Με σεβασμό και χαμηλωμένα τα κεφάλια ένας-ένας οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης του 51ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, έχοντας μαζί τους μια μεγάλη ελληνική σημαία, άφησαν γαρίφαλα στο μνημείο της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, στην πλατεία Αγίας Σοφίας της Θεσσαλονίκης. Η ηλικία τους μπορεί να είναι μικρή και οι γνώσεις τους λιγοστές γύρω από το ζήτημα, ωστόσο, βαθιά μέσα στην ψυχή τους γνωρίζουν για ένα μεγάλο έγκλημα που συντελέσθηκε πριν από 100 χρόνια από τους Τούρκους σε βάρος ενός τόσο ζωντανού κομματιού του ελληνισμού.
Στα πρόσωπα των παιδιών ήταν ζωγραφισμένη η υπερηφάνεια, όταν μετά την απόθεση των λουλουδιών, τήρησαν ενός λεπτού σιγή και έψαλαν με δυνατή φωνή τον Εθνικό Ύμνο.
Είχε προηγηθεί εκδήλωση που διοργάνωσε στο πλαίσιο της Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, η ΣΤ’ τάξη του 51ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής τον δάσκαλό της, Στάθη Ταξίδη. Η αίθουσα ήταν κατάμεστη από παιδιά – μαθητές και άλλων Δημοτικών σχολείων της πόλης (34ο, 53ο και 54ο), τα οποία, έχοντας καρφωμένα τα μάτια τους στη σκηνή, «ρουφούσαν» τα δρώμενα.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ανάγνωση χαιρετισμού του περιφερειάρχη Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτη Ανανιάδη. Ύστερα πήραν τη σκυτάλη τέσσερις μαθητές, οι οποίοι διάβαζαν εναλλάξ το ιστορικό αφήγημα του δασκάλου τους, «Στης Ανατολής τα μέρη μια φορά κι έναν καιρό». Το έργο του Στάθη Ταξίδη παρουσιάζει με εύληπτο τρόπο την ιστορία του ελληνισμού του Πόντου, από τον εποικισμό του μέχρι και τα δραματικά γεγονότα του ξεριζωμού, καθώς και την αγάπη των προσφύγων και των απογόνων τους για την αλησμόνητη πατρίδα.
Τα παιδιά ζωντανεύουν μέσω της μουσικής την ιστορία του Πόντου
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την προβολή διαφανειών, οι οποίες απεικόνιζαν παλαιές και σύγχρονες φωτογραφίες του Πόντου (πλάνα από τις μεγάλες πόλεις, εκκλησίες, εκπαιδευτικά ιδρύματα, πρόσωπα, το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά κ.ά.). Την ξενάγηση στο φωτογραφικό ταξίδι είχε αναλάβει ο Στάθης Ταξίδης.
Με γλαφυρότητα και πάθος οι μαθητές παρουσίασαν στη συνέχεια το δραματοποιημένο θεατρικό δρώμενο «Πόντιοι και Καππαδόκες» από κείμενο του Χρήστου Σαμουηλίδη, για να γίνει αμέσως μετά από δύο μαθητές η απαγγελία του ποιήματος του Κωνσταντίνου Καβάφη «Πάρθεν».
Ακολούθησε το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της εκδήλωσης, το οποίο είχε περισσότερο μορφωτικό χαρακτήρα, με τους καλλιτέχνες να παρουσιάζουν ακριτικά τραγούδια του Πόντου. Τραγούδησε ο Γιάννης Κατωκιτίδης, λύρα έπαιξε ο καθηγητής Μουσικής Αλέξης Στεφανίδης και νταούλι ο Ηρακλής Ξενίδης.
Κομμάτια από την «Καμπάνα του Πόντου» απήγγειλε ο ηθοποιός και σκηνοθέτης του ποντιακού θεάτρου Γιάννης Γεωργιάδης, υπό τη λύρα του Αλέξη Στεφανίδη και η εκδήλωση έκλεισε με μέλη του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών Θεσσαλονίκης, που παρουσίασαν διπάτ’ και σέρρα, με τη λύρα του Μιχάλη Κακούτη.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Α’ Θεσσαλονίκης, Αριστείδης Φωκάς και ο εκπρόσωπος της Ευξείνου Λέσχης Ευρωπαίων Πολιτών, Στέφανος Τανιμανίδης.
Στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης παραδόθηκαν έξι βιβλία, με τίτλο Η εκπαίδευση των Ελλήνων στον Πόντο του Στάθη Ταξίδη, ενώ από ένα βιβλίο πήρε και κάθε σχολείο που συμμετείχε στην εκδήλωση.
Κείμενο: Ρωμανός Κοντογιαννίδης
Φωτογραφίες: Νίκος Φλίκας
- Διαβάστε περισσότερα για τη Γενοκτονία των Ποντίων και συγκλονιστικές Μαρτυρίες στις σχετικές ενότητες του pontos-news.gr.