Οι κίτρινες και μπορντό διαφόρων διαστάσεων σημαίες, τα αντίστοιχου χρώματος μεγάλα και μικρά λάβαρα και κυρίως οι συγκινητικές ζωγραφιές με το χάρτη του Πόντου και τις αναφορές στα θύματά της Γενοκτονίας έστελναν το μήνυμα ότι ο Ακριτικός Κύκλος του Συλλόγου Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου» αποτελεί κάτι παραπάνω από ένα πολιτιστικό φεστιβάλ και μια αυθόρμητη έκφραση χαράς και γλεντιού.
Είναι πάνω από όλα μια απόδοση τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, μια έκφραση νοσταλγίας της αλησμόνητης πατρίδας, μια υπόσχεση ότι η μνήμη τους θα μείνει για πάντα ζωντανή…
Για μια ακόμα χρονιά χιλιάδες Πόντιοι κάθε ηλικίας κατέκλυσαν τον υπαίθριο χώρο του στρατοπέδου «Παύλου Μελά» της Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης, όπου χθες, Πέμπτη 23 Ιουνίου, άνοιξε η αυλαία των πενθήμερων εκδηλώσεων του 20ού Ακριτικού Κύκλου.
Αφιερωμένη στα παιδιά
Η πρώτη μέρα ήταν αφιερωμένη στα παιδιά. Λιλιπούτειοι χορευτές από τους «Ακρίτες του Πόντου», την Ένωση Ποντίων Αμπελοκήπων, την Ένωση Ποντίων Μενεμένης «Εύξεινος Πόντος», την Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς, τον Ποντιακό Πολιτιστικό Σύλλογο Καλλιθέας Συκεών και την Ένωση Ποντίων Πολίχνης έδωσαν την ψυχή τους πάνω στη σκηνή, δημιουργώντας αισθήματα συγκίνησης και περηφάνιας στους γονείς τους, αλλά και στους υπόλοιπους θεατές.
Η ομορφότερη στιγμή της βραδιάς ήταν όταν βγήκαν στη σκηνή όλοι μαζί οι μικροί χορευτές και με τις ρυθμικές κινήσεις τους αποχαιρέτησαν το κοινό. Χόρεψαν υπό τους ήχους των νταουλτζήδων της Σχολής Νταουλιού των «Ακριτών του Πόντου» και του αγγείου του Μάριου Σιαπανίδη.
Αμέσως μετά ανέβηκε στη σκηνή ο πρόεδρος του συλλόγου Κώστας Παπαδόπουλος, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «ο Ακριτικός Κύκλος είναι ο κύκλος της καρδιάς μας. Κάθε χρόνο μεγαλώνει, αφού μπαίνουν νέοι άνθρωποι και ενώνονται με τους παλιούς».
Ακολούθησε ένα γνήσιο ποντιακό γλέντι, με το οποίο έκλεισε η βραδιά. Οι μελωδικές φωνές του Στάθη Νικολαΐδη, του Σταύρου Κουρουκλίδη και του Στέργιου Ζημπιλιάδη και οι ήχοι της κεμεντζέ ξεσήκωσαν τον κόσμο, ο οποίος χόρεψε ποντιακούς χορούς μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Στην πρώτη μέρα του 20ού Ακριτικού Κύκλου παρευρέθηκαν ο δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης, η πρόεδρος του ΣΠΟΣ Θεσσαλονίκης, Αγγελική Παπαδοπούλου, αντιδήμαρχοι του Παύλου Μελά, ο καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας Κωνσταντίνος Φωτιάδης, πρόεδροι ποντιακών συλλογών της Θεσσαλονίκης και ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως π. Νικηφόρος Καλαϊτζίδης. Παρουσιαστής της εκδήλωσης ήταν ο ηθοποιός και σκηνοθέτης του ποντιακού θεάτρου Γιάννης Γεωργιάδης.
Έκθεση φωτογραφίας
Λίγο πριν από την έναρξη του 20ού Ακριτικού Κύκλου εγκαινιάστηκε από τον δήμαρχο Παύλου Μελά η έκθεση φωτογραφίας «Πρόσφυγες 1914 -1921», επιμέλειας του Σπύρου Λαζαρίδη, η οποία θα φιλοξενηθεί ολόκληρο το πενθήμερο των εκδηλώσεων σε αποθήκη του στρατοπέδου.
Η έκθεση παρουσιάζει σπάνιο φωτογραφικό υλικό και έγγραφα από την εγκατάσταση προσφύγων από την Ανατολή και τη δημιουργία οικισμών από αυτούς στη Σταυρούπολη, την Πολίχνη και το Ηλιόλουστο Κιλκίς.
Ο 20ός Ακριτικός Κύκλος, που θα πραγματοποιείται κάθε βράδυ μέχρι και τη Δευτέρα 27 Ιουνίου, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης), της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Παύλου Μελά και της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.
Κείμενο: Ρωμανός Κοντογιαννίδης
Φωτογραφίες: Studio Δυτικώς / Αλέξης Αλαματίδης.