Τιμητικές εκδηλώσεις διεξάγονται στα Κύθηρα προς τιμήν μιας μεγάλης φυσιογνωμίας στην ιστορία των ελληνορωσικών σχέσεων, του Ρώσου ναυάρχου Νικολάου Φιλοσοφόφ, ο οποίος στη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής κατάφερε να διασώσει μεγάλο μέρος του Ιστορικού Αρχείου Κυθήρων. Οι εκδηλώσεις είναι προγραμματισμένες για τις 30 και 31 Ιουλίου στο πλαίσιο του Έτους Ελλάδας-Ρωσίας.
Οργανώνονται από τον Δήμο Κυθήρων σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και την πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα.
Με ζωή σχεδόν μυθιστορηματική, ο Ρώσος ναύαρχος Φιλοσοφόφ, γεννημένος στην Αγία Πετρούπολη στις 28 Απριλίου 1867, άνηκε σε μια οικογένεια που είχε ανέκαθεν στενές σχέσεις με την τσαρική αυλή αλλά και την ελληνική βασιλική οικογένεια. Έχοντας φοιτήσει στη Ρωσική Σχολή του Αυτοκρατορικού Ναυτικού υπηρέτησε σε διάφορες θαλάσσιες υπηρεσίες του Ρωσικού Ναυτικού.
Από τον Άτλαντα του Φιλοσοφόφ, όπου είναι σημειωμένη η πορεία του από τη Ρωσία ως την Ελλάδα
Το 1907 βρισκόταν στην Κρήτη, κυβερνήτης του καταδρομικού Χιβίντιτς, ως επικεφαλής της Ρωσικής Ναυτικής Ειρηνευτικής Δύναμης η οποία έδρευε στην Μεγαλόνησο. Στις 21 Φεβρουαρίου 1907 το αυστριακό υπερωκεάνιο Ιμπεράτριξ (με 144 μέλη πληρώματος και 38 επιβάτες), που εκτελούσε το δρομολόγιο Τεργέστη-Καλκούτα, λόγω κακοκαιρίας προσάραξε σε υφάλους της νησίδας της Ελαφονήσου (νοτιοδυτικά του νομού Χανίων). Ο Φιλοσοφόφ κατέφθασε με το Χιβίντιτς, το οποίο κατάφερε να περισυλλέξει 108 ναυαγούς. Για την σωτηρία των ναυαγών βραβεύτηκε από την ελληνική κυβέρνηση.
Το 1914 τοποθετήθηκε στην Οδησσό, διευθυντής των Φάρων και της Πλοηγίας του Ευξείνου Πόντου.
Στην Επανάσταση του 1917 πολέμησε στο πλευρό του Τσάρου Νικολάου Β΄ με τον οποίο διατηρούσε πολύ στενές σχέσεις. Τελικά, όμως, εγκατέλειψε τη Ρωσία και βρήκε καταφύγιο στην Ελλάδα, όπου η ελληνική βασιλική οικογένεια τον κάλεσε κοντά της, και βρήκε προσωρινό κατάλυμα στα ανάκτορα του Τατοΐου.
Ο Φάρος Απολυτάρες των Αντικυθήρων
Στην αρχή προσελήφθη στη νεοσύστατη τότε Υπηρεσία Φάρων, ενώ αργότερα τοποθετήθηκε στον Φάρο Απολυτάρες των Αντικυθήρων όπου γνώρισε την τρίτη κατά σειρά σύζυγό του Ζαμπία Χαρχαλάκη, με την οποία απέκτησε έναν γιό, τον Νικήτα. Μετά τη συνταξιοδότησή του παρέμεινε στα Κύθηρα, έως το τέλος της ζωής του, το 1946, παραδίδοντας μαθήματα γαλλικών, επιστατώντας στο Γυμνάσιο και ασκώντας το επάγγελμα του γιατρού, καθώς είχε σχετικές γνώσεις.
Έχοντας φτάσει στο βαθμό του ναυάρχου του Ρωσικού αυτοκρατορικού ναυτικού, έχαιρε μεγάλης εκτίμησης και σεβασμού από όλους.
Λόγω αυτού του σεβασμού, ο Φιλοσοφόφ κατάφερε να διασώσει μεγάλο μέρος των ιστορικών αρχείων των Κυθήρων και των Αντικυθήρων που γλύτωσαν την πυρά, σε αντίθεση με πολλά μέρη της Ελλάδας, όπου Ιταλοί και Γερμανοί κατακτητές κατά την αποχώρησή τους, έκαψαν τα τοπικά αρχεία. Το Ιστορικό Αρχείο σήμερα φυλάσσεται στο Βενετσιάνικο Κάστρο της Χώρας.
Ο Φιλοσοφόφ ως ναύαρχος στη Ρωσική Αυτοκρατορία
Στις εκδηλώσεις στα Κύθηρα θα παρευρεθούν ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης και ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Γεώργιος Γιακουμάκης.
Στις εκδηλώσεις περιλαμβάνεται έκθεση φωτογραφιών και ιστορικών αρχείων που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Κυθηραϊκού Συνδέσμου στη Χώρα (έως τις 10 Αυγούστου). Επίσης, θα γίνει αποκάλυψη τιμητικής πλακέτας στην κατοικία του, που διατηρείται ακόμα στους πρόποδες του επιβλητικού Βενετσιάνικου Κάστρου στη γραφική Χώρα των Κυθήρων.