Είναι ένας τόπος βιομηχανικός, αλλά καταφέρνει να διατηρεί μια βαθιά σχέση με την παραγωγή πολιτισμού. Μία από τις πέντε ιερές πόλεις κατά τη διάρκεια της αρχαιότητας, η Ελευσίνα έπεσε σε αφάνεια για σχεδόν 14 αιώνες, για να αλλάξει στο τέλος του 19ου αιώνα, οπότε και άρχισε βιομηχανική της ανάπτυξη εξαιτίας της σιδηροδρομικής γραμμής και του Ισθμού.
Αυτό το «ψηφιδωτό» αντιθέσεων, εστιάζοντας στην ιστορία της βιομηχανίας της πόλης μέχρι τη Μεταπολίτευση, επιχειρεί να συνθέσει η έκθεση «Βιομηχανική Ελευσίνα. Άνθρωποι και Εργοστάσια», που διοργανώνεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Αισχύλεια 2016».
Μέσα από την επιμέρους ιστορία των εργοστασίων, που είναι συνυφασμένα με τη ζωή της πόλης, αναδύονται οι ιστορίες των ανθρώπων που μόχθησαν εκεί, από τους βιομηχανικούς εργάτες έως τους επιχειρηματίες.
Ελευσίνιοι εργάτες
Για πρώτη φορά, εκτίθενται σπάνια τεκμήρια της λειτουργίας των μεγάλων βιομηχανικών μονάδων της περιοχής. Ο επισκέπτης καλείται να ανασυνθέσει την ιστορία, μέσα από αυτά τα εκθέματα, αλλά και από κείμενα, προφορικές μαρτυρίες, θεατρικές αφηγήσεις, οπτικοακουστικό και εικαστικό υλικό, με διαδραστική διάθεση.
Τα εγκαίνια της έκθεσης, που θα φιλοξενηθεί στο Διοικητήριο του Παλαιού Ελαιουργείου, στην παραλία Ελευσίνας, θα γίνουν το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου, στις 19:00.
- Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 15 Νοεμβρίου. Είσοδος ελεύθερη.
- Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Παρασκευή και Κυριακή, 9:00-13:00 και 19:00-22:00 | Σάββατο 19:00- 22:00. Δευτέρα κλειστά.