Λίγα 24ωρα πριν από την έναρξη στην Κρήτη της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου των Ορθόδοξων Εκκλησιών, την πρώτη μετά το Σχίσμα του 1054, η Εκκλησία της Ρωσίας θέτει νέο εμπόδιο στην πραγματοποίησή της. Με ένα μακροσκελές ανακοινωθέν ενημερώνει ότι ζητά αναβολή και ταυτόχρονα την επανέναρξη της προσυνοδικής διαδικασίας «στο πλαίσιο της οποίας κρίνεται εφικτή η μελέτη προτάσεως λύσεων των προβληματικών θεμάτων, διευθετήσεως των υφιστάμενων διαφωνιών».
Σε διαφορετική περίπτωση η Μόσχα προειδοποιεί ότι δεν πρόκειται να λάβει μέρος στην Πανορθόδοξη Σύνοδο.
Η έμμεση άρνηση της Εκκλησίας της Ρωσίας έρχεται να επιφέρει ένα ακόμα πλήγμα στον οικουμενικό χαρακτήρα της Συνόδου, και να φέρει στο προσκήνιο τη χρόνια διελκυστίνδα Μόσχας και Φαναρίου. Στο παρά πέντε του ιστορικού ραντεβού της 16ης Ιουνίου και η Εκκλησία της Γεωργίας δήλωσε ότι δεν πρόκειται να δώσει το παρών, συντασσόμενη με τις Εκκλησίες της Βουλγαρίας, της Αντιοχείας και της Σερβίας.
Το σύνολο της Ορθοδοξίας συγκροτούν 14 Πατριαρχεία και αυτοκέφαλες Εκκλησίες που διαχωρίζονται σε ελληνόφωνα, σλαβόφωνα και αραβόφωνα.
Οι γνωρίζοντες κάνουν λόγο για κόντρα με σαφώς πολιτικό χαρακτήρα και αποτύπωμα στη γεωπολιτική σκακιέρα από τους Προκαθημένους που ανήκουν στη σφαίρα επιρροής Ρωσίας, ταυτόχρονα με τη διαμάχη ανάμεσα στα Πατριαρχεία των Ιεροσολύμων και της Αντιοχείας.
Εκκλησιαστικές πηγές που μίλησαν στην Καθημερινή επιβεβαίωσαν ότι η Πανορθόδοξη Σύνοδος θα γίνει, χωρίς να μπορούν να πουν με πόσα Πατριαρχεία και ποιες Εκκλησίες. Σημείωναν, ωστόσο, ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να είναι Πανορθόδοξη και όχι Ελληνορθόδοξη.