Στην Ιστορική Λεωφόρο της Σεβαστούπολης της Ρωσίας, κοντά στο μνημείο του Πανοράματος Άμυνας, θα πραγματοποιηθούν στις 10 Ιουλίου τα αποκαλυπτήρια του μνημείου που θα είναι αφιερωμένο στην Ελληνική Λεγεώνα του αυτοκράτορα Νικολάου Α΄. Το στρατιωτικό αυτό σώμα πολέμησε ηρωικά, σε συνεργασία με τον ρωσικό στρατό, εναντίον των Άγγλων, των Γάλλων και των συμμάχων τους κατά τη διάρκεια του Κριμαϊκού Πολέμου 1853-1856, κατά την άμυνα της Σεβαστούπολης.
Τα εγκαίνια του μνημείου για την ηρωική αντίσταση των Ελλήνων θα γίνουν στο πλαίσιο του Έτους Ελλάδας-Ρωσίας.
Η πρωτοβουλία ανήκει στο Ίδρυμα Ελληνικών Ερευνών και υποστηρίχθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, το υπουργείο Πολιτισμού της Ρωσίας, την Κοινότητα Στρατιωτικής Ιστορίας της Ρωσίας, το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδη και την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας.
Η Ελληνική Λεγεώνα
«Οι Έλληνες έχουν γράψει πολλές λαμπρές σελίδες στην ιστορία του ρωσικού κράτους. Με την αποκάλυψη του μνημείου για τους στρατιώτες της Ελληνικής Λεγεώνας στη Σεβαστούπολη κρατάμε την ιστορική μνήμη ζωντανή και εκτελούμε το ιερό μας χρέος απέναντι στους υπερασπιστές της πατρίδας μας», τονίζει στο μήνυμά του ο πρόεδρος της Εθνοπολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων της Ρωσίας, Ιβάν Σαββίδης.
Το προσχέδιο του μνημείου
Το αίτημα να δημιουργηθεί ένα μνημείο στη Σεβαστούπολη προς τιμή των Ελλήνων που έχασαν τη ζωή τους στον Κριμαϊκό Πόλεμο δεν είναι καινούργιο. Το 1864 ένας από τους ήρωες της άμυνας της Σεβαστούπολης, ο συνταξιούχος αντισυνταγματάρχης Αριστείδης Χρυσοβέρης, κάνει αίτημα προς τις ρωσικές Αρχές το οποίο απορρίπτεται. Τότε υπήρχε το προσχέδιο μνημείου με μπρούτζο και γρανίτη, το οποίο δημιούργησαν ο γλύπτης Αντρέι Κορομπτσόφ και ο αρχιτέκτονας Κωνσταντίνος Φομίν.
Στα εγκαίνια του μνημείου αναμένεται να παρευρεθούν οι απόγονοι εκείνων των πολεμιστών ώστε να αποτίσουν φόρο τιμής και να δείξουν σεβασμό στους ηρωικούς προγόνους τους.
Συνολικά στην Ελληνική Λεγεώνα στην Κριμαία συμμετείχαν 1.200 στρατιώτες. Σε 730 Έλληνες απονεμήθηκαν μετάλλια για την υπεράσπιση της Σεβαστούπολης και για τη συμμετοχή τους στον Ανατολικό Πόλεμο. Τριάντα ένας Έλληνες τιμήθηκαν με την ανώτατη στρατιωτική διάκριση, το παράσημο του Τάγματος του Αγίου Γεωργίου.