Νέο μήνυμα προς το Βερολίνο και όσους εκπροσωπούν την σκληρή πολιτική της λιτότητας που βάζει τους αριθμούς πάνω από τον άνθρωπο, έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος από την Αρχαία Ολυμπία.
Κηρύσσοντας την έναρξη του διεθνούς συνεδρίου με τίτλο «Η αρχαία Ελλάδα και ο σύγχρονος κόσμος», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «η αχαλίνωτη και χωρίς κανόνες οικονομική παγκοσμιοποίηση, μέσω της απορρύθμισης και του αποκλεισμού οποιασδήποτε προστατευτικής και διορθωτικής κρατικής παρέμβασης, οδηγεί σε έναν άκρατο υλισμό που αποπροσανατολίζει πλήρως τον άνθρωπο, δοθέντος ότι καταστρέφει κάθε οραματική αντιμετώπιση της επιστήμης και της εν γένει πνευματικής δημιουργίας. Άρα ωθεί τον άνθρωπο να προσαρμοστεί στην ύλη και όχι στο πνεύμα».
Ο Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε επίσης ότι το αρχαίο ελληνικό πνεύμα μπορεί να βοηθήσει σήμερα τον άνθρωπο να υπερασπιστεί τον πολιτισμό μας που κινδυνεύει και πρόσθεσε ότι η τεχνολογία έχει πολλές φορές ξεστρατίσει βλέποντας το μέρος και όχι το όλον.
«Αν δεν ξέρουμε από πού προερχόμαστε δεν ξέρουμε πού πάμε και είμαστε καταδικασμένοι να επαναλάβουμε τα σφάλματα που έχουμε κάνει στο παρελθόν» τόνισε στον χαιρετισμό του ο Α’ αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς.
Ο Επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε γραπτό του μήνυμα προς το Συνέδριο, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο αντιπρόεδρος έχει βαθιά γνώση της ευρωπαϊκής ιστορίας, σημειώνοντας ότι η Ολυμπία θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Τέλος από την πλευρά της η πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Βενετσάνα Κυριαζοπούλου, τόνισε ότι ο αρχαιοελληνικός πολιτισμός επηρέασε και επηρεάζει το παγκόσμιο οικοδόμημα.
Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου αναγγέλθηκε από την εθνική πρέσβειρα της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, Κατερίνα Παναγοπούλου, η ίδρυση Διεθνούς Κέντρου Επιστημών και Ελληνικών Αξιών.
Στόχος… «Να επαναφέρουμε την ελληνική αντίληψη για τη γνώση, τη ζωή και τον κόσμο, στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος και να επανατοποθετήσουμε σε διεθνές επίπεδο τις υπεραξίες που υπάρχουν στον ελληνισμό». Το ελληνικό όνομα του Κέντρου είναι «Αείχρονος Ελλάς» και το διεθνές όνομα «Timeless Greece».
Ο Πρ. Παυλόπουλος ανάμεσα στον Φρανς Τίμερμανς και την πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών Βενετσάνα Κυριαζοπούλου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Ο δήμαρχος αρχαίας Ολυμπίας Θύμιος Κοτζάς, στο χαιρετισμό του καλωσόρισε τους συνέδρους, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η λειτουργία του Κέντρου Επιστημών και Ελληνικών Αξιών «θα επιβεβαιώνει διαρκώς την διαχρονικότητα του ελληνικού και κατά συνέπεια ευρωπαϊκού πολιτισμού». Επιπλέον, ο δήμαρχος ανέφερε ότι σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, θα εντάξουν στο νέο ΕΣΠΑ την μετατροπή του ξενοδοχείου «ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ», έργο του αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη, σε πολυλειτουργικό κέντρο διεθνών λειτουργιών και η αρχαία Ολυμπία θα αποκτήσει την υποδομή να λειτουργεί ως παγκόσμιο αξιακό κέντρο.
Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Γεώργιος Γεωργιόπουλος, στο χαιρετισμό του σημείωσε ότι η επιλογή της Ολυμπίας, για την ιδρυτική διακήρυξη του Κέντρου, ουσιαστικά και συμβολικά είναι σπουδαία γιατί συμπυκνώνει τις αξίες του αρχαιοελληνικού πολιτισμού.
Το διεθνές διεπιστημονικό συνέδριο που διεξάγεται στο συνεδριακό κέντρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην αρχαία Ολυμπία θα διαρκέσει ως τις 31 Αυγούστου.