Χωρίς νομική προσωπικότητα και εκπροσώπηση παραμένουν οι μη μουσουλμανικές κοινότητες στην Τουρκία. Το πρόβλημα είναι οξύ αν αναλογιστεί κανείς ότι, για παράδειγμα, οι κοινότητες δεν μπορούν να προσλάβουν προσωπικό, να κατέχουν αυτοκίνητο για την κάλυψη των αναγκών τους, να διαχειρίζονται κεντρικά τα εισοδήματά τους, να δέχονται βοήθεια ή να κάνουν δωρεές (παρά μόνο διά μέσου μιας τοπικής ενορίας που είναι το μόνο νομικό πρόσωπο που αναγνωρίζει το τουρκικό δίκαιο).
Αυτό το ζήτημα πραγματεύεται το νέο βιβλίο «Yok hükmünde» (Ανυπαρξία νομικής πρόβλεψης) των εκδόσεων Aras, του οποίου την επιμέλεια έκαναν οι Rober Koptaş και Bülent Usta.
Πρόκειται ουσιαστικά για μια συλλογή κειμένων από συνέδρια με το ίδιο θέμα, τα οποία διοργανώθηκαν το διάστημα 2012-2014 στα πανεπιστήμια του Γαλατάσαραϊ, της Άγκυρας και του Μπιλγκί στην Τουρκία, από το γραφείο του εκπροσώπου των μη μουσουλμανικών βακουφίων στη Γενική Διεύθυνση Βακουφίων, Λάκη Βίγκα. Συγκεντρώνει απόψεις, νέες αναλύσεις και προτάσεις ακαδημαϊκών από την Τουρκία και το εξωτερικό, καθώς και μελών των ίδιων των μειονοτήτων, οι οποίοι αναδεικνύουν τους λόγους για τους οποίους η έλλειψη αναγνώρισης νομικής προσωπικότητας για τις μη μουσουλμανικές κοινότητες δεν αποτελεί απλώς μια νομική ικανοποίηση, αλλά τη λύση σε μια σειρά προβλημάτων και διακρίσεων που έχουν υποστεί οι μειονότητες από την ανακήρυξη της Τουρκικής Δημοκρατίας μέχρι σήμερα.