τα ντοκιμαντέρ του Φεστιβάλ. Ξεχωρίζουν μεταξύ αυτών Η Αθήνα αποκάτω του Τ. Βαρδάκου, για τη φτωχοποίηση και την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα, όπως και το 4,1 Μίλια, όση και η απόσταση που χωρίζει τις ακτές της Λέσβου από τα τουρκικά παράλια. Η ταινία της Ελληνίδας φοιτήτριας Δ. Ματζιαράκη αποτυπώνει τις δραματικές επιχειρήσεις του Λιμενικού για να σώσει ζωές προσφύγων. Έχει βραβευτεί από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου στην κατηγορία του φοιτητικού διαγωνισμού κινηματογράφου.
Θα προβληθεί επίσης το ντοκιμαντέρ Ταξίδι στη Σμύρνη του Χρυσοβαλάντη Σταμέλου, το οποίο έχει παρουσιάσει το pontos-news.gr και είναι αφιερωμένο στα σμυρναίικα τραγούδια.
Οι προβολές τις οποίες αναμένεται να παρακολουθήσουν 5.000 άτομα θα γίνουν σε πολλά σημεία της Νέας Υόρκης, όχι μόνο στο κέντρο του Μανχάταν αλλά και στην Αστόρια και στο Λονγκ Άιλαντ, όπου υπάρχουν πολλοί Έλληνες. Αργότερα, το Φεστιβάλ «μεταφέρεται» στην Ατλάντα και στη Βοστόνη.
Ξεχωριστή θέση στο Φεστιβάλ έχει ο διαγωνισμός ταινιών μικρού μήκους· θα γίνει την 1η Οκτωβρίου σε συνεργασία με το 6ο Micro Μ Festival της Αθήνας, οι ταινίες του οποίου θα προβληθούν και θα διαγωνιστούν την ίδια μέρα σε Αθήνα, Ηράκλειο, Πάτρα, Πτολεμαΐδα, Κέρκυρα, Παρίσι, Θεσσαλονίκη, Ρόδο, Χανιά, Ξάνθη και Βέροια.
«Οι επιλογές του φετινού Φεστιβάλ αντικατοπτρίζουν τόσο τη μεγάλη αύξηση άρτιων παραγωγών όσο και την πρωτοτυπία του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου, όπως επίσης αναδεικνύουν και τα προβλήματα της σύγχρονης Ελλάδας», υποστηρίζει στο μήνυμά του στην επίσημη ιστοσελίδα του Φεστιβάλ ο ελληνικής καταγωγής καλλιτεχνικός διευθυντής του Τζίμι Ντε Μέτρο (φωτο) .
Το Φεστιβάλ συνδιοργανώνουν το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, το Ίδρυμα Ωνάση Αμερικής και το Ελληνοαμερικανικό Πολιτιστικό Ίδρυμα.