Καμία ομοσπονδία δεν θα πρέπει να έχει σαφή πλειοψηφία στο Διοικητικό Συμβούλιο και στον αριθμό των εκλεκτόρων της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων (ΔΙΣΥΠΕ), σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων Ευρώπης (ΟΣΕΠΕ), Ανέστη Οσιπίδη. Μάλιστα, όπως τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο pontos-news.gr, σε περίπτωση που το καταστατικό της ΔΙΣΥΠΕ παραμείνει ως έχει και δεν υπάρξει δικαιότερη και δημοκρατικότερη εκπροσώπηση των ομοσπονδιών-μελών της, η ΟΣΕΠΕ θα πρέπει να αναθεωρήσει την παραμονή της σε αυτόν το φορέα.
Οι σκέψεις, οι προτάσεις και οι… προειδοποιήσεις Οσιπίδη προς τη ΔΙΣΥΠΕ διατυπώνονται ενόψει του Παγκόσμιου Συνεδρίου του Αυγούστου, δύο ημέρες πριν από τη διάσκεψη των προέδρων ομοσπονδιών.
Ο Ανέστης Οσιπίδης υπογράμμισε ότι ο ίδιος και η ομοσπονδία του παραμένουν προσηλωμένοι στην ύπαρξη ενός φορέα σε παγκόσμιο επίπεδο, που θα ενώσει τον ποντιακό ελληνισμό. Προς αυτήν την κατεύθυνση, θα πρέπει να αυξηθεί η δύναμη των ομοσπονδιών του εξωτερικού στη ΔΙΣΥΠΕ, διότι έτσι θα είναι ευκολότερο να επιτευχθούν οι στόχοι του ποντιακού ελληνισμού σε διεθνές επίπεδο, με κορωνίδα τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας.
Ως ΔΙΣΥΠΕ, «δεν καταφέραμε να υλοποιήσουμε τις αποφάσεις των συνεδρίων», δήλωσε ο Ανέστης Οσιπίδης.
Αναφερόμενος στο επερχόμενο έκτακτο συνέδριο της συνομοσπονδίας, ανακοίνωσε ότι πρόταση της ΟΣΕΠΕ, η οποία θα κατατεθεί και στη συνάντηση των προέδρων των ομοσπονδιών την ερχόμενη Κυριακή, είναι να προσκληθούν ανοιχτά και να παραβρεθούν ως παρατηρητές όλοι οι επώνυμοι Πόντιοι.
Ξεκάθαρη θέση ότι αν κάποια ομοσπονδία έχει την πλειοψηφία στη ΔΙΣΥΠΕ, δεν έχει ουσία ο ίδιος ο διεθνής φορέας, διατύπωσε μιλώντας στο pontos-news.gr.
«Δε θέλω να υποβαθμίσω τη δύναμη και τις ενέργειες της ΠΟΕ, αλλά η συγκεκριμένη ομοσπονδία έχει περιορισμένα γεωγραφικά όρια και ο στόχος της ΔΙΣΥΠΕ είναι πολύ πέρα των ορίων αυτών. Πρέπει να αποκτήσουν μεγαλύτερη δύναμη στη συνομοσπονδία οι ομοσπονδίες του εξωτερικού, των απόδημων Ποντίων, για να πετύχουμε τα αιτήματά μας σε διεθνές επίπεδο, κάτι που πρέπει να είναι ο στόχος μιας διεθνούς συνομοσπονδίας. Αυτοί οι άνθρωποι ζουν στο εξωτερικό και έχουν αναπτύξει προσωπικές σχέσεις με υψηλά πρόσωπα των χωρών αυτών. Οι ομοσπονδίες του εξωτερικού, παρά το ότι ζουν σε ξένες κοινωνίες, κατάφεραν να επιβιώσουν και μάλιστα χωρίς καμία βοήθεια από την ελληνική πολιτεία».
Κατά τον Ανέστη Οσιπίδη, υπάρχει ουσιαστικά, έλλειμμα δημοκρατίας όταν μία ομοσπονδία έχει την πλειοψηφία στη ΔΙΣΥΠΕ.
«Πού είναι η δημοκρατία, όταν ο ένας, αυτός που έχει την πλειοψηφία, μπορεί να αποφασίσει για όλους; Το συμφέρον του ποντιακού ελληνισμού δεν μπορεί να κρίνεται μόνο από την ποσόστωση μίας ομοσπονδίας στη ΔΙΣΥΠΕ. Το πρόβλημά μας δεν είναι αν θα έχουμε έναν παραπάνω ή έναν λιγότερο εκλέκτορα, αλλά όταν παίρνουμε μία απόφαση, αυτή να εκφράζει το σύνολο.
»Για παράδειγμα, αν καταθέσει η Αμερική μία πρόταση, θα πρέπει να αξιολογηθεί και να ψηφιστεί. Σήμερα, όμως, ότι το 80% των εκλεκτόρων είναι της ΠΟΕ. Άρα δεν μπορεί να είναι αξιοκρατική αυτή η αξιολόγηση· δεν μπορεί να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, διότι το 80% που ζει στην Ελλάδα δεν μπορεί να κατανοήσει τι συμβαίνει στην Αμερική.
