- Ζεματάμε το λάχανο στην κατσαρόλα για περίπου 20΄, ξεχωρίζουμε και παίρνουμε τα φύλλα που θα γεμίσουμε.
- Ετοιμάζουμε τη γέμιση σε ένα τηγάνι. Σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, μέχρι να αλλάξουν χρώμα. Προσθέτουμε τις βρασμένες πατάτες και πολτοποιούμε το μίγμα με την πρέσα του πουρέ. Ρίχνουμε το πλιγούρι, το ρύζι, το μαϊντανό χοντροκομμένο και όλα τα μυρωδικά: αλάτι, πιπέρι, μπούκοβο και ρίγανη. Ανακατεύουμε καλά για 2-3΄ και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Το αφήνουμε να «απολοχάσ’», όπως λένε και οι Πόντιοι, δηλαδή να κρυώσει λιγάκι.
- Τυλίγουμε τα λαχανόφυλλα με λίγη γέμιση κάθε φορά. Τα φτιάχνουμε αρκετά σφιχτά για να μην ανοίξουν στη κατσαρόλα.
- Στρώνουμε στο κάτω μέρος της κατσαρόλας μερικά λαχανόφυλλα και πάνω τούς ντολμάδες. Προσθέτουμε 1 φλ. λάδι, αλάτι, το χυμό ενός λεμονιού και συμπληρώνουμε νερό, χωρίς όμως να τα σκεπάζει για να μην λαπαδιάσουν. Τα σκεπάζουμε από πάνω με λαχανόφυλλα, και για να μην διαλυθούν βάζουμε στην κατσαρόλα ένα πιάτο να τα κρατάει. Οι πατατοντολμάδες θέλουν περίπου 90΄ βράσιμο.
⇔
Σερβίρουμε σε μεγάλη πιατέλα, στολίζοντάς τους με λίγο κόκκινο πιπέρι και προαιρετικά με γιαούρτι.
- Πηγή: toarkoudi.gr.