Η μεγαλύτερη τοιχογραφία στην ιστορία της ελληνικής τέχνης, ύψους 46 μέτρων είναι γεγονός και βρίσκεται στο Κίεβο της Ουκρανίας. Σχεδιάστηκε μέσα σε 13 ημέρες. Δημιουργός της ο Φίκος, όπως είναι το καλλιτεχνικό του όνομα. Έχει χαρακτηριστεί από πολλούς τόσο καλλιτέχνης του δρόμου όσο και αγιογράφος καθώς συνδυάζει τη βυζαντινή τεχνοτροπία με τη σύγχρονη τέχνη του γκράφιτι.
Ο καλλιτέχνης στο πλαίσιο του διεθνούς φεστιβάλ «Mural Social Club» φιλοτέχνησε μια βυζαντινή τοιχογραφία στον πλαϊνό τοίχο μιας δεκαεξαώροφης πολυκατοικίας.
Το φεστιβάλ είναι σε εξέλιξη και θα συνεχιστεί μέχρι και τον Αύγουστο όπου 15 καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν τις τοιχογραφίες τους σε δημόσια κτήρια. Η θεματική των τοιχογραφιών του Φίκου έχει τον τίτλο «Γη και Ουρανός» και ήταν το κατάλληλο και πρόσφορο πεδίο για να ξεδιπλώσει την τέχνη του.
Η τοιχογραφία ύψους 46 μέτρων σε δεκαεξαώροφη πολυκατοικία
«Οι φιγούρες, τα σχέδια στις τοιχογραφίες συμβολίζουν την γη και τον ουρανό. Η τοιχογραφία μου έγινε σημείο αναφοράς στην ιστορία της ελληνικής τέχνης από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Είναι αναμφισβήτητα η μεγαλύτερη βυζαντινή τοιχογραφία στον κόσμο. Είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από το άγαλμα του Δία στην Ολυμπία, το οποίο συγκαταλέγεται ανάμεσα στα επτά θαύματα του κόσμου» δήλωσε στον ουκρανικό Τύπο ο Έλληνας καλλιτέχνης.
Ο Φίκος γεννήθηκε το 1987 στην Αθήνα, όπου ζει μέχρι και σήμερα. Από τα παιδικά του χρόνια ζωγράφιζε όλα όσα έβλεπε με τα μάτια του· κόμιξ, τοπία, πρόσωπα αγίων. Σε ηλικία δεκατριών ετών άρχισε να μελετάει τη βυζαντινή τέχνη υπό την καθοδήγηση του γνωστού καθηγητή βυζαντινής εικονογραφίας Γιώργου Κόρδη. Μέσα σε διάστημα πέντε ετών έμαθε να δημιουργεί τοιχογραφίες σε ορθόδοξους ναούς, αναπτύσσοντας τη δική του τεχνοτροπία στη ζωγραφική.
Έχοντας την εμπειρία του γκράφιτι και της εικονογραφίας, ο Φίκος αυτή τη στιγμή αφοσιώνεται στη δημιουργία τοιχογραφιών σε δημόσιους χώρους. Η αξία των έργων του είναι εξαιρετική, γιατί για πρώτη φορά η βυζαντινή τεχνοτροπία συνδυάζεται με τη σύγχρονη τέχνη του γκράφιτι. Η θεματική των έργων του ανάγεται στις ρίζες της ορθόδοξης παράδοσης και της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας.
Στόχος του φεστιβάλ, στο οποίο έλαβε μέρος ο ταλαντούχος καλλιτέχνης, είναι η υποστήριξη και η ανάπτυξη της νέας γενιάς των σύγχρονων Ουκρανών καλλιτεχνών καθώς και η προώθηση των διεθνών πολιτιστικών ανταλλαγών τους στον κόσμο της τέχνης.
Ο καλλιτέχνης Φίκος ποζάρει μπροστά από την τοιχογραφία του πριν από την ολοκλήρωσή της
Δείτε κάτω στη gallery κι άλλες εντυπωσιακές τοιχογραφίες του Έλληνα καλλιτέχνη.