Αν και οι μισθοί μειώνονται, φέτος, το πασχαλινό τραπέζι τραβά την ανηφόρα. Σύμφωνα με τις τιμοληψίες της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας σε σούπερ μάρκετ αλλά και στην Βαρβάκειο Αγορά, το μέσο κόστος του φετινού πασχαλινού τραπεζιού υπερβαίνει το αντίστοιχο περυσινό κατά 1,06 ευρώ (1,02%). Για μία εξαμελή οικογένεια το συνολικό ύψος του φετινού τραπεζιού ανέρχεται στα 105,28 ευρώ έναντι 104,22 ευρώ πέρσι.
Πολύ μεγάλη είναι και η αύξηση της τιμής του πασχαλινού τσουρεκιού, το οποίο είναι κατά 18,37% ακριβότερο σε σύγκριση με το 2015, κοστίζοντας 2,90 ευρώ (από 2,45 ευρώ πέρσι). Τσουχτερή είναι η τιμή και για τα περισσότερα νηστίσιμα εδέσματα, που πωλούνται ακριβότερα κατά 9,42% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Το κοτόπουλο πωλείται κατά 21,05% ακριβότερα σε σχέση με πέρσι (2,30 ευρώ/κιλό έναντι 1,90 το 2015), η χοιρινή μπριζόλα κατά 4,65%, το κατσίκι κατά 2,82% και το ντόπιο αρνί κατά 1,54%, με τη μέση συγκριτική μεταβολή των κρεατικών να κυμαίνεται στο +7,51%.
Στον αντίποδα υποχώρησαν σημαντικά οι τιμές στα λαχανικά και στα φρούτα, με συνέπεια να συγκρατηθεί η ανοδική πορεία του κόστους του φετινού τραπεζιού.
Ενδεικτικά, αναφέρεται πως ο μέσος ρυθμός μείωσης των τιμών στα οπωροκηπευτικά και στα φρούτα είναι της τάξεως του 18,79%, με τις πλέον σημαντικές πτωτικές επιδόσεις να αφορούν τα κολοκυθάκια (48,65%), το μαρούλι (46,15%) και το λάχανο (42,31%). Κι όλα αυτά, την ώρα που οι μισθοί και οι συντάξεις βαίνουν διαρκώς μειούμενοι, ενώ η οικονομία έχει στερέψει από ρευστό.