- Προθερμαίνουμε τον φούρνο πάνω-κάτω στους 200°C.
- Πλένουμε καλά το χταπόδι και το κόβουμε σε κομμάτια (όχι πολύ μικρά γιατί μαζεύουν και στο ψήσιμο). Βάζουμε τα κομμάτια στο ταψί.
- Γεμίζουμε το ταψί και με τις κυδωνάτες πατάτες, σκορπίζουμε τις σκελίδες σκόρδο (αν είναι μεγάλες τις κόβουμε σε πιο μικρά κομμάτια, αλλά όχι λιώμα).
- Ρίχνουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά (δάφνη, μπαχάρι, πιπέρι, λάδι). Αλάτι συνήθως δεν χρειάζεται καθόλου γιατί το χταπόδι βγάζει πολλή αλμύρα και αρκεί για το φαγητό.
- Συμπληρώνουμε και με νερό, τόσο όσο να καλύπτει ως τη μέση περίπου τις πατάτες.
- Βάζουμε στο φούρνο, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160-170°C και σιγοψήνουμε για περίπου 2-2½ ώρες ή ώσπου να τρυπιέται άνετα με ένα πιρούνι το χταπόδι και να είναι μαλακό και καραμελωμένο.
⇔
► Προσοχή στο καθάρισμα του χταποδιού: Το δόντι στο κέντρο –εκεί που ενώνονται τα πλοκάμια– το κόβουμε και το πετάμε.
- Πηγή: wonderfoodland.gr.