Στις 4:30 τα ξημερώματα ολοκληρώθηκε στη μονή Αγίου Ιωάννη Θεολόγου στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης η ιερή αγρυπνία για τη γιορτή του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτη – στις 12 Ιουλίου 1994 κοιμήθηκε ο γέροντας, και η Εκκλησία τιμά την μνήμη του. Μέσα σε κλίμα κατάνυξης, εκατοντάδες πιστοί έφτασαν μέχρι το μοναστήρι όπου βρίσκεται ο τάφος του. Στην αγρυπνία προεξήρχε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και συμμετείχαν οι μητροπολίτες Κασσανδρείας Νικόδημος, Σερρών Θεολόγος, Σύρου Δωρόθεος και Μεσσηνίας Χρυσόστομος.
Ιερώνυμος: Η εορτή του Αγίου Παϊσίου μας δίνει τη δυνατότητα να υπερβούμε τα δεσμά τα οποία μας κυκλώνουν, και να αντιμετωπίσουμε τις δύσκολες συνθήκες στις οποίες ζούμε.
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αναφερόμενος στις προσωπικές του μνήμες από τη γνωριμία με τον γέροντα Παΐσιο τόνισε ότι εντυπωσιάστηκε από τη μορφή του, από το κελί του, από την απλότητα και τις γνώσεις του. «Δεν ήξερε μόνο τα μοναστικά πράγματα, διάβαζε και γνώριζε την κοινωνία ολόκληρη και προέβλεπε πράγματα τα οποία ζούμε σήμερα», είπε χαρακτηριστικά.
Εκατοντάδες πιστοί έφτασαν μέχρι το μοναστήρι για να προσκυνήσουν στον τάφο του Αγίου Παϊσίου
(φωτ.: Αρχιεπισκοπή Αθηνών / Χρήστος Μπόνης)
Για τον Αρχιεπίσκοπο, ο Άγιος Παΐσιος ήξερε να αναπαύει, να ξεκουράζει τον άνθρωπο και να του ανοίγει δρόμους και ορίζοντες για τη ζωή, και κυρίως ήταν όλος αγάπη προς το Θεό και προς τον άλλο άνθρωπο. «Η δύναμη και η καλλιέργεια του ανθρώπου φαίνονται στη δυνατότητά του να συγχωρεί αυτούς που τον πόνεσαν, που τον πλήγωσαν, που τον πίκραναν», σημείωσε.
Ιερώνυμος: Όλοι επιδιώκουν το βόλεμα για τον εαυτό τους. Όμως δεν είναι αυτός ο δρόμος των χριστιανών. Ο δρόμος μας είναι να διακονούμε τον άνθρωπο.
Στην ομιλία του ο μακαριότατος αναφέρθηκε και στο σήμερα, απαντώντας στο πού πραγματικά οδηγούμαστε. «Φτώχεια, ανασφάλεια, ευτελισμός, αναξιοπρέπεια είναι, δυστυχώς, τα χαρακτηριστικά του σύγχρονου κόσμου. Ολόκληρη η λειτουργία της κοινωνίας μας και των δομών της, η οικογένεια, τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, φέρουν τη σφραγίδα της διάλυσης και της παρακμής», ανέφερε. Στη συνέχεια εξήγησε ότι ο κόσμος έχει γεμίσει από λόγια και πλέον έχουμε ανάγκη το λόγο του Χριστού, αυτόν που βγήκε από τα στόματα των αγίων, όπως του Αγίου Παϊσίου.
Πρέπει, κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος, να μην μας πιάσει πανικός, και συνέχισε λέγοντας: «Να μην είμαστε απαισιόδοξοι. Αυτός ο Θεός που αγάπησε τον κόσμο δεν θα μας αφήσει. Αρκεί εμείς να κάνουμε έστω ένα βήμα προς Αυτόν».