Ένας από τους μεγάλους ζεν πρεμιέ του ελληνικού κινηματογράφου, ο άνδρας που συνέδεσε το όνομά του με τη θρυλική ατάκα «Κορίτσια ο Μπάρκουλης», δεν είναι πια εδώ. Μετά από μακρά νοσηλεία, ο Ανδρέας Μπάρκουλης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών.
Οι θεράποντες γιατροί του ηθοποιού είχαν ενημερώσει την οικογένειά του εδώ και δύο εβδομάδες ότι η πορεία της υγείας του ήταν μη αναστρέψιμη. Χθες το πρωί βγήκε από την εντατική του «Αγία Όλγα», για να μπει και πάλι, λίγες ώρες αργότερα.
Η κόρη του Βίκυ, μιλώντας στην εφημερίδα Freddo, είπε ότι ο Ανδρέας Μπάρκουλης ζήτησε να δει τα εγγόνια και το γιό του. «Τους έδωσε το χέρι του να το φιλήσουν για να πάρουν την ευχή του. Όταν έσκυψα να τον φιλήσω, μου είπε με όση δύναμη του έχει απομείνει “να με αγαπάτε τώρα που θα φύγω”, και μετά έπεσε σε κώμα ξανά», είπε συντετριμμένη.
Γεννημένος στον Πειραιά στις 4 Αυγούστου του 1936, ο Ανδρέας Μπάρκουλης έκανε τα πρώτα του βήματα στην υποκριτική από την εφηβική κιόλας ηλικία, συμμετέχοντας σε παραστάσεις με τον θίασο των Σπύρου Μουσούρη – Κρινιώς Παπά. Το ταλέντο, αλλά και τα θερμά σχόλια που έλαβε στα πρώτα του βήματα, τον οδήγησαν στην σχολή υποκριτικής του Κωστή Μιχαηλίδη, ενώ λίγο αργότερα ήρθε και η πρώτη του εμφάνιση στο θέατρο ως επαγγελματίας πια με την παράσταση Κορυδαλλός του Ζαν Ανουίγ, το 1956.
Το γοητευτικό του παρουσιαστικό και το υποκριτικό του ανάστημα δεν πέρασε απαρατήρητο από τους ανθρώπους του κινηματογράφου.
Η παρθενική του εμφάνιση στην μεγάλη οθόνη έγινε στο πλάι της Αλίκης Βουγιουκλάκη με το φιλμ Μαρία Πενταγιώτισσα. Στα πρώτα βήματα της καριέρας τους και οι δύο, πρωταγωνίστησαν σε μια σειρά από ταινίες της εποχής που γνώρισαν εισπρακτική επιτυχία, όπως Η Μουσίτσα, Ο Μιμίκος και η Μαίρη, αλλά και Διακοπές στην Αίγινα, και μετέπειτα στο Δόλωμα. Οι σχέσεις τους, όπως είχε εξομολογηθεί, ήταν καθαρά επαγγελματικές, δεν είχαν πολλά πάρε-δώσε.
Αγαπημένη του φίλη υπήρξε η Τζένη Καρέζη, με την οποία είχαν παίξει σε γνωστά φιλμ της εποχής, όπως στο Χριστίνα, στο Χιονάτη και τα επτά γεροντοπαλίκαρα», αλλά και στην θρυλική ταινία Τζένη Τζένη.
Ακόμη είχε πρωταγωνιστήσει σε ταινίες όπως το Βίβα Ρένα μαζί με την Ρένα Βλαχοπούλου, Κοντσέρτο για πολυβόλα, Όλγα, αγάπη μου, Μια τρελή σαραντάρα, αλλά και η Θεία μου η χίπισσα.
Στενός του συνεργάτης και καλός του φίλος ήταν ο Λάμπρος Κωνσταντάρας, με τον οποίο είχαν συμπράξει στον κινηματογράφο στις ταινίες Κρίμα το μπόι σου, Ένας τρελός γλεντζές, αλλά και Ησαΐα μην χορεύεις.
Εξίσου ενδιαφέρουσα ήταν όμως και η πορεία του στο θέατρο, όπου ο γοητευτικός ζεν πρεμιέ είχε συμμετάσχει σε αξιόλογες θεατρικές παραστάσεις υποδυόμενος ρόλους κλασικού ρεπερτορίου.
Το 1973 κατηγορήθηκε για μια υπόθεση ναρκωτικών, προφυλακίστηκε και αργότερα αφέθηκε ελεύθερος. Εκείνη την περίοδο, και λόγω του σκανδάλου που είχε ξεσπάσει, έφυγε για την Αμερική. Εκεί παρέμεινε για μια εξαετία περίπου, και ασχολήθηκε κατά κύριο λόγο με το τραγούδι.
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα ο Ανδρέας Μπάρκουλης οι εμφανίσεις του στο κινηματογράφο ήταν μετρημένες ενώ αφοσιώθηκε αποκλειστικά στο θέατρο χωρίς να λείπουν και οι σποραδικές του συμμετοχές στην μικρή οθόνη σε σήριαλ, όπως «Το μυστικό του Άρη Μπονσαλέντη» αλλά και «Το γαλάζιο διαμάντι».