Μέσα στις σελίδες της Ιστορίας, ανεξάρτητα από τον αιώνα ή την ήπειρο, βρίσκει κανείς και σελίδες γραμμένες με αίμα αθώων. Είτε το ιστορικό γεγονός είναι στον 20ό, είτε στον 21ο αιώνα, ακόμα και σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που θυμούνται και τιμούν.
Στο Νιού Τζέρσεϊ των ΗΠΑ, εκεί που η ελληνική κοινότητα είναι δυνατή και ακμάζουσα, το Σάββατο, μία ημέρα πριν από την επέτειο των 15 ετών από την 11η Σεπτεμβρίου, για έβδομη συνεχόμενη χρονιά τελέστηκε ένα πολύ-μνημόσυνο.
Στο παρεκκλήσι της Παναγίας Σουμελά στο Ουέστ Μίλφορντ, στον μέγα Εσπερινό στον οποίο χοροστάτησε ο μητροπολίτης Μελόης Φιλόθεος, τιμήθηκε η μνήμη των θυμάτων τραγικών γεγονότων του Σεπτεμβρίου: από το Ολοκαύτωμα της Σάντας και τα Δικαστήρια Ανεξαρτησίας της Αμάσειας, το 1921, μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή και το πογκρόμ στην Κωνσταντινούπολη (1922 και 1955, αντίστοιχα), και από εκεί στα θύματα των τρομοκρατικών χτυπημάτων του 2001.
Παρουσίαση για την καταστροφή της Σμύρνης από την Λουίζα Μολοχίδη (φωτ.: Παναγία Σουμελά Νιού Τζέρσι)
Το παρών στο μνημόσυνο έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο πολιτειακός γερουσιαστής Λεωνίδας Ραπτάκης, οι πρόεδροι της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ και Καναδά, των «Κομνηνών» Νέας Υόρκης και του «Πόντος» Νόργουολκ Κονέκτικατ.
Στην εκδήλωση που ακολούθησε, την οποία παρουσίασε ο πρόεδρος του Ιερού Ιδρύματος Παναγία Σουμελά δρ Χαράλαμπος Βασιλειάδης, τρεις νέοι Πόντιοι από τη Νέα Υόρκη παρουσίασαν το ιστορικό πλαίσιο.
Ο πολιτειακός γερουσιαστής Λεωνίδας Ραπτάκης (φωτ.: Παναγία Σουμελά Νιού Τζέρσι)
Ο Λεωνίδας Ραπτάκης στην ομιλία του αναφέρθηκε στην υπογραφή από την κυβερνήτη του Ρόουντ Άιλαντ, Τζίνα Ραϊμόντο, νομοθεσίας με την οποία γίνεται υποχρεωτική η διδασκαλία του Ολοκαυτώματος και των γενοκτονιών στα σχολεία της πολιτείας.