Νίκος Σιδηρόπουλος – Ανταπόκριση από τη Μόσχα
Επιμνημόσυνη τελετή που περιλάμβανε την εντοίχιση αναμνηστικής πλακέτας σε σπίτι όπου έζησε, έγινε στη Μόσχα στις 17 Απριλίου για τον δικηγόρο Γρηγόρη Κοκκινάκη, που εκτελέστηκε το 1938, την περίοδο των σταλινικών διώξεων, ως κατάσκοπος των Άγγλων και χρειάστηκαν 20 χρόνια πριν το όνομά του αποκατασταθεί.
Ο Κοκκινάκης έφυγε από το σπίτι του και δεν γύρισε ποτέ στους δικούς του· χάθηκε μέσα στο χρόνο – θύμα της τρομοκρατίας των σταλινικών διώξεων.
Είχε γεννηθεί το 1888 στην Οδησσό, από οικογένεια Ελλήνων προερχόμενη από τη Χίο. Κατηγορήθηκε ότι ήταν κατάσκοπος των Άγγλων και τους παρέδιδε πληροφορίες. Εκτελέστηκε στις 8 Μαρτίου 1938 μαζί με άλλους 355 ανθρώπους.
Η πρέσβειρα της Ελλάδας στη Ρωσία Δανάη-Μαγδαληνή Κουμανάκου κατά τη διάρκεια της ομιλίας της
Κατά την τελετή, δεκάδες Έλληνες απέτισαν φόρο τιμής στον αδικοχαμένο συμπατριώτη τους. Ήταν εκεί και η πρέσβειρα της Ελλάδας στη Ρωσία Δανάη-Μαγδαληνή Κουμανάκου, ο εμπνευστής του προγράμματος «Ελληνικό μαρτυρολόγιο» Ιβάν Τζουχά, η πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού της Μόσχας Θεοδώρα Γιαννίτση, καθώς και ο Γεώργιος Μελανιφίδης, που ήταν ένας από τους ηγέτες του 1ου συνεδρίου των Ελλήνων της ΕΣΣΔ στο Γκελεντζίκ το 1991. Για τη δική του προσωπική εμπειρία από τις σταλινικές διώξεις μίλησε ο βετεράνος Γιώργος Καρακόζοφ.
Η τελετή εντοίχισης της τιμητικής πλακέτας στην κατοικία του Κοκκινάκη εντάσσεται στο πλαίσιο δράσης του Κέντρου Υπεράσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Μεμοριάλ», η οποία ονομάζεται «Τελευταία διεύθυνση». Στόχος της είναι η αποκατάσταση της μνήμης των αθώων θυμάτων των σταλινικών διώξεων.
Οι αναμνηστικές πλακέτες
Στη Ρωσία έχουν ήδη τοποθετηθεί 400 αναμνηστικές πλακέτες έξω από τα σπίτια στα οποία ζούσαν κάποτε αυτοί οι άνθρωποι. Όλα τα τιμώμενα πρόσωπα είχαν συλληφθεί ή εκτελεστεί το δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’30. Μαζί με τον Γρηγόρη Κοκκινάκη τιμήθηκαν άλλοι τρεις άνθρωποι που εκτελέστηκαν τη δεκαετία του ’30 και διέμεναν στο ίδιο σπίτι: οι Αλεξέι Σεμένοφ, Αρκάντι Απίριν και Βίκτορ Λιουμπάρσκι.
Στην αναμνηστική πλακέτα αναφέρεται το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο, το επάγγελμα του εκτελεσθέντος, καθώς και η ημερομηνία γέννησης, φυλάκισης, εκτέλεσης και αποκατάστασης της μνήμης του.