Με την κορύφωση της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Νεοελληνικής Γλώσσας στις 2 και 3 Σεπτεμβρίου 2016 στη Θεσσαλονίκη, που βρήκε συμπαραστάτη την ελληνική πολιτεία, παίρνουν σάρκα και οστά οι αποφάσεις της 2ης Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης Ποντιακής Νεολαίας που είχαν ληφθεί τον Οκτώβριο του 2015.
Η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Ποντιακής Νεολαίας (ΠΑΣΕΠΟΝ) που ανασυγκροτήθηκε έπειτα από τις εργασίες της συνδιάσκεψης υλοποιεί τις δεσμεύσεις της έναντι του ποντιακού ελληνισμού.
Σε αυτό το πλαίσιο, αντιπροσωπεία της ΠΑΣΕΠΟΝ υπό τον πρόεδρό της Άλκη Αναστασιάδη ενημέρωσαν τη Δευτέρα στη Βουλή την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς σχετικά με τη διοργάνωση της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Νεοελληνικής Γλώσσας, ενώ είχαν συναντήσεις και με τους υφυπουργούς Παιδείας και Εξωτερικών.
Ειδικότερα, το πρόγραμμά τους περιλάμβανε χθες επίσκεψη στον υφυπουργό Παιδείας Θεοδόση Πελεγρίνη και τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη καθώς και την ενημέρωση της Επιτροπής στη Βουλή, στην οποία παρέστη και ο Περικλής Μήτκας, πρύτανης του ΑΠΘ, που έχει την ευθύνη για την εκπαιδευτικά άψογη διεξαγωγή της Ολυμπιάδας.
Κωνσταντίνος Σαμουρκασίδης, Άννα Ηλιάδου, Θεοδόσης Πελεγρίνης, Άλκης Αναστασιάδης, Βικτώρια Κράφτσενκο, Εύα Παπαδάτου
Στη συνάντηση με τον Θ. Πελεγρίνη ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΠΟΝ και υπεύθυνος Νεολαίας της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Ελληνοποντιακών Συλλόγων, Άλκης Αναστασιάδης, καθώς και η γραμματέας της ΠΑΣΕΠΟΝ και Συντονίστρια Νεολαίας της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας, Βικτώρια Κράφτσενκο, ενημέρωσαν τον υφυπουργό για το πρόγραμμα της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Νεοελληνικής Γλώσσας.
Ο Θεοδόσης Πελεγρίνης στήριξε το εγχείρημα και την πρωτοβουλία και δήλωσε ότι «είναι πρώτη προτεραιότητα για το υπουργείο η ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό να αποκτήσει καλύτερες βάσεις. Τέτοιες προσπάθειες θα υποστηριχθούν αμέριστα από μας».
Η επόμενη συνάντηση της ΠΑΣΕΠΟΝ ήταν με τον Πόντιο υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη,ο οποίος δέχτηκε όλα τα μέλη της Επιτροπής με την έκφραση «Καλώς τα τεμέτερα τα παιδία».
Ο Άλκης Αναστασιάδης απευθυνόμενος προς τον υφυπουργό Εξωτερικών εξήγησε ότι «ο κύριος λόγος της πρωτοβουλίας για τη διοργάνωση και διεξαγωγή της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Νεοελληνικής Γλώσσας είναι η αγάπη για την ιστορική μας πατρίδα, την Ελλάδα, αλλά και η αγάπη μας για τη γλώσσα. Θέλαμε να κάνουμε κάτι πρωτότυπο, το οποίο θα ξεκινήσουμε πρώτα εμείς και που ύστερα θα το στηρίξει και η Πολιτεία. Εμείς στοχεύουμε αυτή η Ολυμπιάδα να γίνει θεσμός».
Ο Φώτης Κοντός, ο Γιάννης Αμανατίδης, η Εύα Παπαδάτου (αριστερά) και τα μέλη της ΠΑΣΕΠΟΝ
Η Βικτώρια Κράφτσενκο από την πλευρά της εξήγησε στον υφυπουργό τη διαδικασία εξέλιξης της Ολυμπιάδας. «Το 1ο στάδιο της Ολυμπιάδας έλαβε τέλος με την ολοκλήρωση των εξετάσεων σε εννιά χώρες: Αυστραλία, ΗΠΑ, Γερμανία, Ρωσία, Ουκρανία, Γερμανία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν και Μολδαβία, δηλαδή οι χώρες στις οποίες υπάρχουν πανεπιστήμια και έδρες ελληνικής γλώσσας. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στην Ολυμπιάδα είναι οι διαγωνιζόμενοι, είτε Έλληνες είτε φιλέλληνες, να είναι από 18 έως 25 ετών και να μην έχουν ζήσει παραπάνω από τρεις μήνες στην Ελλάδα, ώστε να βρίσκονται όλοι σε όσο το δυνατόν ίδιο γλωσσικό επίπεδο.
»Στόχος είναι η Ολυμπιάδα να αποτελέσει κίνητρο για την ελληνική νεολαία στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας. Ο νικητής της Ολυμπιάδας θα λάβει μια υποτροφία για ένα μεταπτυχιακό σε ένα ελληνικό πανεπιστήμιο».
