Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κήρυξε την έναρξη του διήμερου διεθνούς συνεδρίου με θέμα: «Τα Γλυπτά του Παρθενώνος: 200 χρόνια από την ιδιοποίησή τους από το Βρετανικό Μουσείο», που πραγματοποιείται στο Μουσείο Ακροπόλεως.
Τη μοναδικότητα του Παρθενώνα ως μνημείου της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και την ανάγκη επαναπατρισμού των Γλυπτών του, προκειμένου να συμβολίσει και να εκπέμψει προς την Ανθρωπότητα το αιώνιο και μοναδικό πολιτισμικό μήνυμα που του αναλογεί, υπογράμμισε ο Προκόπης Παυλόπουλος κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο συνέδριο.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα επιβάλλεται γιατί «χωρίς τα γλυπτά αυτά, ο Παρθενώνας, βαριά λαβωμένος από μια ιερόσυλη πράξη βανδαλισμού και λεηλασίας, που καλύπτεται εδώ και πάνω από δυο αιώνες από τη λεοντή μιας δήθεν “αρχαιολατρίας”, η οποία πλήττει ευθέως την Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά, δεν μπορεί να συμβολίσει και να εκπέμψει προς την Ανθρωπότητα το αιώνιο, αειθαλές και μοναδικό πολιτισμικό μήνυμα που του αναλογεί».
Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)
Ως προς την παγκόσμιας πολιτισμικής εμβέλειας μοναδικότητα του Παρθενώνα και των Μνημείων του, σημείωσε ότι δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσει κανείς επί μακρόν και έκανε λόγο για μια αυταπόδεικτη αλήθεια, η οποία εδράζεται σε ακλόνητα τεκμήρια.
Εξήρε επίσης το έργο των Διεθνών Επιτροπών για την ευόδωση του κοινού αυτού στόχου, της επανόδου των Γλυπτών του Παρθενώνα στην εστία τους, σ’ αυτό το μοναδικό Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Επισήμανε ότι πρόκειται για έναν αγώνα, που συνδέεται άρρηκτα με την ικανοποίηση ενός καθ΄ όλα δίκαιου αιτήματος, το οποίο οφείλουμε να υπηρετούμε όλοι μας ανεξαρτήτως εθνικότητας, καθώς πρόκειται για αίτημα της Ανθρωπότητας, που αφορά τον πυρήνα της πολιτιστικής της κληρονομιάς.
Αφιέρωσε δε την εναρκτήρια ομιλία του στη μνήμη της Μελίνας Μερκούρη, η οποία –όπως σημείωσε– είναι και θα είναι ως τον τελικό επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα, η Ηγερία της προσπάθειάς μας και η Εστιάδα του Μουσείου της Ακρόπολης, στο οποίο φιλοξενείται το Συνέδριο.