Κυκλοφόρησε μόλις στις ΗΠΑ και θα είναι πολύ σύντομα διαθέσιμη σε Ελλάδα, Αυστραλία και Ηνωμένο Βασίλειο, η αγγλική μετάφραση του ιστορικού πονήματος του Κώστα Φαλτάιτς Αυτοί είναι οι Τούρκοι: Αφηγήματα των Σφαγών της Νικομήδειας, που είχε αρχικά εκδοθεί το 1921 στα ελληνικά.
Ο Φαλτάιτς ήταν δημοσιογράφος της εφημερίδας Εμπρός ο οποίος εστάλη στη Μικρά Ασία τον Μάρτιο του 1921, προκειμένου να καλύψει τη Μικρασιατική Εκστρατεία. Φθάνοντας όμως στη Νικομήδεια, βρήκε τις δυνάμεις του Κεμάλ να έχουν κάνει παρανάλωμα του πυρός την πόλη, αφήνοντας πίσω τους την καταστροφή και το θάνατο.
Σύμφωνα με δημοσίευση της Θία Χάλο, η οποία συνοδεύει την παρουσίαση της έκδοσης στον ιστότοπο greek-genocide.net, «ο Φαλτάιτς ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με τους επιζήσαντες των σφαγών που προσπαθούσαν να διαφύγουν και συγκέντρωσε σημαντικές και γλαφυρές μαρτυρίες, τις οποίες εξέδωσε τότε στα ελληνικά και τα γαλλικά». Η γαλλική εκδοχή των μαρτυριών έφερε τον τίτλο Voilà les Turcs! : Récits des massacres d’Ismidt (1922, 1923)
Είναι η πρώτη φορά που οι μαρτυρίες μεταφράζονται στα αγγλικά, με προλογικό σημείωμα της Τέσα Χόφμαν.
Το βιβλίο, γράφει η Χάλο, φωτίζει ένα από τα πολλά κεφάλαια της Γενοκτονίας των Ελλήνων, που κόστισε τη ζωή ενός εκατομμυρίου Ελλήνων της πρώην Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Η συγγραφέας και αγωνίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κόρη της γιαγιάς των Ποντίων, σημειώνει επίσης ότι «100 χρόνια μετά τα ειδεχθή αυτά εγκλήματα (δολοφονίες, βασανισμούς, βιασμούς, ληστείες και καταστροφή χωριών) οφείλουμε να αξιώνουμε από τις υπεύθυνες κυβερνήσεις να τα παραδεχτούν και να φέρουμε τους υπευθύνους ενώπιον της δικαιοσύνης».
Τονίζει επίσης ότι «ομοίως οφείλουμε να καταγγείλουμε ως συνεργούς τα ισχυρά κράτη που γίνονται μάρτυρες τέτοιων γενοκτονιών χωρίς να ενεργούν αποφασιστικά για να τις σταματήσουν. Τέτοια ήταν η περίπτωση της οθωμανικής Τουρκίας, όταν οι Σύμμαχοι, ενώ γνώριζαν όσα γίνονταν κατά των Οθωμανών Ελλήνων και των Αρμενίων, επέλεξαν να επιβάλουν σιωπή στους εργαζομένους των υπηρεσιών αρωγής, ώστε να διασφαλίσουν το μελλοντικό εμπόριο με την αναδυόμενη εθνικιστική κυβέρνηση του Μουσταφά Κεμάλ».