Σεμνός εργάτης της Τέχνης, χρόνια τώρα ο Κύπριος ποιητής και στιχουργός Πόλυς Κυριάκου ζει στην Αμερική όπου προάγει τον πολιτισμό μας με τέτοιο τρόπο που θα νόμιζε κανείς πως δεν έφυγε στιγμή από την πατρίδα. Αθόρυβος αλλά με ένα συγκλονιστικό καλλιτεχνικό έργο, ίσως δεν συνειδητοποιεί ούτε ο ίδιος πως πολύ συχνά με όχημα τις φωνές σπουδαίων ερμηνευτών γράφει ιστορία τόσο στην Ελλάδα όσο και την ιδιαίτερη πατρίδα του, την οποία ποθεί όσο τίποτε άλλο να δει ελεύθερη.
Ήταν λοιπόν αναμενόμενο να γεμίσει ασφυκτικά με κόσμο, την Παρασκευή 24 Ιουνίου, το Αμφιθέατρο «Σκαλί» Αγλαντζιάς στη Λευκωσία στην πρώτη εκδήλωση που έγινε προς τιμήν του στον τόπο όπου γεννήθηκε.
Μια εκδήλωση που ο ίδιος αφιέρωσε στους πυροσβέστες Μάριο Αριστοτέλους και Ανδρέα Σοφοκλέους, οι οποίοι χάθηκαν εκείνες τις μέρες στην πυρκαγιά που κατέκαψε περιοχή της Κύπρου αλλά και στην φίλη του Πόπη Μαυρογιάννη, την πρόωρα χαμένη σύζυγο του διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής πλευράς για το Κυπριακό, Ανδρέα Μαυρογιάννη, που ήταν παρών.
Το pontos-news.gr βρέθηκε εκείνο το ζεστό βράδυ του Ιουνίου στη συναυλία «Από την Κερύνεια ως τα Διόδια» που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του κυπριακού υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και του Δήμου Αγλαντζιάς, παρουσία σπουδαίων καλλιτεχνών από την Ελλάδα και την Κύπρο, πολιτικών, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών, θαυμαστών του έργου του αλλά και της πολυαγαπημένης οικογένειάς του. Κατά κοινή ομολογία ήταν ένα σπουδαίο καλλιτεχνικό γεγονός για την Κύπρο.
Tο ευρύ κοινό δεν άκουσε μόνο όμορφα τραγούδια και ποιήματα, αλλά γνώρισε με διαφορετικό τρόπο έναν «δικό του» άνθρωπο των γραμμάτων.
Έναν πατριώτη που δεν ξεχνά στιγμή τη μικρή πατρίδα του και αποτυπώνει στο χαρτί με λόγια τον πόνο της κατοχής της από τον κατακτητή.
Δίπλα του οκτώ σπουδαίοι ερμηνευτές και φίλοι του, η Φωτεινή Βελεσιώτου, ο Παντελής Θαλασσινός, η Ευρυδίκη, η Αρετή Κετιμέ, η Ελεάνα Ζεγκίνογλου, η Ευτυχία Μητρίτσα, η Άννα Χρυσάνθου και ο Μάρκος Γιώργατσος. Αλλά και πέντε ηθοποιοί κι ένας δημοσιογράφος που απήγγειλαν με συγκλονιστικό τρόπο ποιήματά του: η Μαρία Μαργέτη, η Παντελίτσα Μαυρογιάννη, η Φωτεινή Μπαξεβάνη που σκηνοθέτησε με άψογο τρόπο και τη συναυλία, ο Ανδρέας Παράσχος, η Φανή Πέτσα και ο Ανδρέας Τσέλεπος.
