Η ελληνική κουζίνα είναι γνωστό πως ενθουσιάζει πολλούς τουρίστες κατά την παραμονή τους στην Ελλάδα. Η χωριάτικη σαλάτα με τη φέτα, το τζατζίκι, και το γνωστό παγκοσμίως… souvlaki είναι μερικά από τα φαγητά που μένουν αξέχαστα. Αυτή την απλή και σίγουρη ιδέα αξιοποίησε για ένα εστιατόριο ελληνικής κουζίνας στη Μόσχα μια παρέα ανθρώπων, εκ των οποίων ένας ο επιχειρηματίας Αλέκος Ηλιόπουλος.
Όλο το πρότζεκτ που φέρει το όνομα Gokos ξεκίνησε όταν οι ιδιοκτήτες αποφάσισαν να φτιάξουν και να πουλήσουν τον πιο νόστιμο γύρο στη Μόσχα.
Ένας από τους ιδιοκτήτες του χώρου είναι ο ελληνικής καταγωγής Αλέκος Ηλιόπουλος, ιδρυτής της μάρκας υποδημάτων Porta 9 και της Portal. Μαζί με τον αδελφό του, Γκόρντεϊ Ηλιόπουλο, έχουν αναλάβει την προώθηση του εστιατορίου-καφέ υποστηρίζοντας με έμφαση ότι έχουν «τον καλύτερο γύρο στη Μόσχα». Το μαγαζί το άνοιξαν στις 4 Ιουλίου, με αφορμή το Έτος Ελλάδας-Ρωσίας.
Σεφ της κουζίνας τους είναι ο Λουκάς Κόκας, ο οποίος πρόσφατα κατέφθασε στη Μόσχα από την Ελλάδα και προσπαθεί να μάθει τη ρωσική γλώσσα, όμως καταφέρνει και επικοινωνεί με όλους μέσω της μαγειρικής του.
Και για την ιστορία… ενδεικτικές τιμές των φαγητών:
- Τυρόπιτα – 100 ρούβλια (1.5 ευρώ)
- Ελληνική ομελέτα – 150 ρούβλια (2 ευρώ)
- Πίτα με γύρο κοτόπουλο – 250 ρούβλια (3.5 ευρώ)