Μια διαφορετική διάλεξη είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν την Δευτέρα 22 Αυγούστου, όσοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Μελετών Γενοκτονιών και του Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ.
Ομιλήτρια ήταν η Νάντια Μουράντ Μπασαή Ταχά, υποψήφια για το Νόμπελ Ειρήνης 2016, πρόσφυγας από τη φυλή των Γιαζίντι στο βόρειο Ιράκ, που έμεινε αιχμάλωτη του Ισλαμικού Κράτους για τρεις μήνες.
Θέμα της διάλεξης, συντονιστές της οποίας ήταν η Νίκι Μάρζακ και ο δρ Παναγιώτης Διαμάντης, ήταν η γενοκτονία των Γιαζίντι σήμερα, όχι στο παρελθόν. Γιαζίντι, Έλληνες, Ασσύριοι, Αρμένιοι, Κούρδοι, Εβραίοι και Αυστραλοί την άκουσαν να περιγράφει φρικτά εγκλήματα του 21ου αιώνα, που δεν διέφεραν σε τίποτα από εκείνα που διαπράχθηκαν τον 20ό αιώνα, όπως γράφει στο pontos-news.gr o λέκτορας Μελετών Γενοκτονιών στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Σίδνεϊ Παναγιώτης Διαμάντης. «Τα θύματα τα ίδια. Οι θύτες οι ίδιοι».
Βρασίδας Καραλής, Παναγιώτης Διαμάντης, Νάντια Μουράντ, Νίκι Μάρζακ, Νόαφ, Μπέντζαμιν Γκόλντσμιθ, Άχμεντ Χουντίντα (φωτ.: AIHGS)
Η νεαρή γυναίκα που πλέον έχει αναλάβει ακτιβιστικό έργο, εκπροσωπώντας το λαό της, έφτασε στην Αυστραλία συνοδευόμενη από τον διευθυντή της διεθνούς οργάνωσης των Γιαζίντι «Yazda» Αχμέντ Χουντίντα, με πρόθεση να ευχαριστήσουν τους Αυστραλούς για τη βοήθεια που προσφέρουν στους Γιαζίντι αλλά και να ζητήσουν την υποστήριξή τους στο αίτημα για παραπομπή των τζιχαντιστών στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Το ίδιο ακριβώς είχε κάνει η Γιαζίντι πρόσφυγας και πριν από λίγο καιρό, όταν ήρθε στην Ελλάδα.
Μιλώντας στο ακροατήριο, η Νάντια Μουράντ Ταχά ανέπτυξε την φρικτή εμπειρία στα χέρια των τζιχαντιστών και τους λόγους που η ανθρωπότητα σαν σύνολο θα πρέπει να ασχοληθεί με το θέμα της δικαιοσύνης για τους Γιαζίντι.
«Είναι εγκλήματα τα οποία νομίζαμε ότι ανήκαν στην ιστορία, όχι στο παρόν» είπε.
«Είναι γενοκτονία και εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας αφού πάνω από 3.000 γυναίκες και παιδιά Γιαζίντι παραμένουν σκλαβωμένοι σήμερα· ανάμεσά τους ο εννιάχρονος ανιψιός μου» πρόσθεσε, δακρύζοντας όταν είδε σε βίντεο τον μικρό.
Βίντεο από την επίσκεψη της Νάντιας Μουράντ στην Αθήνα, στον προσφυγικό καταυλισμό του Ελληνικού. Ένας μικρός Γιαζίντι τής τραγουδά ένα παραδοσιακό τραγούδι και εκείνη ξεσπά σε κλάματα
Γενοκτονία των Γιαζίντι
Ήταν 3 Αυγούστου 2014, γράφει ο δρ Παναγιώτης Διαμάντης, όταν οι άντρες του Ισλαμικού Κράτους εξαπέλυσαν επίθεση στη περιοχή Σιντζάρ στο βορειοδυτικό Ιράκ. Μέσα σε λίγες ώρες οι εξτρεμιστές είχαν καταλάβει την πόλη, σκοτώνοντας περίπου 2.000 άντρες Γιαζίντι και παίρνοντας τις γυναίκες και τα παιδιά μαζί τους ως σκλάβους.
Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν η μητέρα και έξι αδέλφια της Νάντιας!
