Ας ξεκινήσουμε από τις συστάσεις: Τη συνταγή την απολαύσαμε (με όλα τα σχετικά επιφωνήματα θαυμασμού) στο γνωστό φαγάδικο της Θεσσαλονίκης «Τηγανιές και Σχάρες». Κοσμούσε μάλιστα το χάρτινο τραπεζομάντιλο, οπότε θεωρήσαμε ότι μπορούμε να την μοιραστούμε άφοβα.
Γιατί μανιτάρια και γιατί τηγανιά;
Καταρχάς μανιτάρια γιατί έχουν υψηλή θρεπτική αξία. Είναι υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη και χαμηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένο λίπος και νάτριο, και καθόλου χοληστερίνη! Οι πρωτεΐνες τους μάλιστα είναι υψηλής ποιότητας, και πλησιάζουν την ποιότητα των ζωικών. Επίσης, είναι πλούσια πηγή διαιτητικών ινών και βιταμινών όπως βιταμίνη C, βιταμίνες συμπλέγματος Β (ειδικά φυλλικό οξύ αλλά και θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, παντοθενικό οξύ, Β6), σίδηρο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο, φώσφορο, κάλιο, χαλκό και σελήνιο.
Στο ερώτημα «γιατί τηγανιά», η απάντηση μπορεί να είναι συμπυκνωθεί σε τρεις λέξεις: «Για τη γεύση». Αλλά και επειδή τα νηστίσιμα φαγητά δεν είναι ανάγκη να είναι άνοστα (ούτε κατά διάνοια!).
ΥΛΙΚΑ
100 γρ. μανιτάρια λευκά |
100 γρ. μανιτάρια πλευρώτους |
100 γρ. μανιτάρια πορτομπέλο |
φρέσκο βούτυρο (για τη μη νηστίσιμη εκδοχή) |
σκόρδο |
ξίδι μπαλσάμικο (λευκό) |
ελαιόλαδο |
κονιάκ |
αλάτι |
πιπέρι |
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Κόβουμε όλα τα μανιτάρια σε κομμάτια μέτριου μεγέθους.
- Τα σοτάρουμε σε καυτό ελαιόλαδο για 2′ περίπου.
- Προσθέτουμε λίγο βούτυρο και ψιλοκομμένο σκορδάκι, και μόλις τα μανιτάρια μαλακώσουν λίγο, τα σβήνουμε με κονιάκ.
- Λίγο πριν τα βγάλουμε από το τηγάνι προσθέτουμε λίγο ξίδι μπαλσάμικο και ψιλοκομμένο μαϊντανό.
⇔
Σερβίρονται ζεστά.