Με μεγαλοπρέπεια τιμήθηκε η εορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, ανήμερα της πανηγύρεώς της, στον ομώνυμο ορθόδοξο ναό του Γαλατσίου (Γκαλατσίου) Ρουμανίας, του οποίου είναι και πολιούχος.
Όπως κάθε χρόνο, σύμφωνα με παλαιό έθιμο, η θαυματουργή εικόνα της Μητέρας του Θεού μεταφέρθηκε στον ναό για προσκύνηση και ευλογία από την γυναικεία μονή του Αδάμ.
Πλήθος κόσμου, μέλη της ελληνικής κοινότητας και τοπικοί αξιωματούχοι παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία, στην οποία χοροστάτησε ο αρχιεπίσκοπος Κάτω Δουνάβεως Κασσιανός, από την μητροπολιτική επαρχία Μουντένιας και Δοβρουτσάς. Η λειτουργία μάλιστα μεταφραζόταν στη νοηματική γλώσσα, για τις ανάγκες των κωφάλαλων προσκυνητών. Ο αρχιεπίσκοπος Κασσιανός, σε κατανυκτική ατμόσφαιρα μπροστά στην εικόνα της Παναγίας, ανέπεμψε δέηση για να στείλει ο Θεός βροχή ευλογώντας και τα σταφύλια. Στο τέλος τελέστηκε μνημόσυνο για τους ιδρυτές και κτήτορες του ναού, ενώ μετά την απόλυση όλοι οι παρευρισκόμενοι παρακάθισαν στην παραδοσιακή «χριστιανική αγάπη».
Ο θεμέλιος λίθος του ναού τέθηκε στις 6 Αυγούστου 1866 από τον επίσκοπο του Κάτω Δουνάβεως Μελχισεδέκ, και η ανέγερση του ναού, σύμφωνα με την Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 1872, οπότε και εγκαινιάστηκε (17/09/1872). Στην κύρια είσοδο του ναού υπάρχει μαρμάρινη πλάκα με χαραγμένα τα ονόματα των κτητόρων Ανδρέα Πανά, Δημητρίου Ροδοκανάκη και Κωνσταντίνου Σακομάνου.
Το Γαλάτσι είναι παραδουνάβιο λιμάνι της Ρουμανίας, σε απόσταση 180 χλμ. από τον Εύξεινο Πόντο. Κατά το τέλος του 18ου αιώνα εγκαταστάθηκαν πολλοί Έλληνες κυρίως από τα Ιόνια Νησιά και μεγάλη ήταν η εμπορική του κίνηση. Άνθηση όμως γνώρισε μετά το 1837 όταν ανακηρύχθηκε «ελεύθερος λιμήν».
Πέρα από την οικονομική του σημασία, το Γαλάτσι ήταν ένα από τα κέντρα της Φιλικής Εταιρείας.
Ανάμεσα στους Έλληνες που είχαν μυηθεί ήταν ο στρατιωτικός διοικητής της πόλης Βασίλειος Καραβίας, που τον Φεβρουάριο του 1821 εκδίωξε τους Τούρκους.
Μοιραία όμως ήταν για τους Έλληνες η Μάχη του Γαλατσίου, που έγινε την 1η Μαΐου 1821, η πρώτη μάχη στη Μολδοβλαχία ανάμεσα στους Φιλικούς και τους Οθωμανούς Τούρκους. Αρχηγός των Ελλήνων ήταν ο Θανάσης Καρπενησιώτης που πολέμησε ηρωικά με τους 600 άντρες του αλλά λύγισε απέναντι στις χιλιάδες των Τούρκων.
Γλίτωσαν μόνον 20, ανάμεσά τους και ο Καρπενησιώτης.
Ευχαριστούμε τον Θωμά Αναστασιάδη για τις πληροφορίες περί τη Θεία Λειτουργία και το φωτογραφικό υλικό.