Πολύ καλή θεωρείται η φετινή τουριστική σεζόν για το «πράσινο διαμάντι» του Βορείου Αιγαίου, τη Θάσο, ένα νησί που διαθέτει περίπου το 80% των τουριστικών κλινών στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ο τουρισμός στο νησί βρίσκεται σε άνθηση τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με περίπου 800.000 άτομα να το επισκέπτονται κάθε χρόνο το πεντάμηνο Μαΐου-Σεπτεμβρίου, ωστόσο για φέτος υπάρχει η συγκρατημένη αισιοδοξία ότι ο αριθμός των επισκεπτών ενδεχομένως και να αυξηθεί.
Αυτό εικάζεται με βάση τη μέχρι σήμερα τουριστική κίνηση, αλλά και από το γεγονός ότι για τον Αύγουστο υπάρχει σημαντικός αριθμός προκρατήσεων.
Όπως είπε στο pontos-news.gr ο δήμαρχος Θάσου Κωνσταντίνος Χατζηεμμανουήλ, το νησί σήμερα διαθέτει 25.000 κλίνες σε ξενοδοχεία, από πεντάστερα μέχρι χαμηλών κατηγοριών αλλά και σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και οι τουριστικές υποδομές του ολοένα και βελτιώνονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο τον τελευταίο χρόνο άνοιξαν τρία καινούργια ξενοδοχεία, το ένα εκ των οποίων είναι πέντε αστέρων. Επίσης, στη Θάσο υπάρχουν αρκετά κάμπινγκ, εκ των οποίων τα τρία δημοτικά (στη Χρυσή Αμμουδιά, στη Σκάλα Πρίνου και στη Σκάλα Σωτήρος).
Η παραλία της Αλυκής
«Χρόνο με το χρόνο το τουριστικό προϊόν του νησιού μας βελτιώνεται. Υπάρχουν υποδομές για τους τουρίστες όλων των κατηγοριών, από αυτούς που ενδιαφέρονται για οικονομικά ενοικιαζόμενα δωμάτια μέχρι αυτούς που αναζητούν πολυτελή ξενοδοχεία. Πλέον η Θάσος μπορεί να ικανοποιήσει οποιαδήποτε επιθυμία των τουριστών ακόμα και των πιο απαιτητικών επισκεπτών μας».
Τουρίστες από Βαλκάνια και Τουρκία
Από τις βαλκανικές χώρες -κυρίως από τη Βουλγαρία, τη Σερβία και τη Ρουμανία- προέρχεται το σημαντικότερο μέρος των τουριστών της Θάσου, ενώ τα τελευταία χρόνια εκρηκτικές αυξητικές τάσεις παρουσιάζει ο αριθμός των τουριστών από την Τουρκία και κυρίως από την Κωνσταντινούπολη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στις αρχές Ιουλίου, κατά τη διάρκεια της θρησκευτικής εορτής του Ραμαζανιού για τους μουσουλμάνους, το νησί «βούλιαξε» από Τούρκους επισκέπτες. Μάλιστα, παρά τα γεγονότα στη γειτονική χώρα με το αποτυχημένο πραξικόπημα, ο Κων. Χατζηεμμανουήλ τόνισε ότι όχι μόνο δεν υπάρχουν ακυρώσεις τουριστών από την Τουρκία, αλλά συνεχίζονται οι προκρατήσεις από τη γειτονική χώρα και για τον Αύγουστο.
Επίσης, παραδοσιακά επισκέπτονται τη Θάσο τουρίστες από τη Δυτική Ευρώπη, κυρίως από τη Βρετανία και τη Γερμανία.
Για του χρόνου υπάρχουν ελπίδες ότι στο νησί θα βρεθούν και πολλοί Ρώσοι. Αυτό διότι, σύμφωνα με τον κ. Χατζηεμμανουήλ, το τελευταίο διάστημα γίνονται προσπάθειες για απευθείας αεροπορική σύνδεση μεταξύ Μόσχας και Καβάλας.
Η παραλία της Πέτρας. Όνομα και πράμα…
Καταπράσινη με δεκάδες παραλίες
Το καταπράσινο περιβάλλον της σχεδόν από άκρη σε άκρη είναι το κύριο χαρακτηριστικό της Θάσου. Παρά τις μεγάλες πυρκαγιές προηγούμενων δεκαετιών, η φύση αναγεννήθηκε σε υπερβολικά μεγάλο βαθμό, με αποτέλεσμα ελάχιστα σημεία του νησιού να θυμίζουν τις καταστροφές του παρελθόντος. Ιδίως, στη βόρεια πλευρά του νησιού η βλάστηση οργιάζει, με τα πεύκα να φτάνουν μέχρι την ακτή. Στη νότια πλευρά της Θάσου το τοπίο είναι περισσότερο βραχώδες, ωστόσο και εκεί κυριαρχεί το πράσινο χρώμα.
Περίπου 70-80 μικρές και μεγάλες παραλίες διαθέτει η Θάσος, αριθμός πολύ μεγάλος για ένα νησί με την έκτασή του. Οι μεγαλύτερες και πιο γνωστές ακτές για να περάσει κάποιος τη μέρα του βουτώντας στη λαχταριστή θάλασσα είναι η Χρυσή Αμμουδιά, η Αλυκή και ο Παράδεισος.
Η παραλία των Μεταλλείων
Πιο αναπτυγμένα και γνωστά τουριστικά σημεία του νησιού είναι η πρωτεύουσα Λιμένας -προσφέρεται για αρχαιολογικό περίπατο, αφού διαθέτει αρχαίο θέατρο, αρχαία αγορά και ωδείο- και οι οικισμοί Λιμένας και Ποτός με την έντονη βραδινή διασκέδαση.
Στην ανατολική πλευρά της Θάσου υπάρχουν γραφικοί οικισμοί με μικρούς όρμους, ενώ στη δυτική βρίσκονται οι μεγάλες σε έκταση παραλίες της.
Ιδιαίτερης παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, με βαθύσκιωτα αιωνόβια πλατάνια, τρεχούμενα νερά και δροσερές πλατείες είναι τα τέσσερα ορεινά χωριά της Θάσου, ο Θεολόγος, η Παναγία, τα Καζαβήλια και ο Σωτήρας.
Άλλα αξιοθέατα της Θάσου είναι το πλούσιο αρχαιολογικό μουσείο της, ο αρχαιολογικός χώρος της Αλυκής, το μοναστήρι του Αρχαγγέλου, το οποίο βρίσκεται σε απόκρημνο βράχο με εκπληκτική θέα στο Αιγαίο, το λαογραφικό μουσείο στο Θεολόγο και το μουσείο του γνωστού Θασίτη γλύπτη και ζωγράφου Πολύγνωτου Βαγή στην Ποταμιά.
Το αρχαίο θέατρο της Θάσου, το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα στη Βόρεια Ελλάδα και από το 1958 φιλοξενεί το φεστιβάλ Φιλίππων-Θάσου, βρίσκεται υπό αναστήλωση. Όπως είπε ο δήμαρχος του νησιού, το έργο εκτελείται με τη χρήση του ονομαστού μαρμάρου Θάσου και θα είναι έτοιμο σε περίπου τρία χρόνια από σήμερα.
Το Αρχαίο Θέατρο της Θάσου
Εν τω μεταξύ όμως, το νησί είναι ντυμένο στα καλά του για να υποδεχτεί τους επισκέπτες του υποσχόμενο θαυμάσιες θερινές διακοπές.
Ρωμανός Κοντογιαννίδης