Βρυξέλλες – Αποστολή: Ρωμανός Κοντογιαννίδης
Ανατριχίλα, αισθήματα συγκίνησης και δέους προκάλεσε το «Η Ρωμανία ’πάρθεν», που τραγουδήθηκε μέσα στον ορθόδοξο Μητροπολιτικό Ναό των Ταξιαρχών των Βρυξελλών από όλα τα μέλη της αποστολής της Ευξείνου Λέσχης Ευρωπαίων Πολιτών. Με μπροστάρη τον καθηγητή ποντιακής μουσικής Αλέξη Στεφανίδη και τη συνοδεία των υπολοίπων, η διαφορετική αυτή ψαλμωδία έδωσε το δικό της χρώμα στην ήδη κατανυκτική ατμόσφαιρα του ναού. Ακόμα και ο μητροπολίτης Βελγίου και Κάτω Χωρών Αθηναγόρας έμοιαζε να σιγοτραγουδά από το θρόνο του, παρασυρμένος από τον πένθιμο και ταυτόχρονα αισιόδοξο ρυθμό του «ύμνου» του ποντιακού ελληνισμού.
Είχε προηγηθεί η τέλεση επιμνημόσυνης δέησης για τα αθώα θύματα της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, χοροστατούντος του μητροπολίτη Αθηναγόρα.
«Με ιδιαίτερη συγκίνηση τελούμε μνημόσυνο υπέρ των αδίκως αναιρεθέντων θυμάτων των Ποντίων αδελφών. Ο ελληνισμός του Πόντου είναι ένα από τα πιο όμορφα κομμάτια του ελληνισμού. Οργάνωσαν επί 3.000 χρόνια μεγάλα εμπορικά και πολιτιστικά κέντρα, που ήταν τα στολίδια του Πόντου, αλλά δυστυχώς ο ελληνισμός αυτός λαβώθηκε με τη Γενοκτονία.
(Φωτ.: Σπύρος Λάτσας)
»Το 2003, όταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης με έκανε επίσκοπο, μου έδωσε τον τίτλο του επισκόπου Σινώπης. Έτσι γνώρισα καλύτερα τον ποντιακό ελληνισμό και τις περιπέτειές του, γύρισα όλες τις πόλεις του, προσκύνησα στην Παναγία Σουμελά και είδα περιπτώσεις κρυπτοχριστιανών.
»Σας διαβεβαιώνω ότι οι δεσμοί μου με τον ποντιακό ελληνισμό θα συνεχιστούν, και στο μέλλον θα είμαι στο πλευρό σας σε ό,τι με χρειαστείτε», είπε ο μητροπολίτης Αθηναγόρας.
Να γυρίσουν τα κειμήλια της Παναγίας Σουμελά
Να επιστραφούν και να επανατοποθετηθούν στη θέση τους τα κειμήλια του μοναστηριού της Παναγίας Σουμελά τα οποία βρέθηκαν πρόσφατα σε υπόγεια της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως, ή να στεγαστούν κάπου με πρωτοβουλία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ζήτησε στην ομιλία του ο Άρχων Έκδικος του Πατριαρχείου και αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Συμβουλίου Ποντιακού Ελληνισμού, Χαράλαμπος Αποστολίδης.
(Φωτ.: Σπύρος Λάτσας)
«Οι πρόσφυγες κράτησαν άσβεστη τη φλόγα της μνήμης κι έφεραν, αντί χρυσού και αργύρου, την ιερά εικόνα της Παναγίας Σουμελά, καθώς και άλλα κειμήλια της πίστης και του έθνους. Πολλά μνημεία καταστράφηκαν, εσυλήθησαν και πουλήθηκαν. Ζητούμε τα κειμήλια που βρέθηκαν στα υπόγεια της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως να στεγαστούν από το Οικουμενικό Πατριαρχείο ή να επιστρέψουν στο μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, στο όρος Μελά, ώστε να μην υπάρχουν στη θέση τους οθωμανικές επιγραφές.
»Το αίτημά μας υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα υποβληθεί εκ νέου στον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς και στον Ζακ Φιλορί, υπεύθυνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα θέματα προόδου της Τουρκίας.
»Η Ευρώπη πρέπει να πάψει να είναι των τραπεζιτών, του φονταμενταλισμού, των βιομηχανιών και των spreads, και να γίνει του πολιτισμού, των προσφύγων και των ανοικτών συνόρων», είπε ο Χ. Αποστολίδης.