Οι διπλωματικές εντάσεις μεταξύ Αυστρίας και Τουρκίας είχαν αντίκτυπο και στον πολιτισμό! Η ομάδα του Αυστριακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου που δραστηριοποιείται στις ανασκαφές της αρχαίας πόλης της Εφέσου, πήρε εντολή από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να σταματήσει άμεσα τις εργασίες, δύο μήνες πριν από την προγραμματισμένη ολοκλήρωσή τους.
Το Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο δραστηριοποιείται πάνω από έναν αιώνα (από το 1895) στις ανασκαφές στην Έφεσο, που έχει κηρυχθεί μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και στην αρχαιότητα υπήρξε μία από τις σημαντικότερες ελληνικές πόλεις στην Μικρά Ασία (εκεί βρισκόταν ένα από τα επτά θαύματα του Αρχαίου Κόσμου, το Αρτεμίσιο, ο ναός της Εφεσίας Αρτέμιδος).
Εκφράζοντας την λύπη του, ο Αυστριακός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας και Επιστημών Ράινχολντ Μιτερλένερ επισημαίνει ότι η απόφαση του τουρκικού ΥΠΕΞ συγχέει την πολιτική με την επιστήμη και βρίσκεται σε αντίθεση με την εταιρική συνεργασία που υπήρχε για πολλά χρόνια στην Έφεσο.
Η επικεφαλής των ανασκαφών, η διευθύντρια του Αυστριακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Σαμπίνε Λαντστέτερ, τόνισε η απόφαση δεν αφορά μόνον την ομάδα των Αυστριακών αρχαιολόγων αλλά τη συνολική ανασκαφή στην Έφεσο, στην οποία συμμετέχουν αυτή τη στιγμή 200 ερευνητές από 20 χώρες –μεταξύ άλλων από την Αυστρία, την Βρετανία, την Γερμανία, την Ελλάδα και την Τουρκία– οι οποίοι χάνουν τώρα τη δουλειά τους.