Τα μέλη της ΠΑΣΕΠΟΝ με τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη (στο κέντρο)
Η συζήτηση με τον Γ. Αμανατίδη δεν περιορίστηκε στο πεδίο της γλώσσας αλλά έγινε αναφορά και στο θέμα της Γενοκτονίας. Η πρώτη μεγάλη δράση της ΠΑΣΕΠΟΝ, πριν από την Ολυμπιάδα,περιλάμβανε τις συντονισμένες προετοιμασίες και εκστρατείες για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου σε 23 διαφορετικές χώρες. Πόντιοι νεολαίοι και μη, από όλον τον κόσμο, συμμετείχαν σε πορείες και εκδηλώσεις μνήμης κρατώντας πανό και φορώντας μπλουζάκια με το σύνθημα «Δεν ξεχνάμε».
«Τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων ή έστω το 2019, ας γίνουν η αφορμή όλοι οι Πόντιοι να είναι μαζί στις ενέργειές τους» δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης.
Ο Άλκης Αναστασιάδης αναφέρθηκε στο τετραετές πλάνο της ΠΑΣΕΠΟΝ μέχρι το 2019, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η διοργάνωση επιστημονικών συνεδρίων ή ημερίδων κάθε έξι μήνες σε διάφορες χώρες του κόσμου. «Στόχος είναι το 2019, στα 100 χρόνια της Γενοκτονίας, να αφήσουμε το στίγμα μας και το ενωτικό μήνυμα ότι οι Πόντιοι θυμούνται και αγωνίζονται όλοι μαζί» δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΠΟΝ.
Η ενημέρωση στη Βουλή
Παρόντες στις συναντήσεις με τους υπουργούς ήταν η Άννα Ηλιάδου,μέλος της ΠΑΣΕΠΟΝ και Συντονίστρια Νεολαίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων των Ελληνοποντίων Παλιννοστούντων από την πρώην ΕΣΣΔ, που έθιξε σημαντικά ζητήματα για τον ποντιακό ελληνισμό όπως το θέμα των συντάξεων ή της ελληνικής ιθαγένειας και ο Κωνσταντίνος Σαμουρκασίδης, μέλος της ΠΑΣΕΠΟΝ και εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, ο οποίος έκανε καίριες παρεμβάσεις κατά τις συζητήσεις. Στις συναντήσεις παρέστη και το μέλος της ΠΑΣΕΠΟΝ και πρόεδρος της Νεολαίας της Ομοσπονδίας των Ελληνικών Συλλόγων της Αρμενίας, Άννα Κιτάροβα καθώς και η Εύα Παπαδάτου από τη Γενική Γραμματεία του Απόδημου Ελληνισμού.
Η Μαρίνα Ματθαιουδάκη με τον Γιάννη Αντωνιάδη (αριστερά) και ο Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης με τον Περικλή Μήτκα (κέντρο) μαζί με τα μέλη της ΠΑΣΕΠΟΝ
Μετά τις επαφές τους με τους Θ. Πελεγρίνη και Γ. Αμανατίδη, όλα τα μέλη της ΠΑΣΕΠΟΝ μαζί με τον πρύτανη του ΑΠΘ Περικλή Μήτκα και την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του ΑΠΘ, πρόεδρο του Κέντρου Διδασκαλίας Ξένων Γλωσσών και της Επιτροπής Εποπτείας του Σχολείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΑΠΘ, Μαρίνα Ματθαιουδάκη, παρέστησαν στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς στην αίθουσα του «Προέδρου Αθανασίου Κων. Τσαλδάρη» στη Βουλή για να παρουσιάσουν την Παγκόσμια Ολυμπιάδα της Ελληνικής Γλώσσας αλλά και τη γενικότερη δράση τους.
Οι βουλευτές από όλα τα κόμματα που συμμετείχαν στη συνεδρίαση απέδωσαν συγχαρητήρια στην ΠΑΣΕΠΟΝ για το εγχείρημά της και εξέφρασαν τη στήριξή τους για τη μετέπειτα δράση της στο μέλλον.
Όπως δήλωσαν τόσο ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης όσο και ο πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής του Ελληνισμού της Διασποράς Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, θα γίνει προσπάθεια να υποστηριχθεί η δράση της ΠΑΣΕΠΟΝ στον τομέα της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Νεοελληνικής Γλώσσας και σε θεσμικό επίπεδο.
Σήμερα, η αντιπροσωπεία της ΠΑΣΕΠΟΝ έχει σειρά συναντήσεων με κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες των περισσότερων κομμάτων ενώ θα μεταβεί και στη Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού. Το πρόγραμμά της ξεκινά με ενημέρωση του διπλωματικού γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας
Η διοργάνωση της Ολυμπιάδας υλοποιείται χάρη στη συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και την υποστήριξη του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας. Βασικός χορηγός της ήταν το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδη.
Κείμενο, φωτογραφίες: Κώστας Τσενκελίδης