Οι… τυχεροί κατάφεραν να ξεφύγουν από τη μανία των τζιχαντιστών και να κρυφτούν στο Όρος Σιντζάρ. Η τύχη των υπολοίπων –περίπου 5,000 άτομα– αγνοείται. Μεταξύ τους και έντεκα μέλη της οικογένειάς της. Οι ανύπαντρες γυναίκες, όπως η Νάντια, χωρίστηκαν από τις παντρεμένες και τις μητέρες με παιδιά. Οι Γιαζίντι «πωλήθηκαν» σε τζιχαντιστές και συμμάχους τους έναντι 150 δολαρίων Αμερικής έκαστη.
Οι Γιαζίντι για τις οποίες δεν «βρέθηκε αγοραστής», δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ.
Από τότε, πάνω από 2.000 γυναίκες Γιαζίντι έχουν δραπετεύσει ή εξαγοραστεί, για να σωθούν. Το μήνυμα της Νάντια Μουράντ είναι σαφές. «Πρέπει να εργαστούμε για να δώσουμε γρήγορο τέλος σε αυτό» είπε, απευθύνοντας επίσης έκκληση και στους μουσουλμάνους παγκοσμίως «να ενθαρρύνουν τη νεολαία τους να ακολουθήσουν άλλες ιδεολογίες» οι οποίες «δεν ζημιώνουν το όνομα του Ισλάμ».
Η Νάντια Μουράντ με την Νίκι Μάρζακ από το Αυστραλιανό Ινστιτούτο Μελετών Γενοκτονιών (φωτ.: AIHGS)
Στην ίδια εκδήλωση, ο Άχμεντ Χουντίντα, διευθυντής της διεθνούς οργάνωσης των Γιαζίντι «Yazda», μίλησε για τα εγκλήματα των τζιχαντιστών κατά των Γιαζίντι. Πέρα από τους μαζικούς φόνους, την καταστροφή 42 ναών και ιερών χώρων τους και την απώλεια περιουσιών, είπε, «έχουμε χάσει την αξιοπρέπειά μας, προσωπική και ως λαός».
Εντύπωση προκάλεσε στο κοινό όταν είπε πως διαθέτει φάκελο με ονόματα τζιχαντιστών οι οποίοι είναι Αυστραλοί πολίτες και έχουν διαπράξει εγκλήματα εναντίον των Γιαζίντι σε Ιράκ και Συρία.
Ο φάκελος παραδόθηκε στον Αυστραλιανό πρωθυπουργό Μάλκομ Τέρνμπουλ.
Από τη συνάντηση της Νάντια Μουράντ Ταχά και του Άχμεντ Χουντίντα με τον Αυστραλό πρωθυπουργό Μάλκομ Τέρνμπουλ και την υπουργό Εξωτερικών της Αυστραλίας Τζούλι Μπίσοπ
Τελετάρχης της εκδήλωσης ήταν ο αντιπρόεδρος του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Μελετών Γενοκτονιών δρ Παναγιώτης Διαμάντης, ο οποίος στην εισαγωγή του παρουσίασε αποσπάσματα αυστραλιανών εφημερίδων από το 1854 μέχρι το 1935 τα οποία αναφέρονται στον συνεχή διωγμό των Γιαζίντι καθώς και των άλλων γηγενών πληθυσμών της Ανατολίας και της Μεσοποταμίας, των Ασσυρίων, των Αρμενίων και των Ελλήνων από τζιχαντιστές και «κοσμικούς» διαφόρων εποχών.
Την φορτισμένη συγκινησιακά εκδήλωση έκλεισε ο καθηγητής Βρασίδας Καραλής τονίζοντας: «Η Αυστραλία μπορεί και πρέπει να κάνει περισσότερα. Ως πολίτες, πρέπει να αντιδράσουμε σε τέτοιους διωγμούς. Γνωρίζουμε ότι έχουμε υποχρέωση. Νάντια, σε ευχαριστούμε. Μας έχεις αλλάξει σαν άτομα».
Κατά τον δρ Διαμάντη, αντιπρόεδρο του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Μελετών Γενοκτονιών, «η Γενοκτονία των Γιαζίντι αποτελεί θέμα ολόκληρης της ανθρωπότητας –ειδικά των Ελλήνων. Η ατιμωρησία των εγκλημάτων των γενοκτονιών των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων έφερε άλλες γενοκτονίες πίσω του. Οι θύτες δεν φοβήθηκαν πως θα τιμωρηθούν. Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε μπροστά μας».