Καταφέρνουν με μια λύρα, ένα ακορντεόν κι ένα τουμπελέκι να ξεσηκώνουν τον κόσμο όπου και αν βρεθούν. Είτε είναι γάμος είτε νυφόπαρμα, είτε απλώς κάποια κοινωνική εκδήλωση. Άλλους μουσικούς στο σόι τους δεν έχουν (τρεις αυτοί αρκούν άλλωστε), έχουν όμως εύρος στο ρεπερτόριό τους και ανοιχτούς ορίζοντες. Ο λόγος για τα αδέλφια Συμεωνίδη, τον Συμεών 31 ετών, τον Στάθη 29 και τον Χρήστο 20, που ένα ζεστό μεσημεράκι μάς άνοιξαν το σπίτι τους, σε μια συνοικία Ποντίων στον Ασπρόπυργο Αττικής, για να τους γνωρίσουμε.
Τα αδέλφια Συμεωνίδη είναι τρεις ταλαντούχοι Πόντιοι με γουρουχλήδικη καταγωγή, από το χωριό Αρμούταλαν του Γουρούχ της Κερασούντας.
Ξεκίνησαν μικροί την ενασχόλησή τους με τη μουσική, και έχοντας διαφορετικά ακούσματα σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο, επέλεξαν να κρατήσουν την ουσία της ποντιακής δημιουργίας και να της δώσουν μια πιο φρέσκια εικόνα παραμένοντας ωστόσο πιστοί στις αρχές και τις αξίες του ποντιακού πολιτισμού. Έκαναν, έτσι, κάτι τελείως… δικό τους.
Μιλώντας στο pontos-news.gr παραδέχονται ότι η προσέγγισή τους στην ποντιακή μουσική διαφέρει από άλλων συγκροτημάτων. Γνωρίζουν καλά τα παιξίματα και τις μελωδίες του παραδοσιακού ποντιακού τραγουδιού, επιλέγουν όμως να παίζουν και να διασκεδάζουν τον κόσμο με ήχους που θυμίζουν τα μέρη του Καυκάσου. Με λύρα, ακορντεόν και τουμπελέκι. Είχαν προηγηθεί βέβαια κάποιες… αμήχανες στιγμές όταν σε γλέντια νεοπροσφύγων από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ πήγαν με λύρα και νταούλι. Καθόλου καλή επιλογή για το γλέντι τους. «Θέλουν περισσότερη βαβούρα οι δικοί μας», μας λένε γελώντας.
Η ποντιακή λύρα, το κλαρίνο, το ντέφι και το τουμπελέκι ήταν όργανα που αγαπούσαν οι Πόντιοι της Σοβιετικής Ένωσης σε αντίθεση με εκείνους του Πόντου που γλεντούσαν –εκτός από την κεμεντζέ– με αγγείο, φλογέρα, ζουρνά και νταούλι.
Οι αδελφοί Συμεωνίδη αγαπούν τη λύρα και παίζουν όλοι, κάτι που δεν θα περίμενε κανείς από παιδιά τα οποία πέρασαν ένα διάστημα της ζωής τους ακούγοντας ραπ. «Είναι ένα όργανο με μεγάλες δυνατότητες και μας χαροποιεί που αναδεικνύεται, αφού λύρα παίζουν πολλοί λαοί», λένε στο pontos-news.gr.
Τα αδέλφια μπροστά από το μνημείο της Γενοκτονίας των Ποντίων στη Γκορυτσά Ασπροπύργου
«Είχα πρότυπο τον αδελφό μου τον Συμεών» μας λέει για την ενασχόλησή του με τη λύρα σε ηλικία 11 ετών ο Χρήστος, ο μικρότερος και πλέον λιγομίλητος, ο μόνος από τους τρεις που έχει γεννηθεί στην Ελλάδα.
Ο Συμεών, που ήταν 4,5 ετών όταν ήρθε με την οικογένειά του στην Ελλάδα από το Καζακστάν, ξεκίνησε τη λύρα στα 12 χρόνια του, αν και από τα 5 είχε πιάσει το ακορντεόν. Παίζει όμως και πιάνο και μπουζούκι.
Ο Στάθης με μερικές από τις διακρίσεις του
Το… βαρύ πυροβολικό του συγκροτήματος είναι ο Στάθης, μια και συνδυάζει τη μουσική με την άρση βαρών και τη χειροπάλη. Παίζει νταούλι και τουμπελέκι, τραγουδάει αλλά είναι και αθλητής από τα 9 του χρόνια, μέλος του Βύβωνα Ασπροπύργου. Έχει συμμετάσχει σε παγκόσμιους, πανευρωπαϊκούς και πανελλαδικούς αγώνες χειροπάλης. Το 2015 στους Πανελλαδικούς αγώνες στην Καλλιθέα νίκησε στην κατηγορία open, με διαφορά σωματικού βάρους, τον παγκόσμιο πρωταθλητή Γιώργο Χαραλαμπόπουλο και στα δυο χέρια. Γεννήθηκε στο Τσιμκέντ του Καζακστάν και ήρθε στην Ελλάδα σε ηλικία 2,5 χρόνων.
Οι αδελφοί Συμεωνίδη, που έχουν συνεργαστεί με μεγάλους Πόντιους καλλιτέχνες, έχουν κυκλοφορήσει δύο CD. Το Δύο λύρες, δύο φωνές και το Πατρίδας -ι- μ’ σταλάγματα.
Πρόσφατα κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο το τραγούδι Σην καρδίαν θα ματώνω ενώ στόχο έχουν να βγάλουν τραγούδι για τη Γενοκτονία των προγόνων τους.
Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στο Βασίλη Καρυοφυλλίδη για το pontos-news.gr.