Με την ιδιότητα του πανεπιστημιακού δασκάλου του ΑΠΘ και της ενεργού συμμετοχής μου στα κοινά και τη διοίκηση του οργανωμένου ποντιακού χώρου, αισθάνομαι την υποχρέωση να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στους συντελεστές της πραγματοποιήσεως του μεγάλου ιστορικού γεγονότος της ίδρυσης Έδρας Ποντιακών Μελετών, καθώς και της εξίσου σημαντικής ίδρυσης έδρας Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Το επίτευγμα αυτό χαρακτηρίζεται ιστορικό στα ποντιακά πράγματα των τελευταίων δεκαετιών.
Πρόκειται για το αποτέλεσμα της γόνιμης συνεργασίας της πανεπιστημιακής διοίκησης, με επικεφαλής τον εμπνευσμένο πρύτανη κ. Περικλή Μήτκα, με τον ευπατρίδη ομογενή κ. Ιβάν Σαββίδη.
Η ύπαρξη ενός Πανεπιστημιακού Κέντρου με αντικείμενο τη μελέτη, την έρευνα και την προβολή της ιστορίας και του πολιτισμού των Ελλήνων του Πόντου έχει μεγάλη εθνική σημασία, αφού ο ελληνισμός του Πόντου έφθασε σ’ εκείνο το σημείο, το 1919, της ίδρυσης ανεξάρτητου κράτους της Δημοκρατίας του Πόντου.
Βέβαια, την ιστορία και τον πολιτισμό του ποντιακού ελληνισμού σε ιδιωτικό επίπεδο έχουν μελετήσει και καταγράψει δεκάδα και πλέον Ποντίων καθηγητών Ιστορίας και επιστημόνων ιστορικών μέχρι σήμερα. Όμως η μελέτη του αντικειμένου αυτού σε πανεπιστημιακό επίπεδο έχει μεγάλη διεθνή σημασία, όπως στη διεκδίκηση της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας. Ευχόμαστε να βρεθούν και στα άλλα πανεπιστήμια της χώρας μιμητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.
Θα ήθελα ιδιαίτερα να επισημάνω, ότι στο λεξιλόγιο καμιάς άλλης ελληνικής διαλέκτου πλην της Ποντιακής δεν υπάρχει η λέξη αυτή του Τραντέλλενα.
Κι αυτό φανερώνει την αναγκαιότητα μεταξύ των Ποντίων να χαρακτηρίσουν κάποια μέλη τους με τον υπέρτατο αυτό τίτλο, γιατί έτσι εκδηλώνουν έμπρακτα την εθνική συνείδηση και τον πατριωτισμό τους με μεγαλειώδεις πράξεις. Τον επίζηλο αυτό τίτλο κατέκτησε επάξια ο συμπατριώτης μας κ. Ιβάν Σαββίδης, όχι μόνο από την πρόσφατη γενναιόδωρη πράξη του, αλλά και από άλλες παρόμοιες κατά το παρελθόν, και υπενθυμίζω ενδεικτικά την διοργάνωση της Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης των Νέων το περασμένο φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη.
Τέλος, προ πάσης άλλης αναφοράς στην προσωπικότητα και τη δράση του ανδρός, θέτω στη δημοσιότητα την από 6/10/2015 επιστολή, που του απηύθυνα, και παραπέμπω επίσης στο διαδίκτυο για το σχετικό άρθρο με τίτλο: «Ανοιχτή επιστολή για την ολοκλήρωση της Ενότητας του Ποντιακού Ελληνισμού».
Επαμεινώνδας Φαχαντίδης
Ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ, αντιπρόεδρος Διεθνούς Ιδρύματος Μ. Αλεξάνδρου