Μια πρωτοβουλία πολιτών που στόχο έχει την αλλαγή ολόκληρου του πολιτικού συστήματος της Ελλάδας, την κάλυψη του κενού δημοκρατίας που υπάρχει και την αναζήτηση οριστικών λύσεων στα προβλήματα των πολιτών παρουσιάστηκε την Τρίτη 12 Ιουλίου από τον διεθνολόγο-επικοινωνιολόγο Σταύρο Καλεντερίδη, στο βιβλιοπωλείο «Ιανός» στην Αθήνα.
Το «δ – πολιτική επανάσταση», η πρώτη πολιτική αλλά υπερκομματική εκστρατεία στη χώρα μας είναι πλέον γεγονός!
Αν και η επίσημη παρουσίαση του «δ», μιας ζωντανής, πολιτικής επανάστασης από τους πολίτες για τους πολίτες –όπως λένε οι εμπνευστές του– αναμένεται να γίνει τον Σεπτέμβριο, η πρωτοβουλία φαίνεται ότι έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον όχι μόνο όσων παρακολουθούν τον Πόντιο διεθνολόγο τα τελευταία πέντε χρόνια μέσα από την αρθρογραφία του, αλλά και πολιτικοποιημένων Ελλήνων που δηλώνουν απογοητευμένοι από το σημερινό πολιτικό σύστημα και την ανυπαρξία οράματος για τη χώρα.
Στιγμιότυπο από την παρουσίαση των δύο βιβλίων του Σταύρου Καλεντερίδη από τις εκδόσεις «Ινφογνώμων»
Η γέννηση του «δ» γνωστοποιήθηκε με αφορμή την παρουσίαση των βιβλίων Δημοκρατία, το πολίτευμα που περιμέναμε και Σκέψεις και προτάσεις – Η ανάγκη για ένα σύγχρονο ελληνικό όραμα του Σταύρου Καλεντερίδη, παρουσία κυρίως νέων ανθρώπων αλλά και ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας που δηλώνουν όμως ανήσυχοι για την πορεία της χώρας. Ανάμεσα τους ήταν ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Χάρης Πασβαντίδης, ο επίτιμος υπαρχηγός ΓΕΣ Γιώργος Ταμουρίδης, ο ιδιοκτήτης του «Ιανού» Νίκος Καρατζάς και ο εκδότης του «Ινφογνώμων» και πατέρας του συγγραφέα Σάββας Καλεντερίδης. Την παρουσίαση των βιβλίων των εκδόσεων «Ινφογνώμων» έκαναν ο συγγραφέας και η διεθνολόγος Κατερίνα Μετιτανίδου.
(Φωτ.: Σταύρος Καλεντερίδης)
Επαναλαμβάνοντας τη θέση του ότι το ισχύον Σύνταγμα της Ελλάδας είναι «το πλέον αντιδημοκρατικό και ολιγαρχικό κείμενο στην ιστορία της χώρας μας», ο Σταύρος Καλεντερίδης εξήγησε γιατί οι «ανατρεπτικές ιδέες» που διατυπώνει στα βιβλία και τα άρθρα του δεν είναι και τόσο ανατρεπτικές αλλά απλά και μόνο λογικές, αφού αποκαλύπτουν την αλήθεια και το πώς ο πολίτης εξαπατάται σε κάθε εκλογική διαδικασία.
Εκείνο που προτείνει λοιπόν είναι «10 ιδέες κοινής λογικής» για να υπάρχει αξιοκρατία και δικαιοσύνη.
Αλλά και για να απολαμβάνουν οι πολίτες ένα πραγματικά δημοκρατικό πολίτευμα έχοντας δικαίωμα ουσιαστικής συμμετοχής στο πολιτικό γίγνεσθαι. Οι πολίτες, είπε, πρέπει να ενώσουμε τις πολιτικές μας δυνάμεις και να απαιτήσουμε πολιτική αλλαγή ασκώντας πιέσεις με δημοκρατικό τρόπο. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να φτιάξουμε το πολιτικό σύστημα της χώρας από την αρχή, τόνισε.
Η παρουσίαση του «δ»
Όμως πόσες πιθανότητες έχει το «δ» να γίνει πολιτικός φορέας; «Τα όσα συμβαίνουν στη Βουλή και με τη θέληση των πολιτικών να συμμορφωθούν με τη θέληση των πολιτών να είναι μηδαμινή, είναι σίγουρο» είπε ο συγγραφέας και διεθνολόγος. Ωστόσο όταν τον ρωτήσαμε πόσο μακριά είναι ιδεολογικά ο νέος του στόχος από όλα όσα πρέσβευε τόσο καιρό μας απάντησε πως αφενός η Δημοκρατία Ιδεών την οποία είχε ιδρύσει «δεν θα γίνει ποτέ κόμμα και δεν έγινε» αλλά και πως ο ίδιος δεν θα συμμετέχει σε κάποιο κόμμα γιατί τα θεωρεί κομμάτια του προβλήματος «και ουσιαστικά αυτά μας έχουν φέρει εδώ που είμαστε».