»Η ΔΙΣΥΠΕ θα πρέπει να προάγει έργο σε διεθνές επίπεδο· θα πρέπει να αφήσουμε τα θέματα της εκπροσώπησης. Ο στόχος είναι να αναγνωριστεί διεθνώς η Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού και δεν έχει σημασία πόσοι και από πού θα κάθονται στις καρέκλες».
«Δικαιότερη εκπροσώπηση ή αναθεώρηση της στάσης μας»
Ο Ανέστης Οσιπίδης αναφέρθηκε και στην άνιση κατανομή των εκλεκτόρων των ομοσπονδιών στη ΔΙΣΥΠΕ, προειδοποιώντας ουσιαστικά ότι αν δεν αλλάξει κάτι σχετικά με αυτό στο καταστατικό, τουλάχιστον η ΟΣΕΠΕ θα αναθεωρήσει τη στάση της απέναντι στη συνομοσπονδία.
«Αν δεν υπάρξει δικαιότερη και δημοκρατικότερη κατανομή και εκπροσώπηση στη ΔΙΣΥΠΕ, οι ποντιακές ομοσπονδίες του εξωτερικού θα πρέπει να αναθεωρήσουμε την ύπαρξή μας σε αυτόν το φορέα. Αν παραμείνει η κατάσταση ως έχει, θεωρώ ότι υποβαθμίζεται το έργο των ομοσπονδιών του εξωτερικού. Αν δεν περάσει ένα καταστατικό το οποίο θα μπορέσει να ενώσει όλες τις ομοσπονδίες, θα πρέπει εμείς, ο απόδημος ποντιακός ελληνισμός, να δούμε πώς θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε. Εμείς θέλουμε να έχουμε ένα διεθνές όργανο, ώστε να ενωθεί ο ποντιακός ελληνισμός. Αν δεν μπορεί να το κάνει αυτό η ΔΙΣΥΠΕ, ποιος ο λόγος να υπάρχει αυτό το όργανο; Και οι άλλες ομοσπονδίες του εξωτερικού τα ίδια πράγματα εξετάζουν».
«Ναι στις περιφέρειες και στην ενότητα»
Απόλυτα σύμφωνη με τη δημιουργία πέντε περιφερειών (Αμερική, Αυστραλία, Ευρώπη, χώρες πρώην Σοβιετικής Ένωσης και Ελλάδα) στον παγκόσμιο ποντιακό ελληνισμό είναι η ΟΣΕΠΕ, σύμφωνα με τον Ανέστη Οσιπίδη, ο οποίος σημείωσε ότι αυτό αποτελεί πρόταση των ομοσπονδιών των αποδήμων.
Επίσης, τόνισε ότι είναι απόλυτα σύμφωνος στο να ενταχθούν όλες οι υπάρχουσες ομοσπονδίες στη ΔΙΣΥΠΕ και υπογράμμισε ότι στόχος είναι να υπάρξει ένας φορέας που να εκπροσωπεί τον παγκόσμιο ποντιακό ελληνισμό.
«Εμείς στο παρελθόν δεν συμμετείχαμε σε κάποιο παγκόσμιο συνέδριο ποντιακού ελληνισμού. Απείχαμε διότι θέλαμε να είμαστε όλοι μαζί. Δεν μπορούμε άλλο να βρισκόμαστε κάπου στη μέση. Δεν μπορούμε να παράξουμε το έργο που θέλουμε, διότι υπάρχει πάντα ως αντίβαρο αυτή η διαφωνία. Πρέπει όλοι να ρίξουμε πολύ νερό στο κρασί μας. Στόχος πρέπει να είναι η ενότητα για τον κοινό σκοπό που έχουμε.
»Διαφορετικά υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να μας απαξιώσει όλους, εντός κι εκτός Ελλάδος, η κοινωνία και η βάση των Ποντίων».
Να έρθουν όλοι οι επώνυμοι Πόντιοι
Να προσκληθούν ανοιχτά και να παραβρεθούν ως παρατηρητές στο έκτακτο παγκόσμιο συνέδριο της ΔΙΣΥΠΕ, που θα γίνει το Σάββατο 6 Αυγούστου στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης, όλοι οι επώνυμοι Πόντιοι (ακαδημαϊκοί, επιχειρηματίες, καλλιτέχνες κτλ.), θα προτείνει κατά τη διάρκεια της συνάντησης των προέδρων των ομοσπονδιών την Κυριακή, η ΟΣΕΠΕ.
«Εκτιμώ ότι η παρουσία τους θα συμβάλει στην καλύτερη προσέγγιση του όλου θέματος. Είμαι σίγουρος ότι και όλους αυτούς τους καίει το πρόβλημα της ενότητας του ποντιακού ελληνισμού. Ζητώ και τη δική τους βοήθεια για να το αντιμετωπίσουμε αυτό», κατέληξε ο Ανέστης Οσιπίδης.
Ρωμανός Κοντογιαννίδης