Οι άφθονες βροχοπτώσεις και το σχετικά θερμό κλίμα κάνουν τον Εύξεινο Πόντο ιδανικό τόπο για την καλλιέργεια τσαγιού. Στον παράλιο ανατολικό Πόντο οι φυτείες ξεκινούν 30-35 χλμ. ανατολικά της Τραπεζούντας, στην περιοχή μεταξύ Αρακλί και Σουρμένων, και φτάνουν μέχρι τα σύνορα με τη Γεωργία.
Η καλλιέργεια του τσαγιού αποτελεί πηγή πλούτου σε αρκετές περιοχές των νομών Τραπεζούντας και Ριζαίου.
Οι θάμνοι είναι φυτεμένοι σε εκχερσωμένα κομμάτια γης, σε αναβαθμίδες στις λοφώδεις ή ορεινές εκτάσεις. Συχνά επιλέγονται σημεία ανάμεσα σε άλλα δέντρα, για να ελαττωθεί η ένταση του φωτός στα σκιόφιλα φυτά του τσαγιού. Από το τέλος της άνοιξης μέχρι και τις αρχές του φθινοπώρου οι σοδειές είναι συνολικά τρεις. Καλύτερη θεωρείται αυτή του Μαΐου, ωστόσο μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου η γλυκιά μυρωδιά του βρασμένου τσαγιού αποτελεί σήμα-κατατεθέν των χωριών.
Αν και συνήθως με τη συγκομιδή ασχολούνται οι γυναίκες, έχοντας την πλάτη τους τα παραδοσιακά κοφίνια όπου εναποθέτουν τα φύλλα του πολύτιμου θάμνου, εντούτοις καμιά φορά το σέρεμαν (δηλαδή το «κούρεμα») είναι υπόθεση… πολύ καλών φίλων.
Ο Χρήστος Μουσικίδης, από το Κάτω Νευροκόπι Δράμας με απώτερη καταγωγή από την Κερασούντα, βρέθηκε πρόσφατα στον Πόντο και έζησε ανεπανάληπτες στιγμές. Στο κτήμα του Σωκράτη-Νετζατίν Αζάλ, στη συνοικία Σταυρί του Όφεως, έμαθε πώς μαζεύουν τα φύλλα του τσαγιού. Ο οικοδεσπότης του κατάγεται από το χωριό Άνω Ώκενα (ή Ανθωχώρ’), το οποίο κατοικείται στο σύνολό του από ελληνόφωνους.
- Τις φωτογραφίες παραχώρησε στο pontos-news.gr ο Χρήστος Μουσικίδης.