Με αισιοδοξία για το μέλλον της ελληνικής διασποράς και της διάδοσης της ελληνικής γλώσσας σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου κηρύχτηκε η έναρξη της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Νεοελληνικής Γλώσσας. Και οι δεκατέσσερις συμμετέχοντες από τις εννιά χώρες εμφανίστηκαν ενθουσιασμένοι και πανέτοιμοι για την τελική φάση του διαγωνισμού, ενώ τα μέλη της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Ποντιακής Νεολαίας (ΠΑΣΕΠΟΝ) δημιούργησαν μια φιλόξενη και θερμή ατμόσφαιρα στην εναρκτήρια εκδήλωση που έλαβε χώρα στις 10:00 στην αίθουσα τελετών της Παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη.
Η πρωτοβουλία της ΠΑΣΕΠΟΝ επικροτήθηκε από όλους τους ομιλητές στην τελετή έναρξης, όπου σε βίντεο έγινε και μια σύντομη παρουσίαση των νέων που έφτασαν μέχρι την τελική φάση της Ολυμπιάδας.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ο οποίος δήλωσε ότι έχουν τεθεί ήδη νέοι στόχοι για την ανάδειξη του πλούτου της ελληνικής γλώσσας. Σε αυτούς, όπως σημείωσε, περιλαμβάνονται η καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, η αναβάθμιση των Νεοελληνικών Σπουδών με νομοσχέδιο για τη διευκόλυνση του Έλληνα στο εξωτερικό, η διατήρηση της ιδιαίτερης γλωσσικής και πολιτισμικής ταυτότητας του απόδημου Έλληνα και η διευκόλυνση της προσαρμογής του σε ένα άλλο πολιτισμικό περιβάλλον, καθώς και η θεσμοθέτηση μόνιμης επιτροπής για την παρακολούθηση και προώθηση του έργου των φορέων εκμάθησης και εκπαίδευσης στο εξωτερικό.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης
Ο Γ. Αμανατίδης τόνισε ότι η Ολυμπιάδα ήταν μια εξαιρετική πρωτοβουλία της ΠΑΣΕΠΟΝ, η οποία υλοποίησε σχέδια που είχε το υπουργείο για το μέλλον, και έσπευσε να δηλώσει: «Θα μας βρείτε συμμάχους και συμπαραστάτες σε ό,τι έχει να κάνει με τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού μας». Η πολιτεία και το υπουργείο, όπως είπε ο υφυπουργός, στηρίζουν τη δράση και τις δραστηριότητες του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας στην Καλαμαριά και του προγράμματος «Ιάσων», τη δημιουργία της έδρας Ποντιακής Γλώσσας και τη συνέργεια της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Απόδημου Ελληνισμού με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας για τη διάδοση της ποντιακής διαλέκτου.
Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης Σάββας Αναστασιάδης τόνισε ότι η Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας «θα συμβάλει τα μέγιστα ώστε να ενισχυθούν οι σχέσεις της διασποράς με τη μητρόπολη Ελλάδα».
Ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης Σάββας Αναστασιάδης
Ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Περικλής Μήτκας δήλωσε ότι «η πραγματοποίηση της 1ης Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Ελληνικής Γλώσσας στο ΑΠΘ έρχεται να προστεθεί σε σειρά δράσεων του πανεπιστημίου για την ενίσχυση της ελληνομάθειας σε παγκόσμιο επίπεδο», και πρόσθεσε ότι «αποσκοπεί αφενός στη στήριξη της νεολαίας της διασποράς και στην παροχή της ευκαιρίας και της δυνατότητας να καλλιεργήσει τους δεσμούς της με την Ελλάδα και την ελληνική γλώσσα, αφετέρου στην ενίσχυση της διαπολιτισμικής επικοινωνίας και τη δημιουργία ελληνόφωνων φιλελλήνων».
Η πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την Unesco, Αικατερίνη Τζιτζικώστα, εξέφρασε την προσδοκία μέσω του συγκεκριμένου εγχειρήματος οι νέοι Έλληνες της διασποράς να έχουν μια σημαντική ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τις ρίζες τους.
«Για το λόγο αυτόν, η Εθνική Επιτροπή σκέφτεται να καθορίσει ημέρα Ελλήνων της Διασποράς», είπε η Αικ. Τζιτζικώστα.
«Η μαζική συμμετοχή των νέων στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας επιβεβαιώνει την αγάπη των Ελλήνων της διασποράς για την πατρίδα και την ελληνική γλώσσα, η οποία είναι βασικό στοιχείο του πολιτισμού μας», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΠΟΝ, Άλκης Αναστασιάδης.
Η εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ), Μαρία Παπαδά, μεταφέροντας το χαιρετισμό του επικεφαλής της γραμματείας, Μιχάλη Κόκκινου, τόνισε ότι η ΓΓΑΕ οραματίζεται και προσπαθεί χρόνια τώρα να χτίσει γέφυρες ανάμεσα στο μητροπολιτικό κέντρο και στον ελληνισμό της διασποράς.
Τις εργασίες της Ολυμπιάδας χαιρέτισαν και η αναπληρώτρια πρύτανης του ΑΠΘ Αριάδνη Στογιαννίδου, καθώς και ο κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής, Δημήτρης Μαυροσκούφης.
Μιλώντας για την ποντιακή διάλεκτο, η πρόεδρος του Σχολείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΑΠΘ, αν. καθηγήτρια Μαρίνα Ματθαιουδάκη, ανέφερε ότι έχει τις ρίζες της στην ελληνική γλώσσα, διέσωσε αρκετά ομηρικά στοιχεία και εντάσσεται στις αρχαιότερες και πλουσιότερες ελληνικές διαλέκτους. Παρέμεινε στο πέρασμα των αιώνων κώδικας προφορικής κυρίως επικοινωνίας και παράδοσης, μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα, οπότε εμφανίζονται γραπτά κείμενα. Σήμερα οι ενεργοί ομιλητές της υπολογίζονται σε περισσότερους από 300.000, ενώ ένα παράδοξο χαρακτηριστικό της είναι ότι δεν περιορίζεται σε συγκεκριμένα γεωγραφικά όρια και σύνορα.
Τόνισε επίσης ότι, δυστυχώς, η σημερινή ποντιακή διάλεκτος δεν έχει αποτελέσει ακόμη αντικείμενο συστηματικής μελέτης, και ανέφερε ότι «είναι σημαντικό να τονιστεί η επικείμενη ίδρυση έδρας Ποντιακών Σπουδών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, το οποίο θα δώσει την ευκαιρία στους ενδιαφερόμενους ιστορικούς, γλωσσολόγους, διεθνολόγους ερευνητές της ποντιακής διαλέκτου να καλύψουν τις υπάρχουσες ερευνητικές ανάγκες και να προσφέρουν έργο που θα εμπλουτίσει τη μελέτη και τη γνώση της ποντιακής ιστορίας και διαλέκτου».
Οι δεκατέσσερις συμμετέχοντες στην τελική φάση της Ολυμπιάδας διαγωνίστηκαν σήμερα από τις 12:00 μέχρι τις 15:00 στην ελληνική γλώσσα. Το Σάββατο στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί η τελετή λήξης της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Νεοελληνικής Γλώσσας 2016, κατά τη διάρκεια της οποίας θα ανακοινωθούν οι νικητές.
Ρεπορτάζ, φωτογραφίες: Κώστας Τσενκελίδης.