Και όσο εμφανίζονται αρνητές της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου άλλο τόσο θα αυξάνονται τα μνημεία μάρτυρες της ιστορικής συμφοράς. Άλλο ένα μνημείο, στους Τσάκωνες Αριδαίας του νομού Πέλλας, αποκαλύφθηκε την Κυριακή 15 Μαΐου 2016.
Τα αποκαλυπτήρια έκαναν οι πέντε γηραιότεροι Πόντιοι των Τσακώνων: Ε. Πολυξενίδης, Α. Γαβριηλίδης, Α. Μυλόπουλος, Ι. Παλατζόγλου, Α. Ποιμενίδης.
Το μνημείο με την επιγραφή «Στη μνήμη των γενοκτονηθέντων ψυχών του Ποντιακού Ελληνισμού 1914-1923» με στοιχεία της ιστορίας του Πόντου, επιβλητικό, βρίσκεται σε κεντρικό δρόμο του χωριού. Ένα μνημείο που ανεγέρθηκε από το Σύλλογο Ποντίων Τσακώνων «Ο Πόντος», ο οποίος μέσα από δράσεις του αλλά και χορηγίες από ιδιώτες κατάφερε να συγκεντρώσει χρήματα και να υλοποιήσει ένα όνειρο ζωής.
Οι πέντε γηραιότεροι Πόντιοι του χωριού, έτοιμοι να αποκαλύψουν το μνημείο (φωτ.: Γ. Πολυξενίδης)
Στην τελετή των αποκαλυπτηρίων τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχή των γενοκτονημένων και τους χαιρετισμούς των επισήμων ακολούθησε ένα συγκινητικό δρώμενο.
Ένας ζίπκαλης φώναζε τους αντάρτες του Πόντου και ένας-ένας στη σειρά οι χορευτές της Ευξείνου Λέσχης Αλμωπίας φώναζαν «παρών» και ετοιμάζονταν για το χορό σέρρα.
Οι πιο συγκινητικές στιγμές της εκδήλωσης ήταν αφενός όταν ο Ανδρέας Γαβριηλίδης ενδεδυμένος την ποντιακή φορεσιά απάγγειλε το «Πάρθεν» του Κ. Καβάφη και αφετέρου η κατάθεση στεφάνου από τη Μαγδαληνή Ηλιοπούλου, την τελευταία εν ζωή πρόσφυγα πρώτης γενιάς στο χωριό, που γεννήθηκε στο Χουσελί της Αργυρούπολης του Πόντου.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε στο Κέντρο Νεότητας του χωριού με ομιλία του δρ κοινωνικών επιστημών και μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών Θεοφάνη Μαλκίδη. «Σήμερα στην Ελλάδα, πιο πολλές είναι οι αναφορές για τον Κεμάλ παρά για τη Γενοκτονία που διέπραξε ο Κεμάλ, ενώ είναι μηδαμινές οι αναφορές για την ελληνική αντίσταση στον Κεμάλ και ανύπαρκτες για ιστορικές φυσιογνωμίες όπως οι αντάρτες του Πόντου», ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του εκτιμώντας ότι το μνημείο στους Τσάκωνες αποτελεί «πράξη αναγνώρισης και δικαίωσης». Εξέφρασε τέλος την ευχή και την ελπίδα να γίνει και το Εθνικό Μνημείο Γενοκτονίας.
Πολιτιστικά σωματεία, ποντιακά και άλλα, με τα λάβαρά τους παραστάθηκαν στην εκδήλωση, ενώ χαιρετισμό απέστειλε ο Ιβάν Σαββίδης, συντονιστής ΣΑΕ της περιφέρειας των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ.
- Διαβάστε περισσότερα για τη Γενοκτονία των Ποντίων και συγκλονιστικές Μαρτυρίες στις σχετικές ενότητες του pontos-news.gr.