Ένα ποντιακό γλέντι τόσο συγκινητικό όσο και εντυπωσιακό στήθηκε στην Ιραγκά της Γεωργίας στις 2 Αυγούστου για τον εορτασμό των 160 χρόνων του ελληνικού χωριού. Ένα γλέντι που θύμισε σε όλους όσοι βρέθηκαν εκεί τα παλιά μεγαλεία της ελληνικής κοινότητας που κατοικούσε τον τόπο παλιά αλλά και τη ζωντάνια που τη χαρακτήριζε. Και αυτό το είδαμε με τα μάτια μας και το ζήσαμε μαζί τους.
Η ελληνική νεολαία της Γεωργίας αλλά και πολλοί διάσημοι Πόντιοι τραγουδιστές που έλαβαν μέρος στην εκδήλωση ξεσήκωσαν τον κόσμο· επισκέπτες και ντόπιους.
Πριν από τη γιορτή είχε τελεστεί η βάπτιση των δυο παιδιών του Ερωτόκριτου Σαββίδη, του Αλέξανδρου και του Μιθριδάτη, στην εκκλησία του Προφήτη Ηλία. Δύο νέοι χριστιανοί βαπτίστηκαν, δύο νέοι συνεχιστές της μεγάλης παράδοσης του χωριού, ένας φόρος τιμής στους προγόνους που έδωσαν όλο τους το είναι και αγωνίστηκαν στο παρελθόν για το χωριό και την κοινότητά τους. Σκόπιμα επιλέχτηκε να γίνει το μυστήριο στις 2 Αυγούστου, καθώς τότε τιμάται ο Προφήτης Ηλίας με το παλαιό ημερολόγιο.
Η βάπτιση έγινε στην εκκλησία του Προφήτη Ηλία στην Ιραγκά
Παρόντες στην βάπτιση, που έγινε από τον ιερέα του χωριού στα ελληνικά και στα γεωργιανά, ήταν οι διακόσιοι επισκέπτες που έκαναν το μεγάλο ταξίδι από την Ελλάδα μέχρι την Ιραγκά, με ενδιάμεσες στάσεις τη Νέα Σάντα του Κιλκίς και τη Σάντα του Πόντου, καθώς και ντόπιοι κάτοικοι του χωριού, Γεωργιανοί και κάποιοι εναπομείναντες Έλληνες.
Ευχάριστη έκπληξη κατά την άφιξή τους στην Ιραγκά ήταν η νέα πινακίδα που είχε στηθεί στην είσοδο του χωριού και τους καλωσόριζε στην ελληνική γλώσσα.
Για το γλέντι των 160 χρόνων είχαν από μέρες γίνει στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας οι κατάλληλες προετοιμασίες με σειρά τραπεζιών να τοποθετούνται γύρω από μια κεντρική σκηνή. Εκεί ξεκίνησε η εκδήλωση, την οποία συντόνιζε η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ), Χριστίνα Σαχινίδου. «Η Γεωργία, η χώρα της Μήδειας, δέχεται ευπρόσδεκτα όλους τους Έλληνες που την επισκέπτονται και ξαναγυρίζουν στις παλιές τους ρίζες. Είναι γνωστό εδώ σε όλους ότι οι Έλληνες έχουν προσφέρει ουκ ολίγα σε αυτόν τον τόπο, και ειδικά στην περιοχή της Ιραγκά» είπε καλωσορίζοντας τους παρευρισκομένους. Μεταξύ αυτών, εκπρόσωπος του υπουργείου Διασποράς της Γεωργίας και οι τοπικές Αρχές της Ιραγκά, που απηύθυναν χαιρετισμό εκφράζοντας την υποστήριξή τους σε κάθε μελλοντική ανάλογη πρωτοβουλία των Ελλήνων του χωριού.
Το εσωτερικό της εκκλησίας του Προφήτη Ηλία
Λόγια σεβασμού και εκτίμησης ήθελαν να πουν και τρεις άνθρωποι, για τους οποίους η μέρα αυτή ήταν συμβολική και ιδιαίτερης σημασίας. Πρόκειται για τους απογόνους των ανθρώπων που έχτισαν το ναό του Προφήτη Ηλία στην Ιραγκά, Ανατόλιο Γαληνίδη, Ματθαίο Σαπλαχίδη και Λεωνίδα Παππουνίδη. Ο τελευταίος είχε την πρωτοβουλία και παρείχε την οικονομική υποστήριξη για να χτιστεί ο ναός του Προφήτη Ηλία στη Νέα Σάντα του Κιλκίς.
