Με περίπου μία ώρα καθυστέρηση, και με τον ουρανό να αστράφτει και να βροντά από νωρίς, άνοιξε η αυλαία των διήμερων εκδηλώσεων που διοργάνωσε το Ελληνικό Σωματείο Διάσωσης και Διάδοσης της Πολιτιστικής μας Παράδοσης «Οι Μωμόγεροι» το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016 στο χώρο των Ναυταθλητικών Εγκαταστάσεων της Καλλιθέας.
Η πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων είχε τίτλο «Χίλιοι μαστόροι έχτιζαν τη πατρίδας γεφύριν».
Αμέσως μετά την είσοδο στο χώρο των εκδηλώσεων, η εικόνα του ποντιακού χωριού: οικιακά σκεύη από τον Πόντο, αυθεντικές φορεσιές, έκθεση φωτογραφιών, βιβλίων αλλά και παραδοσιακών μουσικών οργάνων υποδέχονταν τους επισκέπτες.
Λίγο πιο κάτω, ποντιακές γεύσεις αλλά και το καφενείο «Η ωραία Κερασούς», με καφεδάκι ή τσίπουρο για τους μερακλήδες.
Αυτή τη μία ώρα της αναμονής, και πριν ξεκινήσει η βροχή, πολλοί βρήκαν την ευκαιρία να γευτούν και να αγοράσουν από τα εξαιρετικά παραδοσιακά προϊόντα του Ραγιάν, που ήρθε από τη Θεσσαλονίκη ειδικά για το «Ποντιακό χωριό».
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προβολή ενός βίντεο για τη ζωή και το έργο του αείμνηστου καλλιτέχνη Γιώργου Αμαραντίδη, το οποίο σκόρπισε ρίγη συγκίνησης. Την τιμητική πλακέτα παρέλαβε ο Γιάννης Αμαραντίδης, γιος του τεθνεώτα λυράρη, από τα χέρια του προέδρου της ΟΣΕΠΕ Ανέστη Οσιπίδη και της γ.γ. του Σωματείου Μυροφόρας Ευσταθιάδου.
Στη συνέχεια παραδοσιακά τραγούδια του Πόντου ερμήνευσε η χορωδία του Φάρου Ποντίων Θεσσαλονίκης.
Ακολούθησαν ποντιακοί παραδοσιακοί χοροί από τους συλλόγους Ποντίων Μάνδρας και Περιχώρων «Οι Διόσκουροι», Αχαρνών και Αττικής «Ο καπετάν Ευκλείδης», Σαλαμίνας «Παναγία Σουμελά», Περάματος «Ο Πόντος», Αμαρουσίου «Νίκος Καπετανίδης», Ηλιούπολης και Αττικής «Η τρυγόνα», «Αργώ» Καλλιθέας, Νέας Ιωνίας «Σινώπη», Γλυφάδας «Η Ρωμανία» και Ζωγράφου, οι οποίοι χόρεψαν όλοι μαζί.
Τιμητική πλακέτα απονεμήθηκε από εκπρόσωπο του Σωματείου στον βετεράνο της ΑΕΚ Τάκη Λουκανίδη, ενώ λόγω των συνθηκών δεν πρόλαβε να τιμηθεί τυπικά, αλλά πάντα τιμάται στις καρδιές, ο έτερος βετεράνος, Γιώργος Νεστορίδης.
Παρουσιαστής της εκδήλωσης ήταν ο ηθοποιός Λάζος Τερζάς, αλλά… όχι για πολύ! Οι πρώτες ψιχάλες έκαναν την εμφάνισή τους ήδη όσο τραγουδούσε η χορωδία, και πολύ σύντομα η βροχή δυνάμωσε τόσο που πολλοί από τους θεατές κρατούσαν τις πλαστικές καρέκλες πάνω από το κεφάλι τους για να προστατευτούν! Δυστυχώς, ενώ όλα έδειχναν ότι θα ήταν μια πολύ όμορφη εκδήλωση, ο καιρός είχε άλλη γνώμη.
Ένα ταξίδι στις πόλεις-λιμάνια της Τραπεζούντας, της Κωνσταντινούπολης, της Σμύρνης και του Πειραιά επεφύλασσαν οι διοργανωτές για τη δεύτερη μέρα.
Την επομένη, η βροχή έκανε και πάλι την εμφάνισή της λίγο πριν από την έναρξη, όμως το Σωματείο δεν πτοήθηκε: Μετέφερε το «χωριό», μαζί με τις εκθέσεις αντικειμένων και φωτογραφιών, μέσα στο κτήριο των Ναυταθλητικών Εγκαταστάσεων, και σε πείσμα του καιρού η εκδήλωση «Λιμάνια… κοιτίδες του ελληνικού πολιτισμού», που ήταν ένα αφιέρωμα στη μνήμη των θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής, πήρε σάρκα και οστά.
Την εκδήλωση άνοιξε η Μυροφόρα Ευσταθιάδου, η οποία ευχαρίστησε όσους γενναίους την προηγούμενη ημέρα αψήφησαν τη βροχή. Αρχικά προβλήθηκε ένα σύντομο βίντεο, αφιέρωμα στην Τραπεζούντα, και στη συνέχεια ο Σύλλογος Ποντίων Waiblingen «Οι Αργοναύτες» παρουσίασε ποντιακούς παραδοσιακούς χορούς, με αποκορύφωμα τον χορό σέρρα, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε.
Στη συνέχεια ακολούθησαν αφιερώματα στις πόλεις-λιμάνια της Κωνσταντινούπολης, της Σμύρνης και του Πειραιά, με το Σωματείο στα ενδιάμεσα να παρουσιάζει αντιπροσωπευτικούς χορούς των περιοχών αυτών.
Κείμενο, φωτογραφίες, βίντεο: Βασίλης Καρυοφυλλίδης, Χριστίνα Κωνσταντάκη.