Μαρία Ντεμίρτσεβα – Ανταπόκριση από το Κριμσκ
Προτομή προς τιμήν του ήρωα Πόντιου αξιωματικού Αλεξίου Παλατίδη, που εκτελέστηκε από αυτονομιστές στο Νταγκεστάν το 1999, αποκαλύφθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου στο χωριό Νατουχαγιέφσκαγια της Ρωσίας, στο οποίο γεννήθηκε και μεγάλωσε. Η ανέγερση προτομής ήταν μια πρωτοβουλία της Εθνοπολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων του Κράσνονταρ και του προέδρου της Ανδρέα Παπαδόπουλου. Η ιδέα αυτή αγκαλιάστηκε από τους κατοίκους του χωριού οι οποίοι βοήθησαν για την υλοποίησή της.
Η 10η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως ημέρα μνήμης για τον Αλέξιο Παλατίδη εδώ και 16 χρόνια ενώ το όνομά του φέρει το 26ο σχολείο του χωριού.
Στην εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων μίλησε η διευθύντρια του σχολείου Ίνα Σας: «Ο Αλέξιος Παλατίδης είναι πρότυπο γενναιότητας και ηρωισμού και κυρίως πατριώτης που αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τη σύγχρονη γενιά» δήλωσε συγκινημένη.
Την εκδήλωση άνοιξε η πρόεδρος της κοινότητας Τατιάνα Σιουσιούκα, η οποία ευχαρίστησε όλους όσοι βοήθησαν στην οργάνωση της εκδήλωσης και στην εγκατάσταση του μνημείου.
Ο ιστορικός Γιούρι Κοτσερίδης έγραψε ένα βιβλίο αφιερωμένο στον Αλέξιο Παλατίδη
O Έλληνας ιστορικός Γιούρι Κοτσερίδης, που ήταν παρών στην εκδήλωση, αποκάλυψε ότι η φωτογραφία του Αλεξίου Παλατίδη βρίσκεται στο εξώφυλλο του βιβλίου του Οι Έλληνες και η ιστορία του Κουμπάν, όπου περιλαμβάνεται και η βιογραφία του τιμώμενου Ποντίου. Το βιβλίο αυτό το δώρισε στον πατέρα του Αλέξιου, στο σχολείο του και στη βιβλιοθήκη του χωριού.
Τον αγιασμό στα αποκαλυπτήρια της προτομής έκανε ο επίσκοπος Νοβοροσίσκ και Γκελεντζίκ, Θεόγνωστος.
Μετά τις δηλώσεις των επισήμων, όλοι κράτησαν ενός λεπτού σιγή και ύστερα πέταξαν στον ουρανό λευκά μπαλόνια. Στο τέλος, έγινε συμβολική δενδροφύτευση στη νέα πλατεία του χωριού που βρίσκεται απέναντι από το σπίτι του Αλέξιου Παλατίδη. Οι μαθητές του 26ου σχολείου του χωριού μίλησαν για τη ζωή και για τον πρόωρο αλλά και ένδοξο θάνατο του Πόντιου ήρωα της Ρωσίας.
Ο αγιασμός του μνημείου έγινε από τον επίσκοπο Θεόγνωστο
Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν πολλοί από τους κατοίκους και τους μαθητές του χωριού καθώς και οι πρόεδροι των ελληνικών συλλόγων από το Σότσι, το Γκελεντζίκ, το Νοβοροσίσκ, το Κράσνονταρ, την Ανάπα, το Κριμσκ.
Οι μαθητές του 26ου δημοτικού σχολείου του χωριού τίμησαν με τον δέοντα τρόπο τον Πόντιο ήρωα
Ανάμεσα στους παρευρισκομένους ήταν ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Νοβοροσίσκ Φραγκίσκος Κωστελλένος, ο γενικός πρόξενος της Κύπρου στο Κράσνονταρ Νίκος Βασιλείου, το μέλος της νομοθετικής συνέλευσης της περιφέρειας του Κράσνονταρ, Νικολάι Ιβανιούσκιν, οι βουλευτές της Κρατικής Δούμας του Νοβοροσίσκ Σεργκέι Παντσένκο και Βλαντιμίρ Μιχιταριάν και ο αντιδήμαρχος εκπαίδευσης του Νοβοροσίκ Βασίλι Τσουμάκ.
Πρόεδροι ελληνικών συλλόγων και βουλευτές του Νοβοροσίσκ έδωσαν το παρών στην τελετή
Η άδικη αλλά ένδοξη ιστορία του Πόντιου αξιωματικού Αλεξίου Παλατίδη
Ο ποντιακής καταγωγής Αλέξιος Παλατίδης γεννήθηκε το 1976. Στις 27 Ιουλίου του 1999 μετά την αποφοίτησή του από το πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης του υπουργείου Εσωτερικών της Ρωσίας στάλθηκε στο Ροστόφ επί του Ντον. Τρεις μέρες αργότερα μετατέθηκε στην πόλη Νεφτεκούμσκ του Νταγκεστάν, όπου το Σεπτέμβριο του 1999 άρχισαν πολεμικές συρράξεις.
Ο αξιωματικός Αλέξιος Παλατίδης ηγήθηκε μιας ομάδας ανιχνευτών, που είχε σκοπό να εντοπίσει τις εχθρικές δυνάμεις, οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, κατευθύνονταν προς το βουνό Γκαμιάχ της περιοχής Νοβολάκσκογιε. Η αποστολή του επετεύχθη, ο εχθρός βρέθηκε, όμως η ομάδα του έπεσε σε ενέδρα.
Πυρά κάθε είδους έπεφταν από παντού. Ο Αλ. Παλατίδης δεν έχασε τη ψυχραιμία του και διέταξε στους στρατιώτες του να λάβουν θέση για να απαντήσουν στα πυρά. Ο ίδιος, όμως, αποφάσισε να δημιουργήσει αντιπερισπασμό για να απομακρύνει τους διώκτες του. Κατάφερε να σώσει τους στρατιώτες του σκοτώνοντας μάλιστα και τρεις αντιπάλους, συνελήφθη όμως ο ίδιος βαριά τραυματισμένος. Κατά την κράτησή του από τους αυτονομιστές του Νταγκεστάν δεν αποκάλυψε πληροφορίες και γι’ αυτό τελικά εκτελέστηκε.
Με αυτή τη γενναία πράξη του, τελικά όλοι οι στρατιώτες επέστρεψαν πίσω σώοι.
Ο αξιωματικός Αλέξιος Παλατίδης τιμήθηκε ως ήρωας από τη Ρωσική Ομοσπονδία. Ο περήφανος Πόντιος έχασε τη ζωή του πρόωρα, όμως η μνήμη του θα είναι αιώνια…
- H προτομή φιλοτεχνήθηκε από το εργαστήρι των αδελφών Ιλαρίον και Ιλβέρτ Χασίροφ και από τον ζωγράφο Ολέγκ Κοζμίν. Οι διαστάσεις, το ύψος και η τοποθεσία επιλέχθηκαν σε συνέλευση που έγινε από το Σύλλογο Ελλήνων του Νοβοροσίσκ. Χορηγοί του έργου ήταν μέλη των Συλλόγων Ελλήνων του Νοβοροσίσκ και της Ανάπας.