Κέρδισαν το ενδιαφέρον και την ηθική στήριξη όλων των πολιτικών κομμάτων στη Βουλή, κατά τη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνικής Διασποράς, τα μέλη της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Ποντιακής Νεολαίας (ΠΑΣΕΠΟΝ) στη Βουλή, μετά την ενημέρωση που έκαναν σχετικά με τη διοργάνωση της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Νεοελληνικής Γλώσσας.
Σαφή αναφορά έκαναν και στο ζήτημα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, η αναγνώριση της οποίας είναι μία από τις πρωταρχικές επιδιώξεις τους.
Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν επίσης ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Περικλής Μήτκας και η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του ΑΠΘ, πρόεδρος του Κέντρου Διδασκαλίας Ξένων Γλωσσών και της Επιτροπής Εποπτείας του Σχολείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΑΠΘ, Μαρίνα Ματθαιουδάκη.
Τα μέλη της ΠΑΣΕΠΟΝ μπροστά από τη Βουλή
Η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας είναι πρωτοβουλία της ΠΑΣΕΠΟΝ και διεξάγεται σε συνεργασία με το ΑΠΘ, με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την ΟΥΝΕΣΚΟ. Η δράση αυτή πήρε σάρκα και οστά έπειτα από απόφαση των 500 Πόντιων νέων που συμμετείχαν στη 2η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας στη Θεσσαλονίκη, τον Οκτώβριο του 2015.
Ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας, μιλώντας πρώτος ενώπιον των βουλευτών, τόνισε τη σημασία του εκπαιδευτικού ιδρύματος και των αξιόλογων εργασιών που επιτελεί στην εκπαίδευση, στην έρευνα, στην επαφή του με την κοινωνία αλλά και στην προσπάθεια που κάνει η χώρα να ξεπεράσει την κρίση. Με γνώμονα αυτά τα κριτήρια, η ΠΑΣΕΠΟΝ προσέγγισε το ΑΠΘ για να τη βοηθήσει στη διοργάνωση της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Νεοελληνικής Γλώσσας.
Μαρίνα Ματθαιουδάκη, Γιάννης Αντωνιάδης, Άννα Ηλιάδου, Άλκης Αναστασιάδης, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, Περικλής Μήτκας, Βικτώρια Κράφτσενκο, Κωνσταντίνος Σαμουρκασίδης, Άννα Κιτάροβα
«Αποδεχτήκαμε ευχαρίστως την πρόσκληση και σχεδιάσαμε το διαγωνιστικό κομμάτι, το οργανωτικό κομμάτι της Ολυμπιάδας. Περιμένουμε στο ΑΠΘ τα παιδιά που έφτασαν στην τελική φάση να διαγωνιστούν στις αρχές του Σεπτεμβρίου. Βλέπουμε το ρόλο μας όχι ως ένα πανεπιστήμιο της πόλης ή της χώρας· θέλουμε να είναι ένα πανεπιστήμιο του κόσμου.
»Θα σταθούμε δίπλα σε κάθε προσπάθεια της ελληνικής πολιτείας να ενισχύσει την εκπαίδευση της ομογένειας και θα παρέχουμε τεχνογνωσία, εργαλεία, ανθρώπους και μερικές φορές και πόρους» δήλωσε εμφατικά ο πρύτανης.
Από την πλευρά της η Μαρίνα Ματθαιουδάκη μίλησε για τις απαιτούμενες διαδικασίες της Ολυμπιάδας και διαβεβαίωσε όλους για την εγκυρότητα και την αξιοπιστία των εξετάσεων. Ευχήθηκε η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας 2016 να αποτελέσει την αρχή κι άλλων παρόμοιων διοργανώσεων.
Τον λόγο ύστερα πήρε ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΠΟΝ Άλκης Αναστασιάδης, για να κάνει μια συνοπτική παρουσίαση της δράσης τους.
«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να παρουσιάσουμε ένα κομμάτι της παγκόσμιας δραστηριότητας μας, για τον ελληνισμό και την Ελλάδα, για την ελληνική νεολαία της διασποράς. Αυτό αποτελεί απόδειξη ότι στο σύντομο διάστημα της λειτουργίας της, η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή της Ποντιακής Νεολαίας, έχει ήδη επιτελέσει και συνεχίζει να επιτελεί έργο που προκαλεί την προσοχή σας, και ελπίζω θετικά».
Κάθετος εμφανίστηκε στο θέμα της Γενοκτονίας και στις προσπάθειες της διεθνούς αναγνώρισής της. «Υποχρέωσή μας είναι να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των προγόνων μας σε παγκόσμιο επίπεδο. Πρέπει να αξιοποιήσουμε γι’ αυτό το σκοπό κάθε δυνατό σύγχρονο μέσο γνωστοποιώντας τη Γενοκτονία σε κάθε γωνιά της γης.
»Η αναγνώριση της Γενοκτονίας αποτελεί για εμάς καθήκον προς τους προγόνους μας αλλά και όρος επιβίωσης για το μέλλον», δήλωσε ο Άλκης Αναστασιάδης.
Η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ελληνικής Γλώσσας είναι ένα ακόμα βήμα προς τη διάδοση και προβολή του ελληνικού πολιτισμού σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΑΣΕΠΟΝ. «Σκοπός μας είναι να στηρίζουμε και να προβάλλουμε την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό σε ολόκληρο τον κόσμο. Παράλληλα, πρέπει να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διάσωση και την εκμάθηση της ποντιακής διαλέκτου, καθώς και να προβάλλουμε την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα που περνώντας από γενιά σε γενιά μας βοήθησαν να είμαστε σήμερα Έλληνες».
Η πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Νεοελληνικής Γλώσσας αγκαλιάστηκε από όλους τους βουλευτές καθώς και από τον πρόεδρο της Επιτροπής, Αλέξανδρο Τριανταφυλλίδη που μίλησε επαινετικά για την προσπάθεια και το όραμα των Πόντιων νεολαίων.
Επόμενο βήμα, που όμως ενέχει μεγάλο βαθμό δυσκολίας, είναι η Ολυμπιάδα να καταστεί θεσμός και να υποστηριχθεί και υλικά από την Πολιτεία.
Κείμενο, φωτογραφίες: Κώστας Τσενκελίδης