Μια μοναδική παρουσίαση της πνευματικής ζωής του ορθόδοξου κόσμου θα λάβει χώρα στην έκθεση με τίτλο «Χάρτινες εικόνες, οδός επικοινωνίας Ελλάδας-Ρωσίας» που ανοίγει σήμερα στο Κρατικό Μουσείο Ιστορίας της Θρησκείας της Αγίας Πετρούπολης και θα διαρκέσει ως τις 26 Ιουλίου.
Η έκθεση των χάρτινων εικόνων διοργανώνεται στο πλαίσιο του Έτους Ελλάδας-Ρωσίας και της προετοιμασίας για τον εορτασμό των 1.000 ετών παρουσίας ρωσικού μοναχισμού στο Άγιο Όρος.
Η έκθεση αποτελείται από ισάριθμα έργα της συλλογής χαρακτικών του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης και του Κρατικού Μουσείου Ιστορίας της Θρησκείας της Αγίας Πετρούπολης (67 στο σύνολο). Αποτελούν μια αντιπροσωπευτική εικόνα των ορθόδοξων χαρακτικών 17ου-20ού αι., με στόχο την ανάδειξη της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς των δύο ομόδοξων λαών. Τα χαρακτικά αυτά (31 χαλκογραφίες και λιθογραφίες σε χαρτί και σε ύφασμα και τρεις χάλκινες μήτρες), που δεν εκτίθενται στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου της Θεσσαλονίκης, παρουσιάζονται για πρώτη φορά στη Ρωσία ενώ τμήμα τους εκτίθεται για πρώτη φορά τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Βίντεο-παρουσίαση από την έκθεση στην Αγία Πετρούπολη
Τα εκθέματα του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης προέρχονται από τη Συλλογή χαρακτικών της μεγάλης δωρήτριας Ντόρης Παπαστράτου. Πρόκειται για μια μοναδική, διεθνώς, συλλογή με εξαιρετικό επιστημονικό, καλλιτεχνικό και συλλεκτικό ενδιαφέρον. Τόπος προέλευσης των εικόνων είναι ο Άθως.
Η έκθεση πρόκειται να παρουσιαστεί στη συνέχεια και στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης (αδελφοποιημένη πόλη της Αγίας Πετρούπολης από το 2002), από τις 20 Οκτωβρίου έως τα τέλη Νοεμβρίου 2016.
Η αφίσα της έκθεσης στην Αγία Πετρούπολη
Η έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας και του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας και είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης με το Κρατικό Μουσείο Ιστορίας της Θρησκείας της Αγίας Πετρούπολης.