Ειδικά για τη συναυλία μετέβη από τη Θεσσαλονίκη στην Κύπρο η συνθέτρια Σοφία Νάτσιου, με την οποία ο Πόλυς Κυριάκου έχει κάνει την τελευταία του δουλειά «Χωρίς αφέντες». Τη μουσική επιμέλεια και διεύθυνση της ορχήστρας είχε ο Άδμητος Πιτσιλλίδης, ενώ πίσω από τη διοργάνωση ήταν η εφημερίδα Καθημερινή Κύπρου και ο ραδιοφωνικός σταθμός Love fm.
Τα συναισθήματα εναλλάσσονταν όλο το βράδυ και ο κόσμος χειροκροτούσε ενθουσιασμένος τους καλλιτέχνες, τραγουδούσε μαζί τους, συχνά όρθιος. Και το τιμώμενο πρόσωπο μόνο «ευχαριστώ» μπόρεσε να πει όταν ο δήμαρχος Αγλαντζιάς Κώστας Κόρτας και ο δήμαρχος της σκλαβωμένης Κερύνειας Γλαύκος Καριόλου τον τίμησαν με συμβολικά δώρα για την προσφορά του.
Ακόμα και στο τέλος, που θέλησε να τιμήσει την ομογένεια της Νέας Υόρκης, τον κυπριακό ελληνισμό που αγωνίζεται χρόνια για το Κυπριακό, πάλι με σεμνότητα το έκανε.
Μόνο τη στιγμή που είπε «πρέπει να σβήσει η σημαία της ντροπής στον Πενταδάκτυλο και να ανάψει η ελπίδα της ελευθερίας μας», και ενώ ο κόσμος τον χειροκροτούσε, δέχθηκε να βγει μπροστά· κι αυτό για να υποκλιθεί!
Λίγο αργότερα, μιλώντας στο pontos-news.gr, είπε ότι η Κύπρος κρατάει ακόμα τη φλόγα αναμμένη. «Η Κύπρος δεν ξέχασε. Θυμάται και ελπίζει. Με την τουρκική σημαία στο απέναντι βουνό μέρα-νύχτα να προκαλεί, με τα χρόνια της κατοχής να στοιβάζονται ασφυχτικά ένα-ένα, με εχθρούς και φίλους να ξεπουλάνε ό,τι έμεινε ατόφιο και αληθινό σ’ αυτό τον τόπο, η Κύπρος κρατάει ακόμα τη φλόγα αναμμένη. Αυτό ένιωσα το βράδυ της 24ης Ιουνίου.
»Η απουσία μου από τα πολιτιστικά δρώμενα της Κύπρου για 34 χρόνια, μέσα σε μια νύχτα μού έδωσε όλη τη χαρά κι όλη την αγάπη του κόσμου. Μέσα σε ένα βράδυ οι φίλοι μου που τραγούδησαν και οι φίλοι μου που απήγγειλαν, άναψαν το κερί της Κερύνειας, και είδαμε όλοι μαζί τα χρώματα να αλλάζουνε τώρα που δεν υπάρχουνε Διόδια. Δεν ξεχάσαμε, κοιτάξαμε πίσω! Είδαμε και νιώσαμε ξανά την πληγή την ανοιχτή και βάλαμε εκείνον τον επίδεσμο που γιατρεύει τις μνήμες όταν φλεγμαίνουν. Σε ευχαριστώ, Κύπρο», είπε.
Ο Πόλυς Κυριάκου αποτελεί μια από τις πολλές περιπτώσεις Ελλήνων και Κυπρίων της διασποράς που δουλεύουν αθόρυβα για την πατρίδα τους, όπου κι αν βρίσκονται, και με μόνη ελπίδα μια μέρα να γυρίσουν πίσω. Εκεί όπου γεννήθηκαν.
Κείμενο, βίντεο, φωτογραφίες: Πόπη Παπαγεωργίου
- Η συναυλία «Από την Κερύνεια ως τα Διόδια» μαγνητοσκοπήθηκε και αναμένεται να μεταδοθεί από το ΡΙΚ1 και το ΡΙΚ Sat στις 16 Ιουλίου, στις 21:00.