- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με τον άνηθο για μερικά δευτερόλεπτα, για να αρωματιστεί το λάδι. Παράλληλα βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα σουρώνουμε και κρατάμε ένα φλιτζάνι από το νερό στο οποίο έβρασαν.
- Προσθέτουμε τις σαρδέλες σε δόσεις και τις τηγανίζουμε μέχρι να αλλάξουν χρώμα, γυρίζοντάς τες στο τηγάνι.
- Προσθέτουμε τις σταφίδες και το κουκουνάρι, δοκιμάζουμε, και αν χρειάζεται νοστιμίζουμε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
- Ανακατεύουμε, και αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά.
- Ρίχνουμε τα στραγγισμένα μακαρόνια στο τηγάνι με τις σαρδέλες, και αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο από το νερό που κρατήσαμε. Αν τα μακαρόνια δεν χωρούν στο τηγάνι, τα μεταφέρουμε σε βαθύ μπολ μαζί με τις σαρδέλες.
- Ανακατεύουμε.
- Μοιράζουμε το φαγητό σε βαθιά πιάτα και πασπαλίζουμε με με τα ψίχουλα του ψημένου ψωμιού και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι. Σερβίρουμε αμέσως.
⇔
Εάν θέλουμε πιο έντονη τη γεύση της σάλτσας, μπορούμε να προσθέσουμε 3-4 πολτοποιημένα φιλέτα αντσούγιας την ώρα που σοτάρουμε το κρεμμύδι.
- Πηγή: Περ. Γυναίκα, ένθ. «Μαγειρική», τχ 3, Σεπτ. 2008 (φωτ.: Γ. Δρακόπουλος)