Έχουν κάθε λόγο να πανηγυρίζουν στη βόρεια Ελλάδα, και δικαίως: ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων είναι και επίσημα στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Ο… ανταγωνισμός ήταν έντονος, με εκατοντάδες υποψηφιότητες από όλο τον κόσμο· επιπλέον, από το 2007 είχε να εγγραφεί ελληνικό μνημείο στην UNESCO. Πλέον ο Κατάλογος Παγκόσμιας Κληρονομιάς αριθμεί 18 εγγραφές από την Ελλάδα.
Η ανακοίνωση έγινε από την Κωνσταντινούπολη, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η 40ή Σύνοδος του συγκεκριμένου οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών.
Οι Φίλιπποι αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους και πληρέστερους αρχαιολογικούς χώρους στη βόρεια Ελλάδα, με πλήθος μνημείων που συνδέονται με τη διαχρονική εξέλιξη της πόλης από την ελληνιστική περίοδο μέχρι τα ύστερα βυζαντινά χρόνια. Η κατάρτιση του φακέλου υποψηφιότητας ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2015· της κατάθεσης προηγήθηκε η απαιτητική διαδικασία αξιολόγησης από το αρμόδιο για την πολιτιστική κληρονομιά συμβουλευτικό όργανο της UNESCO, το διεθνές ICOMOS.
(Φωτ.: Flickr / Δήμος Καβάλας)
Σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς, η εξέχουσα οικουμενική αξία της πόλης των Φιλίππων τεκμηριώνεται τόσο βάσει της αρχαιολογικής και αρχιτεκτονικής της κληρονομιάς, όσο και λόγω της παρουσίας του Αποστόλου Παύλου η οποία σηματοδότησε τις απαρχές του χριστιανισμού στην Ευρώπη.
Τη στρατηγική θέση της πόλης διέκρινε ο Φίλιππος Β’. Μετά τη δραματική μάχη το 42 π.Χ., ή οποία καθόρισε την πολιτική ιστορία του ρωμαϊκού κράτους, ζει μια περίοδο ακμής ως ρωμαϊκή αποικία (Colonia Augusta Julia Philippensis).
(Φωτ.: Flickr)
Σε αυτό το ζωηρό αστικό κέντρο ήρθε ο Απόστολος Παύλος και ίδρυσε την πρώτη χριστιανική εκκλησία σε ευρωπαϊκό έδαφος το 49/50 μ.Χ. Με την αναγνώριση του χριστιανισμού, και την καθιέρωσή του ως επίσημης θρησκείας του κράτους, στην πόλη ιδρύθηκαν επιβλητικοί χριστιανικού ναοί, ένα πανόραμα παλαιοχριστιανικής αρχιτεκτονικής.