Αδιαφορώντας για το ρήγμα στις διπλωματικές σχέσεις του Βατικανού με την Τουρκία, ο πάπας Φραγκίσκος, από τη βασιλική του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη είχε χρησιμοποιήσει πριν από έναν χρόνο τη λέξη «γενοκτονία» για να περιγράψει τη σφαγή των Αρμενίων. «Θεωρείται ευρέως ως η πρώτη Γενοκτονία του 20ού αιώνα», είχε πει χαρακτηριστικά. Συνέπεια, ήταν η Άγκυρα να ανακαλέσει τον πρέσβη της στο Βατικανό για τουλάχιστον δέκα μήνες. Τι θα πράξει όμως κατά την επικείμενη επίσκεψή του στην Αρμενία;
Δημοσίευμα του «Guardian» αναφέρει ότι ο πάπας θα αποφύγει το «γενοκτονία» προκειμένου να μην υπάρξουν νέες τριβές μεταξύ Βατικανού και Τουρκίας.
Λίγα 24ωρα πριν από το τριήμερο ταξίδι του Ποντίφικα στην Αρμενία, το οποίο ξεκινά την Παρασκευή, ανακοινώθηκε και το επίσημο πρόγραμμά του από τον εκπρόσωπο Τύπου του Βατικανού, Φεντερίκο Λομπάρντι. Στο πρόγραμμα του πάπα περιλαμβάνεται προσευχή στο Τσιτσερνακαμπέρντ, το μνημείο στο Ερεβάν που είναι αφιερωμένο στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Βατικανού απέφυγε να αναφερθεί στο μνημείο χρησιμοποιώντας τη λέξη «γενοκτονία».
Το Μνημείο Γενοκτονίας των Αρμενίων στο Τσιτσερνακαμπέρντ (φωτ.: pontos-news.gr)
«Γιατί υπάρχει εμμονή με τη χρήση συγκεκριμένης λέξης, και επιμένετε να ρωτάτε;», είπε απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους ο Φεντερίκο Λομπάρντι. «Όλοι γνωρίζουμε τι συνέβη. Κανείς μας δεν αρνείται ότι έγιναν απερίγραπτες σφαγές. Το αναγνωρίζουμε. Θα πάμε στο μνημείο ακριβώς γιατί το θυμόμαστε, αλλά δεν θέλουμε να γίνει αυτή η κίνηση μια παγίδα για πολιτικές και ιδεολογικές συζητήσεις».
Το Ερεβάν έχει γεμίσει με αφίσες που ανακοινώνουν την επίσκεψη του πάπα στην Αρμενία
Η επίσκεψη του Ποντίφικα το πρωί του Σαββάτου στο Τσιτσερνακαμπέρντ θεωρείται ως το σημαντικότερο κομμάτι του παπικού ταξιδιού. Νωρίτερα, θα έχει συνάντηση με απογόνους των 400 ορφανών Αρμενίων που φιλοξενήθηκαν το 1915 στο Καστέλ Γκαντόλφο, τη θερινή κατοικία των επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας.
Από τη μεριά του ο Αράμ Χαμπαριάν, εκτελεστικός διευθυντής της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Αμερικής, θεωρεί ότι η προσευχή στο μνημείο του Ερεβάν «θα αντηχήσει σε όλο τον κόσμο», και ότι η εκεί παρουσία του Πάπα είναι μια ισχυρή απόδειξη ενάντια στη συνεχιζόμενη άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει το έγκλημα.