«Ο Εύξεινος Πόντος την εποχή της ρωμαϊκής κυριαρχίας» θα απασχολήσει το 1ο Διεθνές Επιστημονικό Συμπόσιο Αρχαίας Ιστορίας, που οργανώνεται από την Επιτροπή Ποντιακών Μελετών (ΕΠΜ) και θα λάβει χώρα από τις 5 ως τις 8 Μαΐου. Είκοσι τέσσερις εισηγητές από πολλές χώρες του κόσμου θα δώσουν το παρών στο συμπόσιο και θα συμμετάσχουν σε έναν γόνιμο διάλογο, για να φωτίσουν τις όποιες λευκές σελίδες στην ιστορία του Πόντου.
Το συνέδριο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του επιτίμου μέλους της ΕΠΜ και σπουδαίου αρχαιολόγου και καθηγητή Αρχαίας Ιστορίας Βίκτωρα Σαρηγιαννίδη.
Το pontos-news.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο τής Επιτροπής Ποντιακών Μελετών και έμαθε λεπτομέρειες για το ιστορικό συμπόσιο. Όπως μας αποκάλυψε ο Χρήστος Γαλανίδης, σε μία από τις εισηγήσεις ο Ρώσος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας Αλέξανδρος Μασλένικοφ θα παρουσιάσει στο επιστημονικό κοινό τις εργασίες αλλά και τα ευρήματα από τις πρόσφατες ανασκαφές στον βόρειο Εύξεινο Πόντο, δηλαδή στην περιοχή του Κιμμερίου Βοσπόρου και της Αζοφικής.
Παντικάπαιον – Βόρειο τμήμα της Μαύρης θάλασσας (φωτ.: Βασίλης Τσενκελίδης)
Κύριε Γαλανίδη, πώς εξηγείτε το ότι καθηγητές από τόσες διαφορετικές χώρες ασχολούνται με τη μελέτη του Πόντου, τόσο αρχαιολογικά όσο και σε άλλους τομείς;
Ο Πόντος, και φυσικά ο ελληνισμός του Πόντου, δεν έπαψε ποτέ να είναι αντικείμενο ενδιαφέροντος ιστορικών, όχι μόνο Ελλήνων αλλά και Τούρκων, αλλά και γενικότερα επιστημόνων από χώρες που βρέχονται από τον Εύξεινο Πόντο. Έχουμε ωστόσο και πολλούς ιστορικούς εκτός αυτών των περιοχών – από τη Γαλλία, την Ισπανία και από την Αμερική και τον Καναδά. Το ενδιαφέρον που παρουσιάζει η περιοχή αυτή του Εύξεινου Πόντου διαχρονικά είναι μεγάλο, από την Αρχαιότητα μέχρι και σήμερα.
Γιατί όμως συγκεκριμένα αυτήν τη χρονική περίοδο βρέθηκε ο Πόντος στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος;
Το ενδιαφέρον δεν έπαψε ποτέ να υπάρχει. Οι λόγοι είναι πολιτιστικοί, πολιτισμικοί, ιστορικοί αλλά και οικονομικοί. Αυτή η μεγάλη θάλασσα βρέχει μια σειρά χώρες οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο και έχουν ενδιαφέρον για την οικονομία όλου του κόσμου, από τη Ρωσία και την Ουκρανία μέχρι τη Γεωργία και την Τουρκία.
Χερσόνησος – Βόρειο τμήμα της Μαύρης θάλασσας (φωτ.: Βασίλης Τσενκελίδης)
Ποιος είναι ο σκοπός του συμποσίου;
Η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών ως επιστημονικό σωματείο, από το 1927 οπότε ιδρύθηκε, δεν έχει σταματήσει να ερευνά και να καταγράφει την ιστορία των Ελλήνων του Πόντου και της ευρύτερης περιοχής. Μέσα σε αυτό το πνεύμα και τη λογική αποφάσισε, με σεβασμό πάντα, να προσεγγίσει τα ιστορικά γεγονότα από την αρχαιότητα μέχρι και τη σύγχρονη εποχή. Ήταν πρωτοβουλία του Ηλία Πετρόπουλου, που είναι επίκουρος καθηγητής της Αρχαίας Ιστορίας, ο οποίος μαζί με τον Άγγελο Χανιώτη, καθηγητή της Αρχαίας Ιστορίας στις ΗΠΑ, και τον Ντέιβιντ Μπράουντ, στο Έξετερ, αποτέλεσαν την επιστημονική επιτροπή αυτού του συμποσίου.
Με αυτό το συμπόσιο θα φωτίσουμε επτά αιώνες της περιόδου της ρωμαϊκής κυριαρχίας· από τον 4ο αιώνα π.Χ. μέχρι τις αρχές του 4ου αιώνα μ.Χ.
Έχει ξαναγίνει συμπόσιο τέτοιας κλίμακας;
Τέτοια κλίμακας όχι. Η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών έχει οργανώσει κατά το παρελθόν συμπόσιο για τη λαογραφία και για την ποντιακή διάλεκτο άλλοτε και τώρα. Επίσης, επί των ημερών του αείμνηστου μεγάλου ιστορικού Οδυσσέα Λαμψίδη είχε οργανωθεί από την Επιτροπή Ποντιακών Μελετών στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας συνέδριο για τη Μαύρη Θάλασσα. Τα πρακτικά του συνεδρίου είχαν εκδοθεί σε ειδικό τόμο. Στο συμπόσιο που θα γίνει τώρα θα έχουμε είκοσι τέσσερις εισηγήσεις, έξι Ελλήνων και δεκαοκτώ επιστημόνων από το εξωτερικό.
Ποιες είναι οι σκέψεις και τα συναισθήματά σας γι’ αυτό το συμπόσιο;
Το συμπόσιο αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί οτιδήποτε γίνεται που διαφωτίζει μια περίοδο και αναδεικνύει στοιχεία παλαιότερα, αλλά φέρνει στο φως και νέα για τις περιοχές αυτές, τεκμηριώνει την παρουσία του ελληνισμού στην περιοχή αυτή σε μια μακρά περίοδο πλέον των 2.000 χρόνων. Στόχος είναι όλα αυτά τα στοιχεία να συμπεριληφθούν στο εκδοτικό έργο της Επιτροπής, για να παραμείνουν στο ιστορικό αρχείο. Θα αξιοποιηθούν οι εργασίες του συμποσίου για την προβολή και τεκμηρίωση αυτών των ιστορικών προσεγγίσεων.