«Όταν έφυγαν οι κάτοικοι του χωριού Ιραγκά και πήγαν στην Ελλάδα, άφησαν μεγάλο μέρος της παράδοσης πίσω τους. Έτσι σκέφτηκα ότι έπρεπε να βρω έναν τρόπο για να τους βοηθήσω να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες. Μου ήρθε η ιδέα να χτίσω στο Κιλκίς, όπου είχε μαζευτεί μεγάλος αριθμός από τους πρόσφυγες του χωριού, την ίδια εκκλησία που είχαμε στην Ιραγκά.
Ερωτόκριτος Σαββίδης, Ανατόλιος Γαληνίδης, Λεωνίδας Παππουνίδης, Ματθαίος Σαπλαχίδης
»Ποτέ δεν θα ξεχάσω τον τρόπο με τον οποίο μας συμπεριφέρονταν πάντα οι Γεωργιανοί. Η σημερινή μέρα ας είναι ένα ακόμα βήμα προς τη σύσφιξη των ιστορικών δεσμών που μας ενώνουν» δήλωσε ο Λ. Παππουνίδης.
Μετά από τα συγκινητικά αυτά λόγια, ο περήφανος Πόντιος που οργάνωσε το ταξίδι των διακοσίων επισκεπτών με τα δύο πούλμαν από την Ελλάδα στην Ιραγκά, ο Ερωτόκριτος Σαββίδης, ευχαρίστησε όλους όσοι τον υποστήριξαν στην προσπάθειά του και είπε συναισθηματικά φορτισμένος: «Έκανα το χρέος μου ως Ιραγκαλής για να συνεχίσω την παρουσία των Ελλήνων στο χωριό μας».
Τοπικό γεωργιανό χορευτικό συγκρότημα έδωσε μια όμορφη μουσικοχορευτική παράσταση
Στο γλέντι που ακολούθησε ένα τοπικό γεωργιανό χορευτικό συγκρότημα έδωσε μια μικρή μουσικοχορευτική παράσταση προς τιμήν των Ελλήνων επισκεπτών τους. Στη συνέχεια ήταν η ώρα του ποντιακού προγράμματος.
Ο γνωστός Πόντιος τραγουδιστής Σταύρος Σαββίδης ερμήνευσε πολλά ποντιακά τραγούδια υπό τη συνοδεία της λύρας του Χρήστου Σαπιανίδη και τους ξεσήκωσε όλους! Στην εκδήλωση δήλωσαν το παρών και μέλη από την ελληνική νεολαία της Γεωργίας που παρουσίασαν ποντιακούς χορούς.
Η νεολαία της Γεωργίας γλένταει
Στο πανηγύρι που στήθηκε έλαβε μέρος και ο γνωστός τραγουδιστής από τον Πόντο, Αντέμ Εκίζ, ο οποίος ερμήνευσε αγαπημένα ποντιακά τραγούδια. Ελληνικά αλλά και ρωσικά τραγούδησε ο Διονύσης Τσιριπίδης από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος ακολούθησε την αποστολή στην Ιραγκά. Στο ελληνικό χωριό ταξίδεψε και ο Κώστας Τοπούζης μαζί με τη γυναίκα Χριστίνα Λαχανά από το συγκρότημα Argo. Ο Πόντιος καλλιτέχνης συμμετείχε στο γλέντι παρέα με τη λύρα του.
160 χρόνια του ελληνικού χωριού Ιραγκά με την πλούσια παράδοσή του
Όλοι οι Έλληνες παλιοί κάτοικοι ή απόγονοι κατοίκων και σήμερα επισκέπτες της Ιραγκά έγιναν μια αγκαλιά και ξαναζωντάνεψαν το χωριό που κάποτε ίδρυσαν ξεριζωμένοι Σανταίοι, φέρνοντας τον Πόντο στη Γεωργία.
Κείμενο, φωτογραφίες, βίντεο: Βασίλης Τσενκελίδης