Ραντεβού με την Ιστορία έχουν σήμερα οι Βρετανοί, καθώς περίπου 46,5 εκατ. ψηφοφόροι καλούνται να αποφασίσουν όχι μόνο για την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και για την ίδια την Ευρώπη.
Μετά από μια προεκλογική εκστρατεία ιδιαίτερα… τοξική, που δίχασε τη χώρα και στιγματίστηκε από τη δολοφονία της Τζο Κοξ, οι κάλπες άνοιξαν στις 7:00 τοπική ώρα (9:00 ώρα Ελλάδας). Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ντέρμπι ανάμεσα στο Brexit (έξοδος) και στο Bremain (παραμονή). Θα πρέπει, ωστόσο, να περιμένουμε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής προκειμένου να μάθουμε το οριστικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
(Φωτ.: EPA / Hannah McKay)
Απουσία exit poll, το βρετανικό ινστιτούτο δημοσκοπήσεων YouGov θα δώσει στη δημοσιότητα μια έρευνα λίγη ώρα αφότου κλείσουν οι κάλπες, με την ελπίδα ότι θα επαναλάβει την επιτυχία που είχε η πρόβλεψή του για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της Σκωτίας, το 2014.
Αναλυτές επισημαίνουν ότι το ποσοστό συμμετοχής θα μπορέσει να δώσει μια αφαλή εικόνα για το αποτέλεσμα· αν είναι υψηλό, θεωρείται ότι ευνοείται το Bremain.
Παρά το γεγονός ότι η προκήρυξη του δημοψηφίσματος έγινε για να αντιμετωπιστεί μια διαμάχη που ταλανίζει εδώ και δεκαετίες το Συντηρητικό Κόμμα της Βρετανίας, η συζήτηση για τη σχέση της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται να κλείσει εδώ. Σε περίπτωση επικράτησης του «όχι» οι οικονομικές συνέπειες τόσο για το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και για την Ευρώπη είναι άγνωστες. Το ίδιο ισχύει και για τις διαδικασίες που θα επισφραγίσουν αυτό το άνευ προηγουμένου διαζύγιο.
Σε πολιτικό επίπεδο, το Brexit δημιουργεί τριγμούς στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Όχι μόνο για την αποχώρηση αυτή καθαυτή αλλά και για το μέλλον των άλλων «γάμων» συμφέροντος που έχουν γίνει στην Ένωση, ειδικά μετά την τελευταία μεγάλη της διεύρυνση.