Υπάρχει μεγάλη διαφορά «να ξυπνήσει κάποιος ένα πρωί και να κάνει κόμμα» από το να υπάρχει ένας αριθμός πολιτών που ζητά να υλοποιηθούν συγκεκριμένα πράγματα και όλα αυτά να υπαχθούν κάτω από έναν πολιτικό φορέα. «Δεν μπορώ να τους πω, πηγαίνετε στα σπίτι σας ούτε βγείτε να τα κάψετε όλα» είπε.
Πρέπει ο κόσμος να αποκτήσει φωνή. Μακάρι αυτή τη φωνή να την δώσει το «δ».
«Και να ηγούνται αυτού άνθρωποι που πιστεύουν στα κόμματα» διευκρίνισε, δίνοντας μια ιδέα για το εάν θα ήθελε να είναι επικεφαλής του «δ» στην περίπτωση που θα γινόταν κόμμα.
Όσο για το πώς θα στηρίξει οικονομικά το εγχείρημά του, ο Σταύρος Καλεντερίδης είπε πως «ότι δεν μπορεί να γίνει με ίδια μέσα, θα γίνει από δωρεές που θα λαμβάνονται με απόλυτα διαφανή και νόμιμο τρόπο». Μπορούν όλοι να γίνουν υποστηρικτές του «δ»; Ακόμα και εκείνοι που πολιτικά βρίσκονται στα άκρα; «Κανένας που έχει ακραίες πολιτικές απόψεις δεν θα κάνει δεκτή τη δημοκρατική πρότασή μας. Όταν λέμε πολιτική επανάσταση δεν εννοούμε να φύγουν όλα και να έρθει το τίποτα. Λέμε συγκεκριμένα πράγματα» σημείωσε.
«Η δημοκρατική αντιπρόταση είναι μια νέα πολιτειακή πραγματικότητα. Όλοι όσοι συμφωνούν με αυτή θα γίνουν δεκτοί». Εξάλλου όπως υπογράμμισε, δεν μπορεί να θέλεις να κάνεις πολιτική επανάσταση και να αποκλείεις τους πολίτες.
Το νέο βήμα του Σταύρου Καλεντερίδη όπως είναι φυσικό οδηγεί στο ερώτημα σχετικά με τη στάση που θα κρατήσει ο πατέρας του, ο εκδότης και αρθρογράφος Σάββας Καλεντερίδης ιδιαιτέρως στην περίπτωση που το «δ» μετεξελιχθεί σε πολιτικό φορέα.
Ο Σάββας Καλεντερίδης μιλώντας στο pontos-news.gr λίγο μετά από το τέλος της εκδήλωσης, δήλωσε ότι καταρχήν πιστεύει πως το «δ» είναι μια ιδέα που μπορεί να υλοποιηθεί με δεδομένη τη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα. «Θα πηγαίνουμε από αδιέξοδο σε αδιέξοδο μέχρι την τελική καταστροφή. Εδώ μπορεί το “δ” να κάνει τη διαφορά. Ναι, θεωρώ ότι έχει προοπτικές» είπε.
Με ποιο τρόπο επιλέγονται οι δικαστές; Γιατί δεν ελέγχουν τους κυβερνώντες;
«Αυτή τη στιγμή έχουμε τρεις ενεργές γενιές στην κοινωνία. Η πρώτη φεύγει, η δεύτερη δεν έχει καμία πιθανότητα να επιφέρει αλλαγές, μόνο η τρίτη μπορεί να τα καταφέρει, δηλαδή αυτό που οριοθετούμε ως “25-35”» πρόσθεσε. Η τοποθέτησή του δικαιολογεί και την απάντηση που μας έδωσε όταν του θέσαμε το ερώτημα για το εάν θα συμμετέχει ενεργά στο «δ» στην περίπτωση που αυτό πάρει τη μορφή πολιτικού φορέα.
«Είπαμε, η τρίτη γενιά είναι αυτή που μπορεί να πάρει την κατάσταση στα χέρια της. Οι πρωτεργάτες είναι αυτά τα παιδιά» τόνισε.
Η πρώτη πολιτική και υπερκομματική εκστρατεία στην Ελλάδα αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά. Μένει να αποδειχθεί αφενός εάν οι Έλληνες θέλουμε να φτιάξουμε από την αρχή το σύστημα της χώρας μας, αφετέρου εάν το «δ» έχει τόση δυναμική ώστε να μετατραπεί στο όχημα με το οποίο θα επιτύχουμε το στόχο: μια Ελλάδα πραγματικής δημοκρατίας με τους πολίτες να έχουν φωνή.
Κείμενο, βίντεο, φωτογραφίες: Πόπη Παπαγεωργίου