Πρόκειται για την αρχαιολογική ανακοίνωση της χρονιάς, ικανή να επισκιάσει ακόμα και τις ανασκαφές της Αμφίπολης. Ο αρχαιολόγος Κώστας Σισμανίδης, ο οποίος έχει συνταξιοδοτηθεί εδώ και χρόνια, από το βήμα του διεθνούς συνεδρίου «Αριστοτέλης 2.400 χρόνια», που διοργανώνεται στο ΑΠΘ, ανακοίνωσε ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι στα Στάγειρα Χαλκιδικής, κοντά στην Αγορά της αρχαίας πόλης, ήταν ο τάφος και ο βωμός του Αριστοτέλη.
Σισμανίδης: Το αψιδωτό οικοδόμημα των ελληνιστικών χρόνων είναι ο τάφος-βωμός του Αριστοτέλη.
Όπως είπε, δεν υπάρχουν αποδείξεις αλλά οι αρχαίες πηγές και τα ευρήματα από την ανασκαφή του 1996 στην περιοχή οδηγούν στο συμπέρασμα πως το ταφικό μνημείο που βρέθηκε δεν μπορεί παρά να ανήκει στον Αριστοτέλη. Ο ανασκαφέας και μελετητής των αρχαίων Σταγείρων είπε ακόμα ότι η ανασκαφή διακόπηκε το 1997, και υποστήριξε πως ο ίδιος κυνηγήθηκε όλα αυτά τα χρόνια από τις ηγεσίες του υπουργείου Πολιτισμού εξαιτίας της αντίδρασής του στην εξόρυξη χρυσού στην περιοχή.
Σχεδιαστική απεικόνιση του βωμού
Η ανακοίνωση του Κώστα Σισμανίδη για τον τάφο-βωμό εκτός από αίσθηση προκάλεσε και προβληματισμό μεταξύ των αρχαιολόγων, που θυμούνται έντονα το «φιάσκο» με τις βαρύγδουπες ανακοινώσεις για την Αμφίπολη. Καθηγητής Αρχαιολογίας που μίλησε στο Έθνος τόνισε ότι η αρχαιολογική κοινότητα αναμένει τη δημοσίευση της ανακοίνωσης «για να μην συμβεί ό,τι ακριβώς έγινε στην Αμφίπολη».
Μάλιστα, πολλοί αναρωτιούνται για ποιο λόγο επελέγη η συγκεκριμένη χρονική στιγμή για να έρθει και πάλι το θέμα στην επικαιρότητα, δεδομένου ότι δεν πρόκειται για νέα ανακάλυψη.
Ο Κώστας Σισμανίδης ανέφερε ότι επέλεξε το διεθνές συνέδριο για τον Αριστοτέλη, και όχι μια αρχαιολογική συνάντηση, επειδή δεν έχει κινητά ευρήματα και αρχαιολογικά στοιχεία, αλλά η μελέτη του βασίζεται σε πολύ μεταγενέστερες πηγές.
Κώστας Σισμανίδης
«Έχει λογική βάση η θεωρία του, αλλά χρειάζεται συγκεκριμένα ευρήματα που θα συνδέουν το εύρημα με τον Αριστοτέλη και δεν θα αφήνουν περιθώρια αμφιβολιών, όπως για παράδειγμα μια αναθηματική επιγραφή», λέει στο tovima.gr η Κατερίνα Ρωμιοπούλου, επίτιμη γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού, που γνωρίζει εις βάθος την αρχαιολογία της Μακεδονίας.