Η επιστημονική έρευνα του Πανεπιστημίου Brown με τον τίτλο «Το φαινόμενο της πρώτης νύχτας» έρχεται να δώσει απαντήσεις στο ερώτημα γιατί χάνουμε τον ύπνο μας την πρώτη νύχτα που θα κοιμηθούμε σε κρεβάτι άλλο από το δικό μας. Πολλοί άνθρωποι βιώνουν δυσκολία όταν αλλάξουν κρεβάτι ύμνου. Συνήθως στριφογυρίζουν και τις περισσότερες φορές χάνουν τον ύπνο τους ή κάνουν κακό ύπνο.
Αν θεωρείτε ότι σας αφορά, μάθετε πως υπάρχουν απαντήσεις στο γιατί συμβαίνει αυτό, όπως επισημαίνει ο βρετανικός «Independent».
Φαίνεται λοιπόν πως το φαινόμενο αυτό, κοινό σε πολλούς ανθρώπους, σχετίζεται με το… ένστικτο της επιβίωσης. Οι επιστήμονες μελέτησαν τις εγκεφαλικές αντιδράσεις ατόμων την ώρα που κοιμόντουσαν και ανακάλυψαν πως όταν βρισκόμαστε σε νέο περιβάλλον κοιμάται μόνο ο μισός μας εγκέφαλος ενώ ο άλλος μισός –και συγκεκριμένα το αριστερό ημισφαίριο– παραμένει… ξάγρυπνο. ‘Ετοιμο να δώσει εντολή για αντίδραση, σε περίπτωση που υπάρξει εξωτερική απειλή.
Βάσει των ευρημάτων, οι άνθρωποι που κοιμούνται για πρώτη φορά σε ένα μη οικείο περιβάλλον είναι πιο επιρρεπείς στο να αντιδράσουν σε εξωτερικά ερεθίσματα που δεν είναι τα γνώριμα στο δικό τους περιβάλλον, όπως ήχους που ο εγκέφαλος πιθανότατα σε αυτή την περίπτωση εκλαμβάνει ως απειλές. Μεταξύ αυτών μπορεί να είναι ένα τρίξιμο, οι ήχοι της πόλης (αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες κ.λπ.) ή το γάβγισμα ενός σκύλου.