Τα εγκαίνια των δύο καινούργιων αιθουσών του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αρχαίας Κορίνθου είναι ένα από τα πολιτιστικά γεγονότα του καλοκαιριού. Χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια σκληρής δουλειάς από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας προκειμένου το κοινό να αποκτήσει για πρώτη φορά πρόσβαση στην ιστορία της πόλης, από τον 10ο αιώνα έως το 146 π.Χ.
Τα χθεσινά εγκαίνια, όμως, ήταν γεμάτα συγκίνηση για έναν ακόμα λόγο. Για πρώτη φορά εκτίθενται οι δίδυμοι Κούροι από την περιοχή της Κλένιας, και οι λάρνακές τους.
Τα εξαιρετικής τεχνικής πανομοιότυπα αγάλματα, ύψους 1,80 μ. και βάρους 220 κιλών, χρονολογούνται στο 530 π.Χ. και είναι φτιαγμένα από καλής ποιότητας παριανό μάρμαρο. Τον Μάιο του 2010 βρέθηκαν και κατασχέθηκαν σε αστυνομική επιχείρηση κατά της αρχαιοκαπηλίας, λίγο προτού βγουν στην «αγορά».
Οι δίδυμοι Κούροι προτού συντηρηθούν
Στη συνέχεια, σύμφωνα με υπόδειξη των αρχαιοκαπήλων, ξεκίνησε και η ανασκαφή για τον εντοπισμό των σπασμένων μελών τους, πολύ κοντά στο ανασκαφικό τους περιβάλλον. Μαζί με τα μέλη των Κούρων οι ανασκαφείς ανακάλυψαν κάτι ακόμα μεγαλύτερο: ένα εκτεταμένο νεκροταφείο των 6ου, 5ου και 4ου αι. π.Χ., και συνολικά 77 τάφους ποικίλων τύπων.
Ο εντοπισμός των Κούρων ήταν μια από τις συγκλονιστικότερες ειδήσεις του 2010.
Οι αρχαιολόγοι θεωρούν ότι οι δίδυμοι Κούροι έστεκαν πάνω από τις δύο σαρκοφάγους, αποτελώντας παρόδιο επιτύμβιο σύνταγμα σε κομβικό σημείο της αρχαίας οδού, όπου αυτή διακλαδώνεται. «Διαπιστώνω, κάθε ημέρα όλο και πιο έντονα, ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να θεωρηθεί χώρα-μουσείο. Η Ελλάδα, μουσείο. Το μουσείο, Ελλάδα», υπογράμμισε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς, εγκαινιάζοντας χθες τις δύο αίθουσες.
Ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αριστείδης Μπαλτάς (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Βασίλης Ψωμάς)
Το ενδιαφέρον του κοινού για τις… περιπέτειες των δύο αγαλμάτων είναι έντονο, και η έκθεσή τους αναμένεται να αυξήσει κατά πολύ την επισκεψιμότητα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου. Η μουσειακή έκθεση που εγκαινιάστηκε περιλαμβάνει ακόμα ευρήματα από τις κώμες και τα ιερά της Κορινθίας, και ανεκτίμητους αρχαιολογικούς θησαυρούς όπως η «Σφίγγα της Αετόπετρας» και ο «Λέων του Κοράκου».
Εκθέματα στις νέες αίθουσες του μουσείου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Βασίλης Ψωμάς)
«Κάθε τέτοιος χώρος δεν μπορεί να υπηρετηθεί σωστά αν οι άνθρωποι δεν συνενώσουν τις δυνάμεις τους», ήταν το μήνυμα του Αριστείδη Μπαλτά, ενώ ο δήμαρχος Κορινθίων Αλέξανδρος Πνευματικός ζήτησε να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο μουσείο που θα στεγάσει τον πλούτο της Κορίνθου, ο οποίος «συναγωνίζεται» τον ιστορικό πλούτο της Αθήνας.