Μορφίτες από όλες τις γωνιές της Κύπρου πέρασαν, την Παρασκευή 2 Αυγούστου, το κατοχικό οδόφραγμα, και βρέθηκαν στη Μόρφου όπου, μετά από άδεια του τουρκοκυπριακού καθεστώτος, λειτούργησε, ανήμερα της γιορτής του Αγίου Μάμαντος, ο μέχρι την τουρκική εισβολή καθεδρικός ναός, ο οποίος είναι αφιερωμένος στον Μικρασιάτη Άγιο.
Της Θείας Λειτουργίας στο ναό του Αγίου Μάμαντος, ενός από τους πιο σημαντικούς φραγκοβυζαντινούς ναούς της Κύπρου, προεξήρχε ο μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος και μαζί του συλλειτούργησαν οι επίσκοποι Καρπασίας Χριστόφoρος και Λήδρας Επιφάνειος.
Ο ναός του Αγίου Μάμαντος λειτούργησε για πρώτη φορά μετά από 41 χρόνια τον Απρίλιο του 2015 ανήμερα της Κυριακής των Βαΐων.
Το τελευταίο διάστημα μάλιστα βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια να έρθει για προσκύνημα στην Κύπρο η κάρα του Αγίου Μάμαντος, η οποία σώζεται στη γαλλική πόλη Λανγκρ. Ο βυζαντινολόγος και μέλος της εκκλησιαστικής επιτροπής του ναού του Αγίου Μάμαντος, δρ Χριστόδουλος Χατζηχριστοδούλου, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ο μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος, μέσω της πρεσβείας της Γαλλίας στη Λευκωσία, καταβάλλει προσπάθειες για να έλθει στην Κύπρο για προσκύνημα η τίμια κάρα του Αγίου Μάμαντος. Ο ίδιος ανέφερε, ότι σύμφωνα με ιστορικές πηγές, με την σαρκοφάγο του Αγίου, η οποία σώζεται στο ναό, φαίνεται πως είχαν μεταφερθεί στην Κύπρο τμήματα των ιερών λειψάνων και όχι ολόκληρο το σκήνωμα του Αγίου, που είχε ταφεί στην Καισάρεια της Καππαδοκίας.
Η τίμια κάρα του Αγίου Μάμαντος που φυλάσσεται στην Λανγκρ της Γαλλίας
Η κάρα του Αγίου μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη από ένα μοναχό, μετά την κατάληψη της Καισάρειας από τους Σελτζούκους το 1067. Όταν οι Σταυροφόροι κατέλαβαν την Κωνσταντινούπολη το 1204, άρπαξαν ανάμεσα στα άλλα πολύτιμα λείψανα και την κάρα του Αγίου, που είχε ένα ασημένιο στεφάνι με το όνομά του γραμμένο ελληνικά και από εκεί μεταφέρθηκε από τον κληρικό Γκαλόν ντε Νταμπιέρ στην πόλη Λανγκρ της Καμπανίας το 1209.